Achteruitkijkspiegel van bloggers: het einde van het GM-tijdperk

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

Sinds vrijdag is de GM-tijd bij Saab eindelijk voorbij. Of we een nieuwe eigenaar voor Saab zullen zien, is onzeker, en of in Trollhättan auto's ooit weer van de lijn zullen verdwijnen. Natuurlijk, GM is uit. Daarmee gooiden de Amerikanen de deur zelf na meer dan twintig jaar. Tijd om terug te kijken en tijd om op te ruimen met een paar vooroordelen. Maar wees voorzichtig, het is een zeer lang artikel en een goede reading voor een regenachtig weekend!

De toetreding van een partner bij Saab was onvermijdelijk, maar waarschijnlijk was het huwelijk met GM de slechtste van alle mogelijke oplossingen. Niet voor GM, omdat GM heeft geprofiteerd van Saab. Bad was de oplossing voor het cultmerk met de griffioen.

Een terugblik ... het einde van de 80-jaren in Zweden. Na afgebroken onderhandelingen met het Fiat-bedrijf vertrok GM alleen als partner. Het was ook geen liefde op het eerste gezicht voor het bedrijf in Detroit. Voor General Motors zou Jaguar de voorkeurspartner zijn geweest, maar toen ging hij naar Ford.

Saab ging echt slecht voor het verkrijgen van de Amerikanen, en zonder nieuwe partners de lichten in Trollhattan waarschijnlijk zou worden gedoofd aan het begin van 90er jaar. De introductie van de Saab 900 opvolger, de eerste Saabs op GM basis werd gemaakt, daarna haastig, en - het was een ramp. Hoewel Saab al 900 II prototype van de Saab 9000 gebaseerd bij het testen was geweest, maar dit zou 900 dan te groot en te dicht bij de 9000.

Begin met stationaire bands

Met David Hermann verhuisde 1990, de eerste Saab-baas van de GM-groep, naar Trollhättan. Eigenlijk in Nyköping, omdat daar het toenmalige Saab-hoofdkwartier was. Hermann ontmantelde 2000-werkplekken, verplaatste het hoofdkantoor van Nyköping naar Trollhättan en sloot de assemblagefabriek in Malmö, die alleen bij 1989 werd geopend. Slechts twee jaar later verving Keith Butler-Wheelhouse Hermann, verlaagde het personeel van 16.000 naar 11.500 en bereidde hij de lancering voor van de nieuwe Saab 900.

Keith Butler-Wheelhouse kwam in een zeer moeilijke tijd voor Saab, omdat van februari tot september 1993 de riemen vrijwel stil waren bij Saab. Hij lijkt een goede indruk te hebben gemaakt in Trollhättan, omdat de "Butlers", een hippe locatie, naar hem is vernoemd, en vorig jaar gaf hij daar een interview met de plaatselijke krant in termen van Saab.

De nieuwe 900, ontwikkeld onder tijdsdruk, was een ramp, zoals al vermeld. Schechte botsproeven, slechte kwaliteit, slechte pers! Miljoenen voor herwerken en garantie. Zelfs bekende insiders van Saab hielden niet van de afhandeling van de eerste serie. Het werd beter met de Saab 9-3 I, een aanzienlijk verbeterde en opgeheven Saab 900. Alleen in veel details waardevollere, betrouwbaarder, saabiger.

Verliezen, verliezen, verliezen ...

Saab heeft altijd verliezen geleden, behalve een jaar. Dit is de algemene mening, die we in elk slecht onderzocht artikel kunnen lezen. Het is echter niet de hele waarheid. GM is een vereniging van accountants met een aangesloten autoverdeling, dus ik heb dat al veel eerder geschreven.

Saab moest verliezen maken, zodat General Motors de winsten in de belastingbesparingen in de Scandinavische landen kon compenseren. Dat is gemakkelijk, tenminste voor GM.

Voorbeeld 1: Saab bouwt auto's, brengt ze naar de VS. De dealers verkopen de Saabs, de winst wordt toegevoegd aan de Noord-Amerikaanse activiteiten, de kosten blijven in Zweden.

Voorbeeld 2: Saab bouwt prototypes en showcars ​​voor de GM Group. De Opel IAA-onderzoeken zijn bijvoorbeeld al vele jaren in Trollhättan ingebouwd. De kosten worden in rekening gebracht aan Saab.

Voorbeeld 3: Cadillac BLS. GM zorgde voor het geld voor de ontwikkeling van deze megaflops, geboekt op Saab. Saab ontwikkelt en produceert. Tegelijkertijd profiteert de 9-3 II ervan, wat met de maatregelen voor kwaliteitsverbetering de betrouwbare auto wordt die we waarderen. De kosten voor beide modellen dragen echter bij aan 100% de Zweden.

