Achteruitkijkspiegel van Blogger. Het definitieve einde van het GM-tijdperk.

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

De GM-periode bij Saab is eindelijk op vrijdag afgelopen. Het is onzeker of we een nieuwe eigenaar voor Saab zullen zien of dat er ooit auto's van de lopende band in Trollhättan zullen komen. De enige zekerheid is dat GM buiten staat. Na meer dan twintig jaar gooiden de Amerikanen zelf de deur. Tijd om terug te kijken en tijd om wat vooroordelen op te helderen. Maar pas op, het is een heel lang artikel en een goed boek voor een regenachtig weekend!

De toetreding van een partner bij Saab was onvermijdelijk, maar waarschijnlijk was het huwelijk met GM de slechtste van alle mogelijke oplossingen. Niet voor GM, omdat GM heeft geprofiteerd van Saab. Bad was de oplossing voor het cultmerk met de griffioen.

Een terugblik. Eind jaren 80 in Zweden. Nadat de onderhandelingen met de Fiat Group waren afgebroken, bleef alleen GM als partner over. Zelfs voor het in Detroit gevestigde bedrijf was het op het eerste gezicht geen liefde. Voor General Motors zou Jaguar de voorkeurspartner zijn geweest, maar ging toen naar Ford.

Saab deed het erg slecht voordat de Amerikanen toetraden, en zonder een nieuwe partner zouden de lichten in Trollhättan waarschijnlijk aan het begin van de jaren 90 zijn gedoofd. De introductie van de Saab 900-opvolger, de eerste Saab op basis van GM, gebeurde toen te haastig en - het was een ramp. Saab had al 900 II-prototypes getest op basis van de Saab 9000, maar deze 900 zou te groot zijn geweest en daarom te dicht bij de 9000.

Begin met stationaire bands

Met David Hermann verhuisde 1990, de eerste Saab-baas van de GM-groep, naar Trollhättan. Eigenlijk in Nyköping, omdat daar het toenmalige Saab-hoofdkwartier was. Hermann ontmantelde 2000-werkplekken, verplaatste het hoofdkantoor van Nyköping naar Trollhättan en sloot de assemblagefabriek in Malmö, die alleen bij 1989 werd geopend. Slechts twee jaar later verving Keith Butler-Wheelhouse Hermann, verlaagde het personeel van 16.000 naar 11.500 en bereidde hij de lancering voor van de nieuwe Saab 900.

Keith Butler-Wheelhouse kwam in een zeer moeilijke tijd voor Saab, omdat van februari tot september 1993 de productielijnen bij Saab praktisch stil waren. Hij lijkt een goede indruk te hebben gemaakt in Trollhättan, want de “Butlers”, een trendy locatie, is naar hem vernoemd en vorig jaar gaf hij daar een interview aan de plaatselijke krant over Saab.

Zoals eerder vermeld, werd de nieuwe 900, ontwikkeld onder tijdsdruk, een ramp. Slechte crashtests, slechte kwaliteit, slechte pers! Miljoenen voor nabewerking en garantie. Zelfs beroemde Saab-insiders hielden niet van het rijgedrag van de eerste serie. Het werd beter met de Saab 9-3 I, een aanzienlijk verbeterde en opgetilde Saab 900. Gewoon waardevoller, betrouwbaarder, saabiger in veel details.

Verlies, verlies, verlies ...

Saab heeft altijd verliezen geleden, behalve een jaar. Dit is de algemene mening, die we in elk slecht onderzocht artikel kunnen lezen. Het is echter niet de hele waarheid. GM is een vereniging van accountants met een aangesloten autoverdeling, dus ik heb dat al veel eerder geschreven.

Saab moest verliezen maken zodat General Motors de winst die in de Scandinavische landen werd behaald op een belastingbesparende manier kon compenseren. Het is gemakkelijk, tenminste bij GM.

Voorbeeld 1: Saab bouwt auto's, brengt ze naar de VS. De dealers verkopen de Saabs, de winst wordt toegevoegd aan de Noord-Amerikaanse activiteiten, de kosten blijven in Zweden.

Voorbeeld 2: Saab bouwt prototypes en showcars ​​voor de GM Group. Zo werden in Trollhättan ook jarenlang de Opel IAA-studies gebouwd. De kosten worden in rekening gebracht op kosten van Saab.

Voorbeeld 3: Cadillac BLS. GM zorgde voor het geld voor de ontwikkeling van deze megaflops, geboekt op Saab. Saab ontwikkelt en produceert. Tegelijkertijd profiteert de 9-3 II ervan, wat met de maatregelen voor kwaliteitsverbetering de betrouwbare auto wordt die we waarderen. De kosten voor beide modellen dragen echter bij aan 100% de Zweden.

