SAAB-interview met Rachel Pang: Saab een liefdesrelatie ...

Het Chinese charmeoffensief gaat door. Eén ding moet je toegeven aan de investeerders uit China, de PR-machine is de eerste crème en draait op volle snelheid op elk niveau. Vandaag Rachel Pang was in staat om de 29-jarige dochter van de oprichter en voorzitter van de afdeling Design van Youngman, de Svenska Dagbladet een gesprek te voeren.

Saab. Waar staat Saab voor in de ogen van Rachel Pang? Saab is technologie, veiligheid en onderdeel van de Youngmans strategie om een ​​premiummerk te bezitten.

Victor Muller. Wat was Rachel Pang's eerste indruk van Muller? In februari van vorig jaar ontmoette Rachel Pang de Saab CEO in Shanghai. Hij was, zegt ze, charismatisch, gepassioneerd, een ongelooflijke ondernemer. Moeilijk om onder de indruk te zijn van hem. Twee maanden later had ze minder leuke gesprekken met Muller. Ondanks een voorlopige overeenkomst, onderhandelde Muller achter de schermen met andere fabrikanten. Uiteindelijk koos hij voor Hawtai, wat achteraf een verkeerde keuze was.

Muller vertelde haar toen persoonlijk zijn beslissing, net voordat hij naar de pers ging. Voor haar was het als het verbreken van een liefdesrelatie. Maar de beslissing kwam van het Saab-bestuur.

Martin Larsson. Een paar weken later nam Martin Larsson contact met haar op. Deze keer planden ze een oplossing met Pang Da en Rachel Pang aarzelde eerst. Daarna volgde de bekende scenario's, tot aan het faillissement.

Youngman onbetrouwbaar? Keer op keer wordt Youngman ervan beschuldigd onbetrouwbaar te zijn. De afwezigheid van in pand gegeven geld dwong de autofabrikant uiteindelijk failliet te gaan.

Rachel Pang zegt "We moeten niet vergeten dat het toen erg slecht was voor Saab. Victor Muller en Saab begrepen niet alle Chinese regels. Alle belangrijke overschrijvingen moeten worden goedgekeurd door de NDRC'. Met de overdracht van € 20 miljoen werd een limiet bereikt, de overdracht van extra bedragen kostte tijd en vergunningen. Het complexe probleem met GM was een ander punt.

Heb je nog steeds contact met Muller? Van tijd tot tijd wisselt Rachel Pang berichten uit met Victor Muller via sms.

Opgeven? Heeft Youngman overwogen om op te geven na het faillissement van 19.12? Nee, zegt ze, niet echt. We hebben bijna 50 miljoen euro geïnvesteerd in Saab.

Youngman. Al meer dan een jaar werken de Chinezen bij Saab Investment, waardoor ze langer zijn dan elke andere partij. Als Saab niet voor Hawatai had besloten, wie weet hoe het verhaal dan zou zijn geëindigd. Sommige dingen in Youngman lijken vreemd genoeg halfbakken, maar het kunnen ook communicatiefouten zijn. Zoals de plannen voor de constructie van goedkope auto's in Zweden.

Andere feiten zijn geconditioneerd door het systeem. Zoals de grote invloed van de NDRC op elke relevante economische beslissing. Vinden we dit sterrenbeeld leuk of niet?

We kunnen nu niet kieskeurig zijn. De nieuwe eigenaar wordt niet democratisch gekozen. De beslissing wie de nieuwe eigenaar zal zijn, zal in Stockholm zijn. We kunnen alleen maar wachten.

Tekst: tom@saabblog.net

7 gedachten over 'SAAB-interview met Rachel Pang: Saab een liefdesrelatie ..."

 • Als Rachel nog steeds vrijgezel was, zou ze met SAAB kunnen trouwen, toch? Dat zou tenslotte een hele fijne bruidegom zijn - ook al is het niet vloeibaar :-)

  Het is groeten
  Harry

 • Ik zal Joachim het juiste ding geven over de slapende pet van de verslaggever. Als je de goede vrouw Pang ooit daar hebt voor een interview, kun je ook van de gelegenheid gebruik maken om de een of de ander wat specifieker te bevragen. Maar altijd aan generaal Murks denken. Als er een lijst hit welk bedrijf wiebelt meest herrum en waar de hirnrissigsten beslissingen worden genomen, de absolute leider in de eeuwigheid zou zeker GM. Er zijn de enige wereldleiders. Ik geloof nauwelijks dat een Chinees politbureau het bij kan houden.

 • Wat gebeurde er niet bij GM - soms zelfs van de ene op de andere dag!

  Zelfs bij grote bedrijven als Tata of BMW zou men in dit opzicht niet immuun zijn voor een zeker retro-risico - alleen dat de beslissingen daar niet van een Politburo komen maar van enkele managers (denk altijd aan generaal Murks).

 • Wat voor slaapkoppen waren het? Ik bedoel de verslaggevers van Svenska Dagbladet - men had tenminste kunnen verduidelijken of de Griffin-modellen van de 9-3-serie tot aan het opvolgermodel daadwerkelijk parallel met de goedkope rail van de productielijn rennen.

  De vrees van PhiBo dat overdrachten vertraging zouden kunnen oplopen, past niet meer na een mogelijke overname door Youngman-Lotus - ik neem aan dat dit alleen geldt tot die datum. Er zullen waarschijnlijk andere regels zijn voor eigenaren van dochterondernemingen - maar ook hier hadden de slaapkoppen van Dagbladet beter opgevolgd. We zijn net zo slim als voorheen.

 • Eerste 29 en in die positie respect. Dit is de nieuwe generatie goed opgeleide jonge Chinezen, die zich warm kunnen kleden.
  Zonder politiek te willen zijn, heb ik teveel politiek en staat erin.
  Wat gebeurt er als het Politburo in Beijing van de ene dag op de andere verandert?

 • Is Rachel Pang echt getrouwd / getrouwd? Weet je dat? 😉

  Ik hou ook niet zo van de betrokkenheid van de NDRC. In het afgelopen jaar hebben ze niet net als een efficiënt werkende autoriteit gewerkt, maar extreem lethargisch. En ik denk dat, mocht Youngman SAAB het overnemen, meer dagelijkse overdrachten over de controlelimiet nodig zijn in de dagelijkse bedrijfsvoering. Moeten zakenpartners daar wachten tot de NDRC dat heeft besloten? Voor zover ik weet, zijn er vergelijkbare instanties onder de NDRC op gemeentelijk / provinciaal niveau, die ook hun toestemming moeten geven.

  En last but not least: ik kan me niet voorstellen dat de NDRC een politiek-vrij gebied is. Als het echt slecht wordt, kan niemand uitsluiten dat overdrachten naar SAAB in eerste instantie om politieke redenen worden achtergehouden (sorry, om technische redenen: ->).

 • Ik hoop van harte dat dit Scandinavische juweel van een autofabrikant niet ten prooi valt aan een Chinese draak.

Reacties zijn gesloten.