De lijst zou voor altijd duren. Kosten voor Zweden. Winsten naar Detroit. Gezocht en voor de Amerikanen fiscaal en legitiem. Vertel het niemand, Saab kan niet winstgevend zijn geweest.

Wie heeft baat gehad bij Saab?

Eerst en vooral waren het de Europese dochters, Opel en Vauxhall, die veel profijt hadden van de Saab-kennis. Voorbeeld voertuigveiligheid. De veiligheidsarchitectuur van Opel-voertuigen in de vroege 90s was een ramp. Wat je ook zag op de eerste Saab 900 van GM-tijd. De slechte cijfers bij de Crah-tests gingen ten koste van de Opel-architectuur.

De Zweedse kennis van veiligheidstechnologie heeft van Opel en Vauxhall producten goede en veilige auto's gemaakt. Of het voorbeeld van actieve hoofdsteunen. Een innovatie uit Zweden die profiteerde van Rüsselsheim.

Of de Saab Turbo-technologie. Door Saab heeft GM eindelijk stabiele turbo's in het programma. Telkens wanneer ik een nieuwe Opel Astra of Insignia zie met gedurfde 'turbo'-letters voor me, moet ik glimlachen. Gestopte technologie.

Maar het was niet allemaal slecht ...

Saab heeft ook zonder twijfel geprofiteerd van Opel, GM en Co. GM heeft, zelfs als we het niet leuk vinden om het te horen en sommigen hebben het onderdrukt, betrouwbaarheid gebracht aan onze Zweedse voertuigen. De Saabs van de 90-jaren vereisten een hoog budget en een gegarandeerd budget. Zelfs als we onze 900er uit de eerste serie hartelijk en warm vinden. De kosten voor de eerste klant gingen in de duizenden, en de oude Saab-dealers zullen het zeker onthouden.

De grip op de bedrijfsplank, componenten van massaproductie, die ook voordelen kan hebben.

Ongeliefd en verkeerd begrepen

GM heeft nooit begrepen wat een unieke ruwe diamant in Zweden is. De geschiedenis van Saab, het erfgoed van de luchtvaart, de vurige passie voor turbomotoren, het potentieel van de Scandinavische designtaal, allemaal niet herkend. Voor de managers van de Amerikaanse groep was een transfer naar de Zweedse provincie net zo aantrekkelijk als een verbanning naar Siberië.

Na het ontwikkelen van afgevlakt het belang Saab 9-5 merkbaar, en met de verschijning van Saab 9-3 II werd duidelijk dat Saab geen prioriteit heeft genieten op het gebied van Detroit.

Body-versies werden nooit op de 9-3 II gebouwd, hoewel ze volledig ontwikkeld waren. Dus bijvoorbeeld de 9-3 II Coupe. De stationwagon kwam laat, de kwaliteit van de eerste 9-3 II was belabberd. Een resultaat van de kosten dicteert van het hoofdkantoor.

De Saab 9-3x dan eindelijk kwam veel te laat, de opvolger van de Saab 9-5 werd ontwikkeld verpulverd herontwikkeld. De Saab 9-7x was een snelle schot dat Saab 9-6x was bijna klaar voor serieproductie te zijn, maar dan geannuleerd.

GM, die steeds duidelijker werd, wist niet waar hij heen moest met zijn mooie, Zweedse dochter. Dit was ook de schuld van de andere, de jaloerse Duitse dochter. Opel wilde premium zijn aan het begin van het nieuwe millennium. Alleen al het feit dat een nieuwe grille aan een Opel wordt bevestigd, is geen beloning. Dit werd toen nog niet begrepen in Rüsselsheim.

Het dieptepunt was bereikt toen ze de nieuwe Saab 9-5 in Duitsland wilden bouwen. Onder druk van een ondernemingsraad die alleen oog had voor Opel, zou het vlaggenschip van een uniek, Zweeds ontwerp en luxemerk echt van Opel City moeten komen. De eerste lichamen van de nieuwe 9-5 werden vervolgens in Rüsselsheim gedrukt, nadat de Saab-verkoop in de richting van Trollhättan was verzonden en daar was geassembleerd.

Tot de laatste dag verkeerd begrepen, dat is de conclusie van het GM-tijdperk.

We hebben GM overleefd ...

