Brightwell Holding op de weg in Zweden

Terwijl ze naar het zuiden reisden, reisde de Brightwell Holding-delegatie door Zweden. De Turkse belegger heeft nog geen aanbod gedaan en zal dit niet doen tijdens zijn verblijf in Scandinavië. Maar we zijn dichtbij, zei Zamier Ahmed, woordvoerder van Brightwell voor de pers.

Gisteren waren de geïnteresseerde partijen uit Turkije in Göteborg en Trollhättan, de dag ervoor in Stockholm. Zoals alle serieuze kopers is Brightwell ook op zoek naar een snelle oplossing. Het beste in februari, wanneer de beheerders het contract toekennen. Het team van Zamier Ahmed ziet de tijdlijn ook als cruciaal, net als andere potentiële investeerders.

We weten weinig over Brightwell Holding. De kapitalisatie en de aandeelhouders zijn nog onduidelijk. De vrienden van Saabsunited schreven gisteren een paar dingen, maar er zijn nog steeds geen betrouwbare feiten. We kennen noch de strategische richting op lange termijn, noch de ware bedrijfsfilosofie. Is Brightwell een sprinkhaan in klassieke sinus of een investeerder met een industriële achtergrond? Financiering uit (olie)bronnen uit het Verre Oosten klinkt ook eerder twijfelachtig dan betrouwbaar. In een interview met Dagens Industri zei Zamier Ahmed dat ze zo'n 100 miljoen euro in Saab wilden investeren. Letterlijk "flera hundra miljoner euro".

Een paar honderd miljoen euro? Leun achterover, denk aan Tata, denk aan Youngman. Tata investeert 5 miljard in Jaguar en Land Rover. Tata bouwt de merken een nieuwe, eigen motorfabriek. Jaguar en Landrover zijn merken die zich in veel betere staat bevinden dan Saab.

Of jongeman. Niet dat de Chinezen mijn persoonlijke favoriet zijn. Dat zijn ze niet, om dat duidelijk te maken. Youngman wil een miljard investeren in de eerste stap. Dat als een start en zeker niet genoeg om een ​​merk te bouwen. Omdat om Saab te brengen waar het merk zou kunnen zijn, duurt het lang. Een decennium, 10 jaar, zal nodig zijn om resultaten en marktacceptatie te vinden. Dus 10 jarenlange investering zonder inkomen.

Laten we Audi onthouden. Aan Ferdinand Piëch, die positief auto-gek is en met Audi continu en volhardend zijn doel heeft nagestreefd. Audi Quattro, volledig gegalvaniseerde carrosserie, Audi V8, een lange, moeilijke, rotsachtige weg. Een paar honderd miljoen zullen Saab niet verder brengen. Saab heeft idealiter een industriële partner nodig. Mahindra & Mahindra bijvoorbeeld. Een andere autofabrikant. Geen investeringsmaatschappij. Een paar honderd miljoen? Te weinig, Brightwell Holding.

Er is niets dat Brightwell te zeggen heeft over de huidige onderhandelingen met de Amerikanen. Ook over mogelijke banen die u gedekt houdt. Toch, omdat ook de kwestie van banen de beheerders zal interesseren. Het gaat niet alleen om de koopprijs, ook de toekomstige levensvatbaarheid van het concept speelt een rol.

Brigthwell, dat is zeker, wil Saab volledig. Dit is niet nieuw, maar het wordt keer op keer benadrukt. Het grote erfgoed van Saab zal worden bewaard, het merk moet evolueren. De auto's zijn veilig, ze redden levens. En Saab blijft een Zweeds label. Ik hoor graag dergelijke uitspraken en ik geloof dat de bedoeling achter hen een goede is. Zelfs als er nog onbeantwoorde vragen zijn achter Brightwell.

De talrijke interviews die Zamier Ahmed geeft, zijn oppervlakkig en bevatten veel zinnetjes. Zelfs tussen de regels is er niets te ontdekken. Bijna niets. Want in een van zijn laatste interviews maakte de professional vervolgens een kleine leugentaal. Ja, er is een bieder voor Saab wiens naam nog niet is genoemd. Wat echter, behalve Brightwell, natuurlijk goed zou passen bij Saab. Daar is hij weer, de naamloze bieder X. Bevestigd door Zamier Ahmed.

De komende twee of drie weken zullen laten zien welke stof achter Brightwell zit. Het zal interessant zijn als de Turken een lange adem hebben in de race met de andere aanvragers.

In de komende paar dagen weten we meer. Vertrouwelijkheid is overeengekomen. Maar Brightwell houdt van het spel met de media. De informatiestroom is gegarandeerd.

