Rijrapport Saab 9-4x en Saab 9-5 Sportkombi

Eerlijk gezegd mensen. Welk automerk maakt een "consumenten" proefrit op Duitse wegen met een pre-series model? Geen gewone of ?? Maar langzaam en vanaf het begin.

Verjaardagskind Mark en Saab Duitsland Chef-kok Jan-Philipp Schuhmacher
Verjaardagskind Mark en Saab Duitsland Chef-kok Jan-Philipp Schuhmacher

Het begon allemaal met het bezoek van de Saab Germany Tour op mijn verjaardag in Dresden. Tobias Kaboth (GF van het mobiele forum in Dresden) had me een paar dagen eerder via de telefoon extra uitgenodigd. Dus mijn vrouw en ik zijn op 27 oktober naar Dresden geweest. Iedereen die de tour heeft bezocht (in Duitsland, in Oostenrijk of momenteel in Frankrijk of binnenkort in Spanje), kent nu de toekomstige auto's van ons geliefde merk. Voor de weinigen die het niet gehaald hebben, kan ik alleen maar zeggen dat je echt iets hebt gemist!

Na de onthulling van de voertuigen door Jan-Phillip Schumacher en Thomas Schweitzer evenals Tobias Kaboth en Michael Hesse, werd ik plotseling door JPS naar voren geroepen. Hij feliciteerde me met mijn verjaardag en had een speciaal cadeau voor me. Een uitnodiging om de tour een dag te begeleiden en beide voertuigen te testen. Wat een verjaardagscadeau ... ..

Op 09 november was het zover. Ik reed ongeveer 400 km naar Frankfurt-Fechenheim, Carl-Benz-Strasse - bij ons allemaal beter bekend als SAAB Center Frankfurt. Het begon daar rond 12 uur. Ik begon het 00PS Diesel 190-9-sportpak! Gelukkig had ik al met de nieuwe 5-9 sedan met andere motoren gereden, zodat ik vanaf de eerste minuut kon genieten van de stationwagen. Na een korte stop bij de vriendelijke tankstationbediende, gingen we direct de snelweg op richting Bremen in de file. In deze auto trek je direct nieuwsgierige en verbaasde blikken van iedereen aan.

Is het liefde? Markeer en de Saab 9-4x
Is het liefde? Markeer en de Saab 9-4x

Na een korte stop-and-go-fase ging het snel. Ik kende de goede weglocatie al vanuit de limousine. De vijf meter lange stationwagen rijdt als op rails. Ik weet dat de vergelijking afgezaagd lijkt, omdat veel zelfbenoemde auto-experts er misbruik van maken. Maar een meer toepasselijke beschrijving van de rijervaring is er niet. De besturing is super direct. Comfortabel rijden met één hand - zelfs bij een snelheid van 200 - geen probleem! Slechts een paar auto's waren in staat om ons bij te houden of in te halen op de route naar Bremen. Alleen een witte SUV van een wereldberoemd Zweeds automerk dat ons volgde zat aan mijn bumper geplakt: o)

De reis van 470 km was volledig ontspannen. Een korte stop om de 9-4x bij te tanken en een bezoek aan een Amerikaanse fastfoodketen - en overal werden we met nieuwsgierige blikken gevolgd. Na vierenhalf uur kwamen we aan in Bremen Lesum. Dus hier bij de SAAB-dealer Möhler werd de tour door Duitsland afgesloten. Veel dank ook van mijn kant aan Volker Möhler & Dittmar Schreyer en het hele team voor het vriendelijke welkom en de interessante avond. Ik heb leuke gesprekken gehad met enkele bezoekers en de directeuren van het huis ...

