Saab 9-5-sportcombinatie: geheime inzichten in het modeljaar 2012

Laten we over auto's praten! Saab had de 9-5-sportwagen het potentieel om uit de crisis te verdrijven. Onze sportcombinatie met de Zweedse licentie LGT 271, die ons vergezelde op de tour van de dealer, was een heel speciale Saab. Omdat hij een preproductiemodel was, dat al de genen van de vintage 2012 op zich had. Een modeljaar dat we nooit zullen zien, maar dat vooral goed zou zijn geweest. Dat maakt het des te tragischer.

Mooi interieur, Saab 9-5 sportkleding, modeljaar 2012
Mooi interieur, Saab 9-5 sportkleding, modeljaar 2012

Want Saab heeft veel verbeteringen op het gebied van technologie en de liefde voor detail herontdekt. Maar op zijn beurt. De belangrijkste verbetering zou de opschorting voor alle Saab 9-5 zijn geweest. De eerste 9-5 van de tweede serie, die door de band was uitgebracht, was zonder Drive-Sense erg inharmonisch, wat ik helaas kan bevestigen op basis van mijn eigen ervaringen. Met elke productieweek was de afstelling van de ophanging beter, harmonischer en een goede auto geschikt. Hoe jonger de Saab 9-5 die ik reed, hoe beter ik de stemming vond, met of zonder Drive-Sense.

Saab 9-5, modeljaar 2012 middenconsole
Saab 9-5, modeljaar 2012 middenconsole

Saab had heel vroeg geregistreerd tekorten, en in Groot-Brittannië, waar de Saab steeds flexibeler en succesvoller dan in Duitsland is geweest, zijn verricht op Engels landelijke wegen met druk op deelname testritten. De nieuwe ophanging voor ons geteste sportpak was perfect, zelfs de berline zou deze stem hebben ontvangen.

Een ander punt zou de optimalisering van het brandstofverbruik voor de benzinemotor in de 9-5 zijn geweest. Fijn werk is altijd een domein van Saab geweest. In het nieuwe modeljaar, na de laatste maar helaas onbevestigde en niet vrijgegeven datasheets, waren aanzienlijke verbruiksvoordelen mogelijk.

Geboren uit Jets: Saab-vliegtuig in digitale snelheidsmeter
Geboren uit stralen: Saab vliegtuig in digitale snelheidsmeter

Laten we naar het binnenland gaan. Een punt dat kan worden verbeterd. Omdat de oorspronkelijke leverancier voor de binnenhuisinrichting afscheid nam van de serie-lancering van de markt, zodat de 9-5 begon met een zeer sober ontwerp. Daar had ik mee kunnen leven, en bij Hirsch Performance is er een hele mooie nappaleren set, die het interieur van de 9-5 eindelijk uitbreidt naar de luxeklasse.

Portierbekleding Saab 9-5, Aero Trim, modeljaar 2012
Portierbekleding Saab 9-5, Aero Trim, modeljaar 2012

Onze LGT 271 had standaard de "Black Pearl" bekleding voor de Aero, wat het interieur een zeer nobele toets geeft, vooral in combinatie met licht leer. Een donkere houtlook en een cacaoparellook, helaas niet getoond, zouden ook beschikbaar zijn geweest. Decoratief zou het interieur nu boven kritiek komen en geschikt zijn voor de prijsklasse.

Traditie getransporteerd naar de moderne tijd: head-up display - Saab-vliegtuiglogo
Traditie getransporteerd naar de moderne tijd: head-up display - Saab-vliegtuiglogo

Voeg daarbij de kleine, leuke details die een Saab maken voor de Saab. Eigenlijk zijn ze niet nodig, maar de liefde voor de kleine dingen maakt het verschil, is de luxe van onze dagen. Ik ben een fan van de Saab 9-5 digitale rijtachometer, en het is des te leuker als het oude Saab-vliegtuiglogo in de digitale snelheidsmeter verschijnt.

Ons oude Saab-logo staat ook weer in het head-up display. Traditie vakkundig getransporteerd naar de moderne tijd. Bovendien zijn veel kleine verbeteringen op het gebied van de navigatie-afbeeldingen en de 9-5 een perfecte Saab.

De Saab 9-5-serie zou een succes zijn geweest voor modeljaar 2012 voor Saab. De kritiek gewist, daarnaast meer aandacht voor detail dan ooit. De sedan is voor mij een van de meest elegante voertuigen op de markt, de spiegel van een van de mooiste van de laatste jaren. Waarschijnlijk degene met een Saab 9-5 sedan.

Saab 9-5 turbo 6 XWD hert bij Saab Muckelbauer
Saab 9-5 turbo 6 XWD hert bij Saab Muckelbauer

Er zijn er nog een paar op de Duitse markt. Ons fotomodel is bijgevoegd Saab Muckelbauer in Bamberg en is een prachtig 9-5-hert met soevereine 330 PS.

Het verhaal van Saab zou beter zijn geweest als de 2012-vintage op de weg was gekomen. Naast perfectie zijn ze teruggekeerd naar oude sterke punten, nieuw leven ingeblazen tradities en herontdekt de liefde voor detail. Voor sommige bedrijfswagenbestuurders zou de 9-5 het alternatief zijn geworden na een aantal Audi A6. Het had niet moeten zijn, het noodlot wilde het niet. Helaas gaan sommige verhalen niet goed.

