SAAB News: Youngman wil een snelle beslissing

De Youngman-delegatie komt in Zweden bijeen met de Saab-beheerders. In het kielzog zijn vertegenwoordigers van de Bank of China die kunnen worden gezien als een indicatie dat de financiering van de Saab-overname staat. Zonder een toezegging van de Saab-stewards willen investeerders uit China niet naar huis, citeert Dagens Industri een bron die bekend is met het proces.

Youngman heeft Saab opgeroepen als een eerste bod, de som van 2 miljard kronen, de investering in het bedrijf en het assortiment moet op 12 miljard kronen liggen. Het eerste bod omvat echter niet de winstgevende delen van de autogroep, zoals het vandaag bekend werd. De Saab Parts AB uit Nyköping bedient de staat als de grootste crediteur voor de beveiliging van de opgeluchte EIB-leningen. Daarom zal het laatste bod voor het complete pakket, Saab Automobile AB, Saab Tolls AB en Saab Parts AB veel hoger zijn.

De bedragen die Youngman presenteerde zijn aanzienlijk en volgens insiders van Saab zijn de financiële vooruitzichten voor de belegger op zijn minst goed. Met dit budget kan Saab een veilige toekomst tegemoet gaan. De taken voor de herstart zijn enorm. Het leveranciersnetwerk moet Youngman ondertussen precies kennen, maar het dealernet is een verpleeghuis waarvoor ook grote bedragen nodig zijn voor de reconstructie. Voeg daarbij de nationale Saab-bedrijven die goed werken in Duitsland en Oostenrijk (zoals sommige Saab-rijders en -lezers deze week konden leren), maar alleen door de enorme persoonlijke inzet van het personeel. Nogmaals, er moet veel geld worden geïnvesteerd in personeel en wederopbouw.

Dat Youngman de verkoop zo snel mogelijk wil afronden is begrijpelijk. Het gaat niet alleen om succes, het gaat om het beeld. De Chinezen hebben al een aantal miljoen euro geïnvesteerd in Saab en hebben de toegang meerdere malen gemist. De curatoren zullen zich niet bekommeren om de wensen. Volgende week zullen er intensieve gesprekken met investeerders plaatsvinden en er lijken op zijn minst drie zeer interessante opties te verschijnen. Veel kopers zijn een goed startpunt voor Saab, maar veel opties vereisen ook de zin en vaardigheid van advocaten om het beste feest te kiezen.

Volgende week zullen we meer weten.

Voor Saab-fans die op zoek zijn naar het ultieme, is er een Saab van prominente tweedehands in Upsalla. De Telegraaf bericht over de oude Saab 9-5 van Victor Muller die bij de plaatselijke dealer te koop staat. De auto zou zijn verlaagd van SEK 358.800 naar SEK 328.800. In die tijd had Muller de eerste Saab 9-5 in de serie-trim overgenomen nadat hij zich bij Saab had aangesloten bij een publiek. Een vriend zei dat het de duurste Saab ooit was. Als het echt de genoemde 9-5 is, dan is het nu goedkoop. Het collector's item voor de Muller-fans.

Tekst: tom@saabblog.net

3 gedachten over 'SAAB News: Youngman wil een snelle beslissing"

 • Het klinkt voor mij allemaal een beetje als georganiseerde paniek. Ik heb de indruk dat Youngman niet zoveel en vooral niet zo solvabele concurrenten had verwacht. Je had dit allemaal veel sneller en goedkoper kunnen krijgen ...

  Het zal zeker ook gaan over het niet verliezen van gezicht - er zijn tenslotte al vele miljoenen geïnvesteerd in SAAB, waarvan u naar alle waarschijnlijkheid niets meer zult zien als het faalt.

  High Noon in Trollhättan, en geen Amerikaan heinde en verre ...

  • blanco

   Het is volkomen normaal. Dit gaat over gedetailleerde discussies; het bod en het businessplan worden onder de loep genomen - door alle bieders (finalisten). Het doel is hierbij om de informatie te verifiëren en de inschatting van de bieder aan te passen.
   Na deze ronde zou het alleen moeten gaan om heronderhandelingen, contract en deal.
   Youngman kan de informatie van het Saab-management waarschijnlijk niet geloven in 2011. De details van de licentiesituatie (PhoeniX is waarschijnlijk niet duidelijk) waren gewoon onveilig. Betere YM heeft nu getest en kent de echte waarde en schrijft uiteindelijk de gedane investering af dan dat hij Saab in 2011 voor veel geld heeft overgenomen en investeert vervolgens opnieuw een grote doos. Men zou zich nu kunnen voorbereiden.

 • blanco

  Het gaat waarschijnlijk om de gedetailleerde gesprekken:
  - Financieringsgarantie
  - Bedrijfsconcept / businessplan
  - Resourcevereisten (medewerkers)
  Dus wat zijn de mijlpalen en kritieke paden?

  Mahindra & Mahindra zullen ook dezelfde gesprekken voeren

  We kwamen aan in de (voor) laatste ronde.

Reacties zijn gesloten.