Tekst: tom@saabblog.net

10 gedachten over 'Brightwell Holding op de weg in Zweden"

 • blanco

  Leuk dat Brightwell in Zweden is. Maar wat is de output? We kunnen geen bod op Saab verwachten zolang Brightwell in Zweden is, dus op zijn minst één opmerking over SU.
  Ik zie niet helemaal in dat Brightwell de ervaring heeft om Saab te runnen. Het is op dit moment zo vaag (wie is Brightwell eigenlijk, wat doet VM later, wie zijn de investeerders echt (als ze uit het Midden-Oosten komen en hun geld verdienen met olie).
  Het zou voor de insolventiefunctionarissen echt interessant zijn om de aanbiedingen te zien en te beoordelen, om vragen te stellen en dan te zien:
  - wie er eigenlijk in de race zit
  - Wat is zijn missie?
  - hoe start hij Saab opnieuw
  - Hoe creëer je vertrouwen in medewerkers en ontwikkelaars en houd je ze aan boord of breng je ze terug
  - Welke markten worden benaderd met welke prioriteit / worden nieuwe markten aangesproken in de eerste fase of focus je op stabilisatie, Phoenix en bereken je een verlies voor de komende 3-4 jaar
  - Maar vooral: hoe financiert u het project en wat zijn de reserves en kritische paden

  Het zijn niet de Powerpoint hengsten / de “doeners” die nodig zijn, maar juist de rustig handelende senioren die met ervaring en begrip de paden afbakenen. Saab-management moet van binnenuit komen en je moet niet de fout maken om een ​​extern, wild geworpen team op te zetten - elk een topschot, maar de emoties voor Saab en het overbrengen van de emoties ontbreken.

  • blanco

   Hoe moet het management van binnenuit komen? Een nieuwe eigenaar zal de kwestie benaderen zoals hij het letterlijk het meest verstandig en effectief ziet. Vooral het vorige SAAB-management was niet echt nuttig (inclusief Jan-Ake Johnson) - producten erg goed, maar managementgraad 5!

   Je kunt Brightwell-emoties ook voor SAAB niet ontkennen - met welke rechtvaardiging?

   Het huidige trio van trustees zal zich zeker richten op financiële kracht en toekomstige planning. Het zou niet zo moeilijk moeten zijn om hier de meest geschikte belegger te vinden.

   In uw opmerking van 9.02 uur werd vermeld dat het zakelijke gedrag van BMW niet overeenkomt met de SAAB-klantenkring - wat valt er te bekritiseren in het zakelijke gedrag van BMW?

   • blanco

    Saab heeft geen slechte mensen in het management gehad - alleen geen van hen kon zich ontwikkelen onder VM - mijn persoonlijke mening. Leiderschap is of zou niet op personen gebaseerd moeten zijn.
    De term zakelijk gedrag is een beetje moeilijk. Alles was afgesloten.

    • blanco

     Jan-Ake Johnson was lang voor VM aan boord en heeft gedurende deze tijd ook geen uitstekende managementprestaties behaald - assertiviteit ten opzichte van GM is gelijk aan 0!

     Wat wordt bedoeld met "gated"?

     • blanco

      Helaas komen mijn opmerkingen van tijd tot tijd in stijl tot bloei. Mijn iPad is gewoon creatief. De juiste letter die is ingevoerd is weggelaten of verkeerd gekozen en heeft al de spellingcorrectie gemaakt van een gated

      Citaat: assertiviteit tegenover GM = 0

      Hij was goed. Ik heb waarschijnlijk iets gemist. JAJ was de getolereerde brandmanager. De financiële controle was toen bij GM en ook de controle van ontwikkelingen (bijv. Saab Powertain AB was onder GM aan GM Powertrain AB, alle ontwikkelingen moesten ook met Opel worden afgestemd).
      Wat ik dan lees tussen de regels door, JAJ up in een ander licht. Hij was er snel bij om de geplande Absplittung GM met een klein team en had toen plaatsgevonden met het faillissement ingediend twee jaar geleden in een slimme zet en de GM-controle ingetrokken. Hij heeft Saab opnieuw van zijn eigen structuren voorzien en het skelet voor de nieuwe eigenaar gegeven om hier te beginnen. Helaas is alles veranderd. Er waren niet genoeg geld beschikbaar bij de nieuwe eigenaar, de EIB-lening werd een onaangenaam korset. VM maakte vervolgens GM nerveus onafhankelijkheid slogans, de BMW deal voor Phoenix en de uitbreiding verlangens in China. Hoewel VM sprak op zijn laatste persconferentie van een goede relatie (maximaal Lofalk verscheen), geloof ik wil dat niet.
      Onder VM was er de nieuwe ontwerpbaas uit Amerika met Italiaanse roots. Saab heeft geen slechte ontwerpers.
      Maar zoals het echt in detail was, zullen we waarschijnlijk nooit weten.
      Laten we zeggen dat Brightwell in staat zou zijn om Saab over te nemen en er zou een nieuw managementteam worden opgezet. Wat gebeurt er meestal in dergelijke gevallen? Uit mijn ervaring zijn zeer slimme mensen ingehuurd op papier die gewend zijn om in veel grotere organisaties / structuren te werken. Vaak is zo'n baan meestal slechts de springplank naar de volgende baan. Het telt kortetermijnsuccessen en niet de lange termijn. Meestal reorganiseer je en zorg je voor frustratie (nieuwe advertenties op de nieuw gecreëerde posities), wrijvingsverliezen en onderbroken workflows.
      Voor mij is het logischer om een ​​doorgewinterde Saabianer aan te nemen voor een baan. Hij kent het bedrijf, hij leeft ervoor. Daarnaast is het nu belangrijk om de structuren zo snel mogelijk weer actief te hebben en continuïteit te bieden. Saab heeft nu geen tijd meer voor managerspellen of andere scènes in het secundair theater.

