SAAB News: Ontwikkelingsdeskundigheid op de Trollhättan-site

Na het Saab-faillissement in december was het onze zorg dat de Saab-competenties snel in alle delen van de wereld konden verdwijnen. Nu, na drie maanden, laat het zien dat onze bezorgdheid ongegrond was. Zeker, sommige ingenieurs en leidinggevenden zijn overgestapt naar andere autobedrijven of staan ​​op het punt. Maar een groot deel van de medewerkers blijft trouw aan de locatie.

Saab IQon, gebaseerd op Google's Android OS
Saab IQon, gebaseerd op Google's Android OS

Of het nu in de regio Trollhättan is, of de familiebanden of de staatssteun een grote rol spelen, is moeilijk te beoordelen vanuit Duitsland. Misschien speelt de loyaliteit aan het merk met de griffioen een kleine rol. De Innovatum in Trollhättan heeft in het weekend goed nieuws gerapporteerd. Tientallen bedrijven, allemaal met Saab-achtergrond, zijn in de basis. Men wil geen details aan de buitenkant geven, maar een paar namen zijn al genoemd.

Ontwikkelaar van de infotainmentafdeling, betrokken bij de opkomst van de revolutionair Saab IQON-systemen, start je eigen bedrijf in Trollhättan. Een Saab-testvloot met het modulaire systeem was maanden in gebruik in Zweden. Het nieuwe systeem, dat de auto gedurende een heel leven lang up-to-date kan houden, had aan het einde van het jaar het debuut van 2012 moeten vieren in de opvolger van Saab 9-3. Het systeem zou baanbrekend zijn geweest. Andere fabrikanten plannen vergelijkbare oplossingen, maar minder revolutionair.

Medewerkers op het gebied van "elektronische integratie" die testsystemen voor voertuigontwikkeling ontwikkelen, beginnen ook een nieuwe carrière bij Innovatum.

Ook de oud-medewerkers van het Saab Performance Team en testingenieurs zijn op weg naar zelfstandig ondernemerschap. Beide groepen willen hun kennis wereldwijd aanbieden. In een interview met de lokale krant zeiden ze dat "... veel zal reizen ..." opkomende markten in Azië en autofabrikanten in India zijn de doelgroep. Martin Larsson, die een paar maanden geleden optrad als opvolger van Victor Muller, richtte weken geleden zijn eigen bedrijf op, dat engineeringdiensten aanbiedt. Andere medewerkers hebben ter plaatse een nieuwe baan gevonden bij de Saab AB-dochter Combitech.

Samen met de activiteiten van de staats Fourier-transformatie, die de Saab-prototypeworkshop en tankontwikkeling wil overnemen, heeft Trollhättan veel Saab-competentie.

De oprichters van het bedrijf zien realistisch gezien de huidige kansen voor startups buiten Trollhättan en Zweden. Maar dat zou snel kunnen veranderen. Bij elk nieuw bedrijf wordt de locatie voor elke belegger nog interessanter.

Competenties in de auto-industrie worden steeds vaker extern aangekocht. Elke Saab-koper die op zoek is naar productie en ontwikkeling in Zweden bevindt zich in een uitstekende situatie. De beste ingenieurs zijn ter plaatse en wachten in principe alleen op het startschot.

Met staatssteun en de plaatselijke universiteit, goed opgeleide automonteurs en verbetering van de infrastructuur, is Trollhättan waarschijnlijk de meest interessante locatie in Europa. Oost-Europa biedt mogelijk goedkopere arbeidskosten, in het totale pakket is Trollhättan onverslaanbaar.

Göteborg en de luchthaven zijn niet ver en gemakkelijk te bereiken. Degene die de komende weken als koper wordt genoemd, heeft een goede beslissing genomen!

Tekst: tom@saabblog.net

8 gedachten over 'SAAB News: Ontwikkelingsdeskundigheid op de Trollhättan-site"

 • mijn wens kandidaat om saab over te nemen is volkswagen !!!!
  vw heeft een gevulde oorlogskist van ongeveer ca 20 mrd.euro !!!
  vw (of dr.piech) is dol op alfa romeo, maar begrijpt het niet.
  Fiat wil niet verkopen.
  het alternatieve merk van vw is skoda, de winkels draaien !!!!!
  in audi moet het zitten, maar wordt jarenlang gedragen als loss-makers met !!! gedeeltelijk met goed gedaan, maar
  Verworpen audiomodellen (exeo)!
  om kopers te houden die een topkwaliteit willen kopen, welke
  Maar het Audi-ontwerp is te saai geworden, Saab zou een heel goed alternatief bieden, vooral omdat beide voorwielaandrijving hebben.
  volkswagen of audi zouden de corresponderende vloergroepen hebben.
  Kabelbomen, motor en versnelling zouden op voorraad moeten zijn
  het zou het kleinere probleem moeten zijn om opnieuw te schilderen.
  het merk en het logo zijn al gedeeltelijk beschikbaar via scania !!!!
  bovendien zou men de fabriekscapaciteiten (op weg naar het nummer 1) goed kunnen gebruiken
  door het gescheiden huwelijk met Suzuki zou je terug moeten komen !!!! past op de een of andere manier goed bij de berichten om samen te protoneren.
  vw heeft wereldwijd een krachtige verkooporganisatie !!!!
  alleen op demonstratieauto kon men Saab al bijna verzadigen.
  vw heeft ervaring met merken die niet zo goed lopen: bugatti, seat !! je bent niet op zoek naar een snelle euro !!
  Scania importeert al sinds het midden van de jaren vijftig Zweedse auto's !!!