De lijst zou voor altijd duren. Kosten voor Zweden. Winsten naar Detroit. Gezocht en voor de Amerikanen fiscaal en legitiem. Vertel het niemand, Saab kan niet winstgevend zijn geweest.

Wie profiteerde van Saab?

Eerst en vooral waren het de Europese dochterondernemingen, Opel en Vauxhall, die enorm profiteerden van de kennis van Saab. Voorbeeld voertuigveiligheid. De veiligheidsarchitectuur van Opel-voertuigen begin jaren negentig was een ramp. Wat je kon zien op de eerste Saab 90 van het GM-tijdperk. De slechte cijfers in de Crah-tests gingen ten koste van de Opel-architectuur.

De Zweedse kennis van veiligheidstechnologie heeft van Opel en Vauxhall producten goede en veilige auto's gemaakt. Of het voorbeeld van actieve hoofdsteunen. Een innovatie uit Zweden die profiteerde van Rüsselsheim.

Of de Saab Turbo-technologie. Met Saab heeft GM eindelijk stabiele turbo's in zijn programma. Elke keer als ik een nieuwe Opel Astra of Insignia met vetgedrukte 'Turbo'-letters voor me zie, moet ik glimlachen. Gestolen technologie.

Maar het was niet allemaal slecht ...

Saab heeft ook geprofiteerd van Opel, GM en Co., geen twijfel mogelijk. GM heeft onze Zweedse voertuigen betrouwbaar gemaakt, ook al horen we het niet graag en sommigen hebben het onderdrukt. De Saabs van de jaren 90 vereisten een hoge goodwill en een gegarandeerd budget. Ook al houden we met passie van onze 900 serie uit de eerste serie. De eerste klantkosten waren in de duizenden, en de oude Saab-dealers zullen het zich zeker herinneren.

De grip op de bedrijfsplank, componenten van massaproductie, die ook voordelen kan hebben.

Ongeliefd en onbegrepen

GM heeft nooit begrepen wat een unieke ruwe diamant in Zweden is. Het Saab-verhaal, de erfenis van de luchtvaart, de vurige passie voor turbomotoren, het potentieel van Scandinavische ontwerptaal, allemaal onopgemerkt. Voor de managers van de Amerikaanse groep was een transfer naar de Zweedse provincie net zo aantrekkelijk als een verbanning naar Siberië.

Na de ontwikkeling van de Saab 9-5 nam de belangstelling merkbaar af en met het verschijnen van de Saab 9-3 II werd duidelijk dat Saab geen prioriteit was in het Detroit-rijk.

Body-versies werden nooit op de 9-3 II gebouwd, hoewel ze volledig ontwikkeld waren. Dus bijvoorbeeld de 9-3 II Coupe. De stationwagon kwam laat, de kwaliteit van de eerste 9-3 II was belabberd. Een resultaat van de kosten dicteert van het hoofdkantoor.

De Saab 9-3x kwam uiteindelijk veel te laat, de opvolger van de Saab 9-5 werd ontwikkeld, gestempeld en nieuw ontwikkeld. De Saab 9-7x was een snelle opname, de Saab 9-6x was bijna klaar voor serieproductie, maar werd toen geannuleerd.

Het werd steeds duidelijker dat GM niet wist wat hij aan moest met zijn mooie Zweedse dochter. Dat was ook de schuld van de ander, de jaloerse Duitse dochter. Opel wilde vanaf het begin van het nieuwe millennium premium zijn. Alleen al het lijmen van een nieuwe radiatorgrille aan een Opel maakt er nog geen premium van. In Rüsselsheim, zowel toen als nu, werd dit niet begrepen.

Het dieptepunt werd bereikt toen men de nieuwe Saab 9-5 in Duitsland wilde bouwen. Onder druk van een ondernemingsraad die zich alleen op de belangen van Opel richtte, zou het vlaggenschip van een uniek, Zweeds design- en luxemerk echt van Opel City moeten komen. De eerste body-in-white van de nieuwe 9-5 werd daadwerkelijk geperst in Rüsselsheim, na de Saab-verkoop naar Trollhättan verscheept, daar geassembleerd.

Tot de laatste dag verkeerd begrepen, dat is de conclusie van het GM-tijdperk.

We hebben GM overleefd ...

Niet alle ex-GM-dochters hebben de zorg van de Detroit-moeder overleefd. Saturnus, ooit een innovatief Amerikaans merk met een zeer interessant concept (met dank aan Michael Helfer voor de lezing ...), heeft het niet overleefd. Traditionele merken zoals Pontiac zijn dat niet, en dat geldt ook voor merken als Hummer, die niemand echt nodig heeft.