    • blanco

     Ik zie dat zeer vergelijkbaar.

     Als het management van SAAB op zich slecht was, hadden we deze ongelooflijke inzet van werknemers op alle niveaus de afgelopen paar maanden niet gezien.

     Uiteindelijk betekent goed management dat de cijfers kloppen. Aan de andere kant leeft SAAB van zijn "Spirit of SAAB", wat het merk speciaal maakt. Deze spirit loopt door alle niveaus van het bedrijf en het zal een echte uitdaging zijn om deze te behouden. Als dat niet werkt, is SAAB dood van binnen.

     Mensen veranderen niet van de ene op de andere dag en het zal daarom heel moeilijk zijn om managers uit een andere bedrijfscultuur te vinden die oprecht betrokken zijn bij deze “Spirit of SAAB” en mogelijk ook oude gedragspatronen en denkwijzen loslaat. Ik heb daar wat problemen mee, denk aan de typische Duitse automanagers bij SAAB ...

     Voor mij is de beste manier om een ​​sterke, ervaren CEO te vinden die ambitieuze doelen kan bereiken met het SAAB-management.

     • blanco

      Volledige goedkeuring. Ik interpreteer een sterke CEO zo:
      - kan delegeren
      - Hij leidt
      - hij implementeert strategieën in het bedrijf
      - Hij kan onderscheid maken tussen management / zogenaamde overhead, ondersteuning en het kernproces en weet waar hij zich bevindt in het proceslandschap => delegeren / leiden

      Hij hoeft niet per se een krijtstreeppak te dragen en het wereldrecord in vloeiend Engels te stellen. (Gelijksoortigheid met levende personen is puur toevallig en niet gewenst

 • blanco

  Hallo Joachim,

  hoe goed ben je. Al vele jaren hopen we op onafhankelijkheid en financiële kracht. Helaas hebben we de afgelopen jaren financiële kracht of onafhankelijkheid verworven (hoewel Spyker eigenlijk niet de een of de ander had!).

  Elke belegger die honderden miljoenen euro wil investeren in de aankoop en minstens hetzelfde bedrag in de toekomst van SAAB kan gelijk hebben. Omdat het onze kleine eigenzinnigheid beveiligt: ​​SAAB-auto's. Deze hoop was niet realistisch op 19.December 2011.

 • blanco

  We zitten allemaal min of meer in de mist als het gaat om de aanvragers van SAAB-auto's - dit met betrekking tot de exacte plannen en de daadwerkelijke financiële kracht die in elk geval beschikbaar is. Bij aanvrager X weet u niet eens precies welk bedrijf het werkelijk is.

  U kunt de Turkse investeerder daarom niet van meet af aan slechter beoordelen dan uw mede-campagnevoerders - zoals u weet, zouden ze ons misschien meteen alle modellen geven als er positieve onderhandelingen met GM waren. Dit zou beter zijn dan het onder Youngman-Lotus (voor een bepaalde periode) alleen met de varianten van het 9-3-model te moeten doen.

  Niemand weet precies wat Mahindra + Mahindra van plan is - maar hier lijkt de financiële kracht in ieder geval voldoende te zijn ...

  Er zijn dus waarschijnlijk zowel positieve als negatieve kanten voor alle aanvragers. Als het echt het Duitse conglomeraat Volkswagen of zelfs betere BMW betreft, zou het waarschijnlijk de meest geschikte belegger zijn.

  • blanco

   BMW mag niet verkeerd worden ingeschat. BMW als partner / systeemleverancier is OK, maar de manier van zakendoen van BMW komt niet overeen met de Saab-klanten / Saab-dealer. Vooral in de detailhandel is stabilisatie nodig, geen destabilisatie. Hoe hoog is de "fluctuatie" bij BMW dealers?

Reacties zijn gesloten.