  • blanco

   SAAB kon de Wolfsburgers vervolgens laten zien hoe ze turbomotoren konden bouwen.
   Is niet om te gebruiken wat op het moment wordt aangeboden. In het bijzonder de 1.4-liter turbo / compressor.

 • blanco

  Het onthult mij niet hoe je jezelf zo in de nek kunt gooien naar de Chinezen / Indiërs. Een gevestigde Europese autofabrikant (BMW, Renault of VW) zou niet alleen de financiële middelen hebben om opnieuw te bouwen, maar zou ook de mogelijkheid hebben om voertuigen in Trollhättan te produceren tot de voltooiing van een nieuwe productlijn, en de fabriek zou klaar zijn om te gaan de wederopbouwfase (minstens halverwege) winstgevend om te bedienen.

  En nog belangrijker, met een gevestigde autofabrikant, zou SAAB ook een positieve PR krijgen en toegang krijgen tot een goed ontwikkeld dealernetwerk. Ik wil bijvoorbeeld in de toekomst aan geen enkele potentiële SAAB-klant in mijn kennissenkring uitleggen dat SAAB niet de verlengde arm is van een Chinees / Indiaas low-cost autobedrijf.

  PS: Ja, zeker - Tata toonde veel vaardigheid en gevoeligheid bij Jaguar. Maar er is geen garantie dat Mahindra hetzelfde zal doen. Net zoals er geen garantie is dat Youngman's liefde voor SAAB niet zo koud zal worden als die van Geely voor Volvo.

  • blanco

   Hallo Phibo,

   Hoe was het een paar jaar geleden, toen BMW het bedrijf Rover de pas gaf?

   Denk ook eens aan de geschiedenis van de Quandt-mensen, die vandaag nog steeds de leiding hebben over BMW - gewoon lelijk!

   Maar zelfs met VW of een andere Europese groep, zou SAAB waarschijnlijk slechts een nummer zijn - met Mahindra of Youngman-Lotus zou SAAB de eerste viool spelen in de zogenaamde luxeklasse en zou zeker de grotere ontwikkelingsruimte hebben (zie Jaguar bij Tata).

   • blanco

    "Denk ook eens aan de geschiedenis van de Quandt-mensen, die vandaag nog steeds het woord hebben bij BMW - gewoon lelijk !!"

    Ik dacht dat de tijd van de clan-opsluiting voorbij was.

    Realistisch gezien is nummer twee precies het beste voor SAAB - en ik zeg dat als een verklaarde aanhanger van dit merk. Om nummer 1 te worden, is SAAB gewoon veel te klein - het productievolume dat hiervoor nodig zou zijn, kan niet door SAAB worden bereikt zonder een echt enorme uitbreiding van zijn fabriek en zijn reeks modellen. En de (optimistisch geschatte) 100.000 auto's die op lange termijn als productiedoelstelling kunnen worden gesteld, passen prima bij het tweede merk van een gevestigde fabrikant. SAAB - De BMW voor individualisten, om zo te zeggen.

    Afgezien van het feit dat de naam BMW nog niet in steen gebeiteld staat, en dan staat het woord 'combinatieoplossing' van Tom nog in de kamer.

 • blanco

  Natuurlijk is dit niet het geval, het is een hoge loyaliteit van de werknemers. Ofwel komt u terecht SAAB man of Vol. Man (of vrouw 😉) In Göteborg zal geen enkele SAABIANER zich op de lange termijn goed voelen.

  @Joachim: geduld, geduld, zoals Tom altijd zegt. In april weten we meer!

 • blanco

  Wanneer kunnen we eindelijk het hierboven genoemde startschot verwachten? Ik hoop nog steeds op Mahindra of een ander groot Indiaas bedrijf - desnoods ook op een Chinese investeerder.

  Om ervoor te zorgen dat SAAB niet verschrompelt, zoals onder GM, moeten Europese autobedrijven er vanaf blijven.

 • blanco

  Ik kijk uit naar mijn nieuwe 9-3 met Saab IQon 🙂

  Zolang de huidige nog moet rijden (wat hij denkt dat zal zijn :))

Reacties zijn gesloten.