Saab overleefde GM.

Als we afscheid nemen van de Amerikanen, zal dat zonder wrok zijn! Het is legitiem en geaccepteerd dat u uw licenties wilt behouden. Het feit dat onze autofabrikant in de jaren negentig waarschijnlijk niet had bestaan ​​zonder de investering van GM is te danken aan de Amerikanen. We bedanken je hiervoor, want we zouden allemaal veel minder turbo-plezier hebben gehad in ons leven.

Saab overleefde ook SWAN. Na de Amerikanen en het Nederlands gaat het verhaal verder.

Omdat de Saab Spirit nog steeds leeft! Soms gepassioneerder dan ooit. Omdat Saab uniek is, en Saab meer cult is dan ooit. Saab leeft. In Trollhättan, in Nyköping en ook in Frankfurt, waar bedrijvigheid is en wordt gewerkt aan de toekomst. De geest leeft ook voort in veel Duitse dealers die elke dag bij Saab leven. De afgelopen dagen hebben veel Saab-partners nieuwe overeenkomsten gesloten met Saab Parts AB, die de levering van reserveonderdelen veiligstellen en onze mobiliteit garanderen.

Ik ben de afgelopen dagen en weken dichterbij dan ooit geweest. Leef Saab, lijd en hoop met Saab en met de medewerkers! Het wordt in de toekomst moeilijk, het is niet gemakkelijk. Er worden geen luchtkastelen meer gebouwd. Grote beloftes zijn er ook niet. Het is goed. Omdat de toekomst hier is en het al is begonnen met veel kleine stapjes.

Het Saab-verhaal gaat verder, wordt vervolgd….

20 gedachten over 'Achteruitkijkspiegel van Blogger. Het definitieve einde van het GM-tijdperk."

 • blanco

  zeer mooi samengevat!

  wat de bonentellers van GM waarschijnlijk nooit hebben begrepen, is dat een premiumproduct eigenlijk elk product economisch succesvol moet zijn! het gepraat over "alleen verliezen maken" schaadt Opel net als Saab! wie houdt er van om te kopen van verliezen?
  Het feit dat de technische vooruitgang eerst bij Opel en vervolgens bij Saab plaatsvond, beschadigt beide merken. aan de andere kant zouden beide hebben geprofiteerd, en dan mogelijk ook de Koreanen. Ik denk dat zelfs in Amerika de aflopende “met Duitse en Zweedse beveiligingstechnologie” een beter imago zou hebben gecreëerd.

  Laten we hopen dat er een nieuwe eigenaar is die auto's opnieuw bouwt en het beter maakt

 • blanco

  Hi Tom

  Bedankt voor het geweldige en informatieve artikel.

  Je zou een boek over Saab moeten schrijven en ik zou de eerste koper zijn

 • blanco

  Soeverein schrijven! Kan alleen zeggen dat het weekend is opgeslagen.

 • blanco

  Geweldig artikel dat Saab Spirit leeft! Dit is hoe een regenachtige zondag een goede zondag wordt!

 • blanco

  Geweldig artikel, Tom !!!

  Vooral het deel met de warrige geschiedenis van de laatste decennia !!!
  Ik wist het gedeeltelijk nog niet…. heel interessant!

 • blanco

  Hallo Tom! Sinds ongeveer 15 jaar heb ik verschillende Saabs gereden - afkomstig van Volvo - momenteel een 9.3-stationwagen, en ik heb het Saab-GM-verhaal nog nooit zo gehoord. Veel dank en waardering voor het onderzoek.
  Maar aan het einde van de GM-tijd had ik graag willen weten wat het concreet betekent: "De GM-tijd bij Saab was eindelijk voorbij sinds vrijdag." Waarom sinds vrijdag? Wat is daar precies gebeurd? Andere blogvrienden zullen ook geïnteresseerd zijn en ik dank je bij voorbaat voor een paar uitleg.

   • blanco

    Bedankt voor de link. Ik moet je bericht hebben gelezen. Maar er staat ook: "Het scenario rond de Saab 9-3 is nog steeds onduidelijk." Maar deze auto of iets heel nieuws is de enige druppel waaraan de SAAB-gemeenschap zich momenteel vastklampt. Het blijft daarom onduidelijk of, en zo ja, in hoeverre GM claims onder 9.3 kan en zal indienen.
    Trouwens, hoe bindend is wat een perssecretaris een journalist vertelt?