Niet alle voormalige GM-dochters hebben de zorg van hun moeder overleefd uit Detroit. Saturnus, ooit een innovatief Amerikaans merk met een zeer interessant concept (dankzij Michael Helfer voor de presentatie ...), heeft het niet overleefd. Traditionele merken zoals Pontiac doen dat niet en merken als Hummer, die niemand echt nodig had, ook niet.

Saab overleefde GM.

Als we afscheid nemen van de Amerikanen, dan zonder wrok! Dat u uw licenties wilt behouden, is legitiem en geaccepteerd. Dat zonder de investering van GM onze autofabrikant waarschijnlijk niet zou hebben bestaan ​​in de 90er-jaren, is de echte verdienste van de Amerikanen. Daarvoor zeggen we dank u, want we hadden allemaal veel minder plezier met turbocharged in ons leven.

Saab overleefde ook SWAN. Na de Amerikanen en het Nederlands gaat het verhaal verder.

Omdat de Saab Spirit nog steeds leeft! Gedeeltelijk meer gepassioneerd dan ooit. Omdat Saab uniek is en Saab meer dan ooit een sekte is. Saab leeft. In Trollhättan, in Nyköping en ook in Frankfurt, waar activiteiten de boventoon voeren en aan de toekomst wordt gewerkt. De Geest woont ook bij veel Duitse dealers die dagelijks in Saab wonen. In de afgelopen dagen hebben veel Saab-partners nieuwe overeenkomsten gesloten met Saab Parts AB, waardoor de levering van reserveonderdelen is gewaarborgd en onze mobiliteit is gegarandeerd.

Ik ben de afgelopen dagen en weken dichterbij dan ooit geweest. Leef Saab, lijd en hoop met Saab en het personeel! Het zal ook in de toekomst moeilijk worden, het is niet gemakkelijk. Er zijn nu geen kastelen meer in de lucht. Er zijn ook geen grote beloften. Dat is goed. Omdat de toekomst er is en ze is al begonnen met vele kleine stapjes.

Het Saab-verhaal gaat verder, wordt vervolgd ....

Tekst: tom@saabblog.net

20-gedachten ook "Achteruitkijkspiegel van bloggers: het einde van het GM-tijdperk"

 • Hi Tom,
  een geweldig artikel - bedankt.

  • natuurlijk ... een grote ...

 • Super Tom! Je bent weer op het punt gekomen! De Amerikanen begrepen nooit welke ruwe diamanten ze eigenlijk bezaten. Je hebt veel geprofiteerd van Saab en vandaag installeer je veel van Saab's innovaties in GM-producten zonder welke je nog verder achter Mercedes, BMW, Audi en Co. Omdat slechts een klein chroom op de grille geen enkele premium verdient van een Opel. Ik hoop alleen dat het door moet gaan en dat de productie en ontwikkeling, wat logisch is in Zweden, het beste is dat niet zo veel technici en technici tegen die tijd uit Saab vertrekken. Want juist deze producten die deze mensen hebben ontwikkeld waren altijd door de Saab zo innovatief naar voren gebracht en andere fabrikanten konden pas jaren later in uw producten aanbieden.

 • Hi Tom, zeer interessant Artikel.Wie het zal waarschijnlijk blijken te zijn? De tijd is wegglijden en op een gegeven moment niet meer van Saab da.Ist want eigenlijk Jason Castriota nog steeds op het team? Zijn herziene 9.3 om zelfs de vereffenaar haben.Habe indruk gisteren tijden mijn 4 "Saab" map sinds 2005 (ik heb mijn 9.3 gekocht) durchgeblättert.Es leest als een detective verhaal, zo ontroerd worden de dagelijkse Meldungen.Habe op mijn map 01.01.12 5 begonnen en ik hoop dat hij meer positieve opgenomen wird.Habe Trouwens, voor kerst is mijn 19 Saabmodell klaar.
  PS
  Kan me niet voorstellen dat bestuurders van andere merken zo "gek" zijn als wij! Groeten aan alle Saabfans!

  • Slechts weinigen begrijpen deze geest. Heel vaak word ik gestraft met een vermoeide glimlach of een schok van mijn hoofd als ik heel enthousiast ben over SAAB en mijn twee geliefde auto's. Ik ben 1000% ig aan het !!!!

 • Bedankt voor het lesartikel!

 • Geweldig artikel!