Dus ook het levensverhaal van LGT 271, ons Testaab. Een paar weken geleden, was de boodschap over in Zweden, zou de ontvangers alle Saab 9-4x, die het gemaakt naar Zweden, en alle Saab schroot 9-5 Sportkombi de vorige serie te maken. Alle behalve één bewaard voor het Museumfonds.

Het nieuws is zo triest dat ik het niet in Zweden heb gevraagd. Misschien is het waar, misschien ook niet. Ondertussen was er een weigering door de curatoren. Saab LGT 271, als dat zo is en als auto's een ziel hebben - en met Saabs ben ik er bijna zeker van dat de afgedankte prototypes en pre-series modellen in de autohemel zullen zijn. Hoe dan ook ... in mijn autohart heeft het altijd zijn plaats, ons 9-5 sportpak.

Tekst: tom@saabblog.net

10 gedachten over 'Saab 9-5-sportcombinatie: geheime inzichten in het modeljaar 2012"

 • Hallo uit België,
  Kan iemand mij vertellen hoeveel van de 95 SC zijn gebouwd? Ik vermoed dat in totaal 17 zijn gebouwd.
  Wat gebeurt er met die auto's? Zijn ze eigendom van Saab Zweden, zijn ze slechts premodellen die nooit zullen worden verkocht?
  95 sedan en het is een fantastische auto. Iedereen kijkt naar de auto.
  Saab voor altijd.
  Spartacus

 • Hallo Tim,
  Is het mogelijk om te weten hoeveel 9-5 II er zijn gebouwd en hoeveel zijn toegestaan ​​in Duitsland?

  Ik probeerde het op het net te krijgen, maar ik faalde. Kan je helpen?

  Indien nodig, ook met nummers voor Aero, Vector en Linear?

  Veel dank en groeten uit Darmstadt.

  Overigens is mijn Turbo 4-hert precies uitgerust zoals op de foto's te zien is. Mocht het, als ik het goed heb begrepen, maar eerst 2012 geven. Heb ik geluk gehad?

 • Beste Tom,

  Het artikel gaat over modellen die we niet in serie zullen zien, of gewoon verhalen die niet goed gaan.

  Dit past bijvoorbeeld niet echt in de plannen van Brightwell Holding - is er enige actuele informatie? Met Investor X uit Duitsland zou een 9-5, geboren in 2012/13, zelfs de straten van deze wereld kunnen betreden - mogelijk in een nog harmonieuzer ontwerp (iets compacter en met een beknopter front - misschien zelfs een coupé).

  Ik vind dat we nog niet al onze dromen moeten begraven en ze met een positieve kijk moeten benaderen - misschien is de tijd voor ons favoriete merk ook nog niet voorbij.

 • Het rapport toont het opnieuw duidelijk. SAAB zou een kans hebben gehad als ze het bedrijf de juiste tijd hadden gegeven. Zo'n merk mag niet verdwijnen en er moet een comeback zijn.

 • En die van mij voor november 2011, ik moet nu helaas beslissen voor de concurrentie uit Beieren. Maar als Saab het weer grijpt, is de volgende zeker weer een Zweed.

 • Tranen kunnen naar je toe komen.
  Hoe kun je vele, vele miljoenen in de ontwikkeling van een Derating grote auto's vast te zitten om het dan nog niet vandaag duidelijk begraben.Mir waarom GM Saab kort met de nieuwe 9-5, 9-the 4X en de opvolger van de 9-3 voordat de rijping van de serie is afgeslagen en Opel heeft behouden Het resultaat kijkt naar Opel ja iedereen.
  Jammer alleen, ik had de 9-5 sedan terwijl ik maar 2 dagen had voor een proefrit, maar ik was helemaal in de wolken.
  Ik geloof nog steeds in een positief resultaat!

 • Nadat de leasing van mijn chromen bril afliep, zou dat in jan'2013 mijn nieuwe bedrijfswagen zijn geworden, daar bestaat geen twijfel over.
  Alternatieven? Ik ken momenteel geen ...

 • Het sloopwerk klinkt draconisch, maar je weet niet wat de wet zegt over individuele goedkeuringen ...

  Geweldige auto, zou zoiets hebben gehad als bedrijfswagen met 6 cilinder diesel en bi-turbo ... maar ja die was er toch niet en dat troost me tenminste. Zo kun je er tenminste over praten 😉

 • Ik kan me niet voorstellen dat curatoren nog meer geld zouden hebben uitgegeven aan sloop ... Dat zou waarschijnlijk zo'n 100.000 euro zijn geweest voor de lege kassa!

  Het artikel is triest, mijn 9-5 SC Aero is begin maart besteld ...

 • Leuke auto, mooi interieur ... het was echt overtuigend tijdens de tour!

  De (maar met een donker interieur of misschien liever de 9-4x) was stevig gepland voor 2012!

  Nu moet ik de oude 9-5 SC uit 2002 een beetje verder rijden ** (helaas werkt de cd-wisselaar sinds vorige week helemaal niet meer ... en ik weet niet of / hoe deze vervangen kan worden).

  ** Ik geef nog steeds niet de hoop op nieuwe Saabs op.
  Ik zou achteraan zitten. bijtend, als we nu / binnenkort een nieuwe auto van een ander merk zouden kopen en 1 jaar later opnieuw nieuwe Saabs van de banden zouden rollen.
  Nou, hopelijk zullen we binnen een paar weken wat meer weten.

Reacties zijn gesloten.