SAAB-aankoop - bij de BMW-dealer ...

De blik over de Saab-bril is interessant. Ik heb een gemengde relatie met het luxemerk uit München. Dat komt niet door de auto's. We hadden een 3-serie BMW en een 5-serie Touring in onze bedrijfsvloot, waar we tevreden mee waren. Dat we geen BMW meer hebben - de 3 Serie heeft ons een paar weken geleden verlaten - ligt niet aan de kwaliteit van de auto's, maar aan de lokale dealer. Toen ik de Saab Turbo X kocht, kwam ik erachter dat er een andere manier is.

Saab Turbo X
Saab Turbo X

Ik koop auto's, als ze mijn privé zijn, uit mijn maag. Mijn droom was in Weilheim, in de buurt van het meer van Starnberg. De aankoop is een les, zoals in de handleiding voor autoverkopers, als die er is.

Na het zoeken naar een Turbo X, vond ik een van de populaire portals. Op een korte mail kwam meteen een telefoontje, een korte prijsonderhandeling en het koopcontract per fax. De pick-up arriveerde een week later. Dus krijg een transfernummer en boekte de Intercity naar München.

Vanaf daar gaat u verder met de regionale trein naar Weilheim. Widmann + Winterholler is in de regio vertegenwoordigd met verschillende autodealers en de dealer is niet groot voor een BMW-dealer, maar modern.

De verkoopadviseur Florian Seiverth, een sympathieke medewerker die zeker Saab's kon verkopen, had alles voorbereid. Geen wachttijd, een (BMW) folder met documenten, garantie en koopovereenkomst was klaar, evenals de voertuigsleutel. Natuurlijk was hij bezig met de auto. Omdat een Saab altijd iets bijzonders is en niet elke dag in de tuin komt.

Hij weet dat het een beperkte serie is, en hij deed ook een klein uitstapje met de Saab. Meestal neemt hij niet de tijd. Maar met een Saab! Een Turbo X daar bovenop, dat heeft aantrekkingskracht. Er zijn alleen woorden van lof voor het Zweedse merk. Het kopen van een auto is een emotioneel iets. Ja, het geluid en de bediening van de Turbo X spreekt iedereen aan met benzine in het bloed. Alleen vergelijkbaar met de BMW M-modellen.

De Saab 9-3 Turbo X werd gewassen en glanzend in de tuin, en - ik geef het toe - op dat moment wilde ik, ondanks eersteklas service, alleen in de auto en Saab rijden. Daarom werd de aangeboden espresso afgewezen.

Dus de documenten ingevuld, betaald aan de kassa om de auto in bezit te nemen. Een punt bij het kopen van een auto is altijd de vraag hoe vol de tank is ... Jaren geleden kwam ik bij de Saab-dealer in Würzburg naar de stadsgrenzen met een gloednieuwe Saab-cabriolet. Vorig jaar in Hamburg met onze nieuwe 9-3 net om de hoek, naar de volgende benzinepomp. Bij Widmann + Winterholler hebben mensen meegedacht. Ze kunnen Starnberg gemakkelijk bereiken, dat is het antwoord op mijn vraag. Het was niet waar. Het zou genoeg zijn geweest om naar Ingolstadt te gaan.

Het was te verwachten dat de BMW-activiteiten op een hoog niveau zouden werken, met uitzondering van mijn plaatselijke dealer. Hoe goed u begrijpt dat uw bedrijf wordt getoond door de kleine details. In de beenruimte van de passagier bevond zich natuurlijk de originele verpakking, een handschoen voor ijskrabber. Helaas met BMW-logo, niet met Saab-embleem. Welnu, er is ruimte voor verbetering ;-). Plezier terzijde. Het is koud, het is winter. De dealer denkt met je mee. Eigenlijk een vanzelfsprekendheid.

Ik zou in de toekomst graag weer Saabs bij Saab-dealers willen kopen, geen twijfel mogelijk! Maar als ik een testkoper was geweest, zou de dealer in Weilheim 10 van de 10 mogelijke punten hebben gekregen.

Tekst: tom@saabblog.net

6 gedachten over 'SAAB-aankoop - bij de BMW-dealer ..."

 • TX 9393 - Een schurk die slecht denkt 😉

 • Ja, de pijn bij div. Dealers die ik ook ken.

  Ondanks een nogal slechte werkplaats of slechte dealer, heeft niemand ons Saab kunnen verwennen.
  Maar zelfs "onze" VW-vestiging (voor onze Golf) heeft een veel betere en vriendelijkere service dan elke Saab-vestiging die we tot nu toe hebben gekend. 🙁

  Maar je moet ook een goede service kunnen betalen (want dat kost ook tijd / geld).

  @ Tom
  Zoals je weet, ben ik niet zo'n grote fan van de 9-3 'achterkant ...
  Maar vooral je auto is echt iets heel moois - hij ziet er altijd geweldig en "wendbaar" uit op de foto's!
  Daar zou ik ook graag in rijden! 😉

 • “Zo weet ik het van het MobilForum”… Daar ben ik het mee eens. 😉

 • Grappig genoeg heb ik dezelfde ervaring bij het kopen van een buitenlands merk als Tom, gemaakt bij een depandance van de bovengenoemde BMW-dealer in Iffeldorf aan het meer van Starnberg!
  Net als Tom vond ik op de internetmarkt bij de lokale BMW-dealer de gezochte gezinsauto (een Cadillac SRX V15.000 met 8km). Prijsonderhandeling per telefoon. Koop contract per fax. Vlucht Hamburg-München. Mijn vrouw en ik werden opgepikt door de uiterst sympathieke verkoopster (een jonge dame met benzine in het bloed!) Zelfs in München op de luchthaven. Onze auto is geïnspecteerd, perfect gereinigd, volledig getankt en al voorzien van viaductmarkeringen klaar voor onze rit naar huis naar HH. Perfect.

  Zijn er "dergelijke" dealers:
  Enerzijds heeft de SAAB-dealer uit Kiel jarenlang de auto's van mijn vader uit Hamburg opgehaald voor inspectie; aan de andere kant moet je je SAAB aan andere dealers geven bij de verveelde, kantoorachtige Daewoo-Opel-Something-balie. Maar vooral bij SAAB is er een "harde" kern van loyale dealers die helaas in het verleden jarenlang niet goed door SAAB zelf zijn erkend.

 • Ik zou ook een geweldig verhaal uit Zwitserland hebben. Ik ben Saab-coureur sinds 1973, had lange tijd 2 9000's en daarna 95 en 93. Toen ik een nieuwe 95 Kombi bioPower wilde kopen, verliet ik mijn vaste erkende werkplaats en klopte op een andere. Nadat we de specificaties hadden afgesproken, heeft de dealer het contract uitgeprint. Toen hem werd gevraagd of ik het moest ondertekenen (wat eigenlijk als vanzelfsprekend zou moeten worden beschouwd) antwoordde hij: ik heb dit niet nodig! Koop dus een auto met een handdruk! Wat leuk dat dit nog kan. Vandaag rijd ik een 9-3X 1.9 TTiD Griffin. Het was op de productielijn toen de eerste productiestop de levering vertraagde. Na het korte interval van de productiestart, heeft hij “veel” van de tape afgemaakt ...

 • Klinkt heel, heel goed ... zo ken ik het van het MobilForum ... 😉

  en dan zijn er dealers in "steenworp" die niet eens groeten wanneer een SAAB nadert ... ;-(

Reacties zijn gesloten.