  Dit verhaal is eindelijk een happy end, anders krijgt de film extra lengte. 😉

  • Hij heeft het al gedaan

 • Hie Tom,
  Dus dat is nu een echte aankondiging: Sinds vrijdag is de GM-tijd bij Saab eindelijk voorbij!? Bijgevolg zijn hun licenties niet langer ter discussie! Kan men hieruit een tendens naar Youngman ontlenen? Voor zover we dit hebben schemagericht, is Brightwell Holdings ingesteld op de GM-licenties. Betekent dit dat Brightwell zich terugtrekt, is het niet een puur beleggingsbedrijf ?! Youngman produceert motorvoertuigen terwijl Brightwell produceert. Ik wil niet denken aan de grijze achtergrond in de achtergrond, het heeft natuurlijk een reden waarom je (... nog steeds ...) niet uit de schaduw stapt. Op de een of andere manier mis ik een stuk, misschien kan iemand me helpen.
  Groeten uit Koblenz
  Peter

  • Hé Peter,

   De aankondiging van GM was vrij duidelijk en ik denk dat Brightwell ongegronde verwachtingen heeft, maar mogelijk een ander plan heeft. Muller en Youngman faalden bij GM, ook Antonov. Enquêtes zijn er altijd, dat is duidelijk. In dit geval, maar waarschijnlijk niet.

   Groeten aan Koblenz!

   Tom

 • Nu begrijpen we niets meer - terwijl Muller en Youngman GM hebben gefaald (wat de 9-5- en 9-4X-licenties betreft), is het plan van Youngman om opnieuw op te starten zonder licenties. Zo zou men, evenals Germaneseck123 correct aangegeven / gevraagd, in termen van Youngman Lotus van de veronderstelde en ook aangekondigd door deze groep trend.

  Tom's hint over mogelijke verrassingen is meer gerelateerd aan Brightwell en hun omgang met GM - of is dit hier verkeerd geweest?

  • Hallo Julie,

   Het is niet gemakkelijk om bij te houden, want de afgelopen maanden zijn turbulent geweest. Oorspronkelijk Youngman, toen nog met Pang Da, wilde de GM-licenties gebruiken. En ja, de hint met de verrassingen is Brightwell.

 • Hallo, Tom! Voor ongeveer 15 jaar rijd ik - Volvo Coming -different Saabs, op dit moment een 9.3 combinatie gehirscht en de geschiedenis Saab GM zodat ik nooit van gehoord. Heel erg bedankt en erkenning voor het onderzoek.
  Maar aan het einde van de GM-tijd had ik graag willen weten wat het precies betekent: "Sinds vrijdag is de GM-tijd bij Saab eindelijk afgelopen." Waarom sinds vrijdag? Wat is er precies gebeurd? Andere blogvrienden zullen geïnteresseerd zijn en ik dank u bij voorbaat voor enkele uitleg.

   • Bedankt voor de link. Ik heb waarschijnlijk je bericht gelezen. Maar zelfs daar staat: "Het scenario rond de Saab 9-3 is nog steeds onduidelijk." Maar deze auto of iets geheel nieuws is de enige druppel waar de SAAB-gemeenschap zich momenteel aan vastklampt. Het blijft dus onduidelijk of en zo ja in hoeverre GM kan claimen en 9.3 claims wil.
    Trouwens, hoe bindend is wat een perssecretaris een journalist vertelt?

    Misschien zullen we volgende week duidelijker zien. Ik denk dat het niet volledig uitgesloten is dat de derde bieder Stronach zal zijn. Ze hebben tenslotte al Saabs gebouwd in Graz.

 • Geweldig artikel, Tom !!!

  Vooral het deel met de warrige geschiedenis van de laatste decennia !!!
  Dat wist ik niet ... erg interessant!

 • Geweldig artikel dat Saab Spirit leeft! Dit is hoe een regenachtige zondag een goede zondag wordt!

 • Soeverein schrijven! Kan alleen zeggen dat het weekend is opgeslagen.

 • Hi Tom

  Bedankt voor het geweldige en informatieve artikel.

  Je zou een boek over Saab moeten schrijven en ik zou de eerste koper zijn

 • zeer mooi samengevat!

  wat de boonpunten van GM waarschijnlijk nooit hebben begrepen, is een premium product, eigenlijk moet elk product economisch succesvol zijn! het gepraat van "altijd gemaakte verliezen" schaadt opel net als saab! Wie koopt er graag van verliezen?
  zelfs de technische vooruitgang alleen bij opel gebeurde toen bij Saab beide merken schaadt. beide zouden hebben geprofiteerd, en vervolgens, indien nodig, de koreanen ook. ik denk dat zelfs in Amerika de slogan "met Duitse en Zweedse veiligheidstechnologie" een beter imago zou hebben bewerkstelligd.

  Laten we hopen dat er een nieuwe eigenaar is die auto's opnieuw bouwt en het beter maakt

Reacties zijn gesloten.