    Misschien zullen we volgende week duidelijker zien. Ik denk dat het niet volledig uitgesloten is dat de derde bieder Stronach zal zijn. Ze hebben tenslotte al Saabs gebouwd in Graz.

 • blanco

  Nu begrijpen we niets meer - Muller en Youngman zijn mislukt vanwege GM (voor zover het de licenties voor 9-5 en 9-4X betreft), maar Youngman heeft het plan om opnieuw te starten zonder licenties. Zoals ook correct aangegeven / gevraagd door deutscheseck123, zou men dus moeten uitgaan van de vermoedelijke tendens en ook aangekondigd door deze groep in de Youngman-Lotus-zaak.

  Tom's hint over mogelijke verrassingen heeft meer betrekking op Brightwell en hun omgang met GM - of is dit hier verkeerd?

  • blanco

   Hallo Julie,

   Het is niet gemakkelijk om bij te houden, want de afgelopen maanden zijn turbulent geweest. Oorspronkelijk Youngman, toen nog met Pang Da, wilde de GM-licenties gebruiken. En ja, de hint met de verrassingen is Brightwell.

 • blanco

  Hie Tom,
  Dus dat is nu een echte aankondiging: dus de GM-tijd bij Saab is sinds vrijdag voorbij!? Dus hun licenties staan ​​niet meer ter discussie!? Kun je hieruit een neiging tot Youngman afleiden? Voor zover we hier hebben besproken, heeft Brightwell Holdings tot nu toe vertrouwd op de GM-licenties. Betekent dit dat Brightwell zich terugtrekt, is het toch een pure investeringsmaatschappij ?! Youngman produceert motorvoertuigen, terwijl Brightwell productie heeft. Ik wil niet eens nadenken over de grijze eminentie op de achtergrond, er is duidelijk een reden waarom je (... nog steeds ...) niet uit de schaduw stapt. Op de een of andere manier mis ik een stukje - misschien kan iemand me helpen.
  Groeten uit Koblenz
  Peter

  • blanco

   Hé Peter,

   De aankondiging van GM was vrij duidelijk en ik denk dat Brightwell ongegronde verwachtingen heeft, maar mogelijk een ander plan heeft. Muller en Youngman faalden bij GM, ook Antonov. Enquêtes zijn er altijd, dat is duidelijk. In dit geval, maar waarschijnlijk niet.

   Groeten aan Koblenz!

   Tom

 • blanco

  Geweldig artikel!

  Dit verhaal is eindelijk een happy end, anders krijgt de film extra lengte. 😉

  • blanco

   Hij heeft het al gedaan

 • blanco

  Bedankt voor het lesartikel!

 • blanco

  Hallo Tom, heel interessant artikel. Hoe zal het aflopen? De tijd dringt en op een gegeven moment komt er niets meer van Saab. Zit Jason Castriota nog in het team? Zijn herziene 9.3 zou zelfs indruk hebben gemaakt op de insolventiebeheerders. via mijn 4 mappen "Saab" sinds 2005 (ik kocht mijn 9.3). Het leest als een thriller, de dagverslagen zijn zo ontroerend. Ik begon mijn 01.01.12 map op 5 en hoop dat het dan meer positieve dingen zal bevatten Overigens, Ik kocht ook mijn 19 Saab-model voor Kerstmis.
  PS
  Ik kan me niet voorstellen dat stuurprogramma's van andere merken zo "gek" zijn als wij! Groeten aan alle Saab-fans !!!

  • blanco

   Zeer weinigen begrijpen deze geest. Wordt vaak gestraft met een vermoeide glimlach of een hoofdschudding als ik enthousiast ben over SAAB en mijn twee geliefde auto's. Ik sta er 1000% achter !!!!

 • blanco

  Super Tom! Je bent weer op het punt gekomen! De Amerikanen begrepen nooit welke ruwe diamanten ze eigenlijk bezaten. Je hebt veel geprofiteerd van Saab en vandaag installeer je veel van Saab's innovaties in GM-producten zonder welke je nog verder achter Mercedes, BMW, Audi en Co. Omdat slechts een klein chroom op de grille geen enkele premium verdient van een Opel. Ik hoop alleen dat het door moet gaan en dat de productie en ontwikkeling, wat logisch is in Zweden, het beste is dat niet zo veel technici en technici tegen die tijd uit Saab vertrekken. Want juist deze producten die deze mensen hebben ontwikkeld waren altijd door de Saab zo innovatief naar voren gebracht en andere fabrikanten konden pas jaren later in uw producten aanbieden.

 • blanco

  Hi Tom,
  een geweldig artikel - bedankt.

  • blanco

   natuurlijk ... een grote ...

Reacties zijn gesloten.