Saab 9-5 sportpak, Volker Möhler GmbH, Bremen
Saab 9-5 sportpak, Volker Möhler GmbH, Bremen

Na een rustige nacht en een heerlijk ontbijt ging ik terug naar Frankfurt aan het stuur van de 9-4X. Ook hier was er vanaf het eerste moment het typische Saab-gevoel van thuis - instappen en je goed voelen. Een must-have bij het uitrusten van het voertuig is beslist het panoramische schuifdak, dat u het gevoel geeft van grenzeloze openheid. Comfortabel instappen, de enorme hoeveelheid ruimte en het comfortabele interieur maken de 9-4X tot een echt alternatief - zelfs voor menig gezinswagen. Net als bij de 9-5 biedt de koffer veel ruimte voor de gebruikelijke bagage en is er nog voldoende ruimte voor de bobby car, loopfiets, etc. Zelfs kleine handbagage kan dankzij het U-rail systeem worden vervoerd. Bovendien is het laden en lossen van kleine kinderen, inclusief knikken en knikken, veel gemakkelijker en rugvriendelijk - groeten aan alle Saab-chauffeurs met verzakking! ;O).

Zelfs mijn vrouw was in Dresden van de SUV helemaal opgewonden - er zou een dieselversie zijn, ze zouden hun bestelling veilig hebben veranderd.

Onze remtest tussen Göttingen en Kassel was zeker een van de hoogtepunten van de terugreis. Bij een noodstop waarschuwen de knipperende remlichten het achteropkomend verkeer zeer opvallend en dringend (zie korte clip)

Conclusie van de twee dagen: met sportcombinatie en 9-4X brengt Saab in het voorjaar twee echt gave voertuigen op de markt.

Eigenlijk had ik mezelf voorgenomen om een ​​van de twee nieuwe rechtstreeks naar huis te nemen, maar helaas kon ik toen niet beslissen; o)

Mijn dank aan Tom - je was een geweldige copiloot! Bij de volgende tour zou ik er graag weer willen zijn, en dan met meer stem: o)

Met dank aan JPS en Thomas Schweitzer en het team van Saab Duitsland voor de echt succesvolle verrassing.

En bedankt aan Dresden aan Tobias Kaboth en aan het mobiele forumteam - jij bent de beste!

... en aangezien dat een cadeau was voor mijn zevenendertigste, ben ik al benieuwd wat je gaat verzinnen voor mijn veertigste ... LOL

Tekst: Mark@saabblog.net

5 gedachten over 'Rijrapport Saab 9-4x en Saab 9-5 Sportkombi"

 • blanco

  Wat de 40. vandaan? Kan nog niet zeggen, maar de 39. kan geschikt zijn voor een proefrit in de gloednieuwe 9-3

 • blanco

  Dat gaf me een kleine steek in het hart, maar ik ben bang dat het rapport enige tijd geleden is geschreven en dat deze passage helaas niet meer helemaal up-to-date is. Helaas…

  • blanco

   Ja, dat klopt. Het rapport komt uit een betere tijd, toen de rij-indrukken nog vers waren en de vooruitzichten een beetje rooskleuriger. Niettemin wilde ik de indrukken van de gemeenschap niet achterhouden.

   • blanco

    ... Ik vond het nogal ontspannend om het rapport met precies deze woorden te lezen. Het wekt hoop en laat me me overgeven aan het of een beter verleden.
    Je zou de misdaadthriller in ieder geval even kunnen vergeten ...

 • blanco

  Het klinkt allemaal erg goed - maar ik kan niet één opmerking plaatsen: met Sportcombi en 9-4 X brengt Saab in het voorjaar twee echt geweldige voertuigen op de markt… ..?

  Het had niet mogen zeggen: ... .. zou Saab twee echt coole voertuigen op de markt hebben gebracht? Of heb ik iets gemist - heeft Brightwell een akkoord bereikt met de Amerikanen en de licenties gekregen? Enerzijds zou het geweldig zijn - maar anderzijds zou het in mijn ogen niet alleen beter zijn als GM helemaal buiten bleef!

  Zoals vaak is gesuggereerd, zou een iets kortere 9-5 door veel kopers veel beter worden ontvangen - en een 9-4 X zou, zoals bekend, met meerdere dieseleenheden moeten worden aangeboden. Bij Mahindra & Mahindra maar ook bij Youngman-Lotus zou dit, in tegenstelling tot onder de GM-Knute, aanzienlijk “rond” zijn.

  Groeten uit de Hamsestadt Hamburg
  Joachim

Reacties zijn gesloten.