Saab nieuws uit Zweden

Vandaag is er veel te zeggen over Saab. Omdat ik een baan heb die tijd en toewijding vereist, probeer ik de situatie op een compacte manier samen te vatten en begin met de positieve berichten voor het merk. Zoals we weten, is Kent Hägglung aangewezen als de derde beheerder van ons merk en zijn specialiteit is het merkenrecht.

Hägglung probeert nu de weg vrij te maken voor een volledige verkoop van Saab aan een investeerder. Geen gemakkelijke manier, want hiervoor heeft hij de goedkeuring nodig van zowel Saab AB als Scania. Het peilen is aan de gang en Hans-Ake Danielsson, de persvoorlichter van Scania, zei er een mooie zin over, die ik erg leuk vind. “Man ville inte att den fina symbolen skulle hamna i orätta händer…“, waarmee hij wil zeggen dat hij wil voorkomen dat ons designicoon in verkeerde handen valt.

Niet zo goed voor het Saab-museum. De som van de individuele biedingen moet hoger zijn dan het volledige aanbod van de gemeente Trollhättan. Een ontwikkeling die voorspelbaar was, maar die nog steeds zeer te betreuren is. Duidelijkheid komt in de loop van de week en dan zullen we zien waar de collectie heen gaat. Duitse vrienden met Saab-achtergrond hebben geboden op een deel van de verzameling. Echter niet om persoonlijke redenen, maar als hulpmiddel voor het merk en om het erfgoed voor de gemeenschap veilig te stellen.

Zelfs uit China komen Saab-berichten, die echter iets speculatiefs hebben. BAIC, de eigenaar van het oude Saab 9-5- en 9-3-platform, wil de Saab e-power-technologie aanschaffen. Dit meldt vandaag Dagens Industri. Volgens informatie van Saab-insiders zou de e-Power Saab klaar moeten zijn voor serieproductie en zou hij waarschijnlijk in modeljaar 2012 van de riemen zijn gerold. Of het bericht juist is, is twijfelachtig. BAIC zelf heeft prototypes uitgevoerd met elektrische aandrijving op Saab-basis gedurende een jaar in de proef. De BAIC-typen zelf zullen naar verwachting gereed zijn voor serieproductie.

Andere geruchten, ook onbevestigd, komen onafhankelijk van elkaar en beïnvloeden het gebied van Saab Parts AB. Het moet in de komende weken aan een belegger worden verkocht. Een scenario dat ik me niet kan voorstellen, omdat de dochteronderneming van reserveonderdelen in een compleet pakket moet worden verkocht. Er zijn geen bevestigingen van Saab en aangezien dergelijke geruchten snel in de pers worden verspreid, komt er nu een duidelijke ontkenning.

Er is verdrietig nieuws voor Saab in de VS. Saab Noord-Amerika moet worden geliquideerd, wat geen goed einde is voor Tim Colbeck en zijn team. Sinds de 13. In januari worden de meeste medewerkers beëindigd, het resterende personeel Stamm zorgt voor het bedrijf. Op de achtergrond zijn activiteiten om de levering van de Amerikaanse Saab-chauffeurs ook in de toekomst met reserveonderdelen te beveiligen. Tim Colbeck verzette zich tegen de ondergang en deed veel voor Saab. Hij heeft zeker ons respect.

Het nieuws is gemengd. De activiteiten worden uitgevoerd voor een volledige verkoop en de Saab AB en Scania staan ​​open voor suggesties. Niets werkt zonder hun toestemming. We wachten altijd, hopen op goed nieuws. We oefenen dit al maanden.

Tekst: tom@saabblog.net

7 gedachten over 'Saab nieuws uit Zweden"

 • Voor mij is het vrij positief dat SAAB AB en Scania waken over het merk en het logo. Als er een deal is, kan men ervan uitgaan dat de reputatie van het SAAB-merk is beveiligd met het concept dat door de investeerder wordt gepresenteerd, want als het SAAB Automobile-product een slechte reputatie krijgt, kan het ook Scania en SAAB AB schaden.

 • Misschien heb ik het helemaal mis, maar ik zal het gevoel achter de naamloze West-Europese VW niet laten varen. Van de heer Piech waren er al verklaringen dat Saab goed zou passen in de VW-groep. En als je een tijdje denkt, heeft hij gelijk. Bij VW is Bugatti naar Skoda echt iets voor iedereen. Van de positionering geleden, echter, zou Audi de tegenhanger zijn van Saab in de VW Group. Nu kun je nog steeds het idee bedenken om het bereik een beetje uit te breiden en de reguliere Audi een meer indvidialistische en extravagante Saab te bieden. Daarom kon men de verklaring van Scania zien, men wil zien dat Saab ook in goede handen komt, zodat de beste handen waarschijnlijk van u zullen zijn. Misschien is dit een van de redenen waarom je hier gedekt wilt blijven, aangezien je zelf een beetje betrokken bent bij deze beslissing over de toekomst van Saab, maar zoals ik in het begin al zei, kan ik me volledig vergissen. Als ik het helemaal mis heb, kan Tom me misschien een hint geven als ik hier echt helemaal op het verkeerde spoor zit. (als het mogelijk is voor jou en je komt niet in de problemen Tom)

  • blanco

   Ik ben het met Peter eens - ik zie het ongeveer hetzelfde!
   Als een denkbare variant: Porsche kan buiten de lijn in de THN Boxster rennen en de toekomstige Saab wordt op hetzelfde platform geplaatst.
   Dat zou iets zijn, toch?

 • blanco

  Begrijp ik dat correct, SCANIA is eigenaar van de handelsmerkrechten van SAAB en heeft daarom de laatste beslissing wie in de toekomst het SAAB-label mag gebruiken?

  SCANIA behoort tot 70% van de Volkswagen-groep, de rest is van MAN. Duitse etikettering?
  Is dat geruststellend of verontrustend?

  • blanco

   Zelfs de aandeelhouders van de VW-groep zouden hun beslissingen een beetje moeten toelichten - met een groep als Mahindra & Mahindra (met extreem diepe zakken en verder naar mijn mening zeer geschikt) is een afwijzing zonder deugdelijke argumenten nauwelijks mogelijk.

   Dat zou al een soortgelijk gedrag zijn als bij GM (een dergelijke angst voor concurrentie zou echter niet bij VW aanwezig moeten zijn).

  • blanco

   Nee, de handelsmerkrechten zijn eigendom van Saab AB.
   De griffioen in het logo is het symbool van Scania.

 • blanco

  Het zou heel interessant zijn om erachter te komen welke investeerder in de ogen van Scania de beroemde rechterhand heeft ......

  Hoe ziet Scania Turkse investeerders bijvoorbeeld?

  Als ze bij Scania slechte kaarten hebben, hoef je voor hulp niet naar GM te gaan (bijvoorbeeld: licentieverlening).

  Naar mijn mening moeten Scania en SAAB AB vanaf het begin duidelijk aangeven wie acceptabel is en wie niet - onnodige verwerking door het trio beheerders met verspilde tijd en geld kan in de kiem worden gesmoord!

  Groeten uit Hamburg
  Joachim

Reacties zijn gesloten.