The Saab Blues

Hoe realistisch is het om te hopen op een toekomstige autoproductie in Trollhättan? Zweedse vrienden die sinds februari bloggen, verwachten geen productie meer in Saab City. De schok over het faillissement van de automaker is overwonnen en de realiteit is grijs in het grijs.

Het is begrijpelijk, omdat iedereen loyaal was aan Saab, hun 9-5 of Saab 9-3 langer dan gewenst werd aangedreven en hoopte op een nieuwe auto van de huidige productie. Op een gegeven moment komt het met het geduld aan het einde en in januari en februari zijn de langvertraagde aankopen. De primaire focus ligt op een Saab-oude auto, in Zweden is de selectie beter dan in Duitsland. De GMAC Leasing verzamelt nu de Saab-bedrijfsauto's om ze als retour op de markt te brengen.

In Duitsland is de selectie veel smaller. Mijn Saab 9-5 is nu 5 jaar oud en eigenlijk wilde ik 2011 al een nieuwe Saab maken. Om de bekende redenen kwam er niets van en alleen mijn vrouw kwam gelukkig bij een nieuwe Saab 9-3. Nu, vanaf half januari, ben ik op zoek naar een 9-5 II, maar met weinig hoop. Als het geen nieuwe Saab wordt, zal er een ander voertuig in onze vloot worden toegevoegd, de Saabs zullen het hopelijk vergeven.

Dat de Zweedse vrienden gelijk hebben met hun negatieve beoordeling, kun je opnieuw lezen bij Dagens Industri. Semcon CEO Kjell Nilsson rapporteert over een mijnenveld van vergunningen die GM heeft ontwikkeld rond de Stallbacka-fabriek. Ik had het niet mooier kunnen uitdrukken en het valt samen met mijn rudimentaire inzichten in de productieomgeving. In tegenstelling tot Volvo, waar Ford een zuivere snee maakte, is Saab nog steeds dodelijk afhankelijk van GM.

Voordat lezers me nu over GM moeten uitschelden, moeten ze het volgende in overweging nemen. Contracten zijn altijd van twee kanten gesloten. GM heeft goed voor zijn kant onderhandeld en zijn eigen belangen veiliggesteld. Spyker heeft slecht onderhandeld en toch getekend.

wordt ook steeds duidelijker dat de Saab vooral geïnteresseerd in het Phoenix-platform, in tweede instantie geïnteresseerd in de site om de productie en zo goed als niet. Wat helaas ook geldt voor Youngman. Groen licht van de NDRC van Beijing is er niet alleen voor de aankoop van rechten voor het Phoenix-platform, in eerste instantie voor het werk.

Voor iedereen die het niet weet. Het Saab-merk is gebonden aan de Trollhättan-site en aan de gebruiksvergunning van Scania en Saab AB. Spyker, of Swedish Automobile, was nooit de eigenaar van de handelsmerkrechten. Saabs uit Turkije of uit binnen-Mongolië zullen niet bestaan ​​zonder de locatie Trollhättan, die ik op de een of andere manier geruststellend vind.

Alles grijs in grijs dus in het Saab-land? Alleen bijna, niet helemaal. De lokale krant in Trollhättan rapporteert over een autofabrikant die naar voren is gekomen als een nieuw vooruitzicht voor Saab. Geen naam, geen oorsprong, het is te vroeg. Ik kan daar het volgende aan toevoegen. Sinds het Saab-faillissement onderzoekt een autofabrikant intensief de toegangsmogelijkheden. Dit is nu uit de eerste hand bevestigd. Hij komt uit West-Europa en heeft nu contact met de curator.

Er is niets meer van mijn kant. Omdat onze hoop en verwachtingen de afgelopen maanden volledig zijn teleurgesteld. Ik wil verdere teleurstellingen voorkomen. Wacht…

Tekst: tom@saabblog.net

31 gedachten over 'The Saab Blues"

 • Dus de Renault / Nissan Group kan ik me goed voorstellen, alleen waarom ze nog lang niet zijn gebruikt? Nu het vertrouwen van klanten tot vrijwel nul is gedaald, zal het nog moeilijker zijn om Saab weer op de been te krijgen. Maar in het premiumsegment heeft de Renault / Nissan Group echt wat inhaalbewegingen te doen. Nissan heeft nog steeds Infinity maar ze zijn ook vrij moeilijk om voet aan de grond te krijgen in Europa. Dus laten we afwachten of er op het laatste moment een ommekeer is?
  Nu wens ik jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar in de 2012!
  Groeten uit Zwitserland, het prachtige Baselbiet.
  Thomas F.

 • GM heeft gezegd dat mensen graag luisteren als ze een koper vinden die auto's onder licentie wil bouwen en de belangen van GM niet schendt.
  Als dat toen was zo ongeveer de tekst van de overeenkomst tussen Spyker en GM, werd VM verscheept van meet af aan GM en kon alleen maar hopen dat een van de oplossingen is niet in strijd met de belangen van GM.
  In elk geval maakt zelfs een eenvoudige nieuwe start na een faillissement het onwaarschijnlijk.

  • blanco

   We zien het hier niet negatief.

   De Amerikanen hebben altijd benadrukt dat er geen nadelen mogen ontstaan ​​op de meest lucratieve markt - namelijk China - voor hun geweldige voertuigen….

   Bij een Indiaas bedrijf (zie Tata bij Jaguar) zouden de zaken op dezelfde manier worden voortgezet als vóór de gedwongen onderbreking - zonder enige serieuze uitbreiding voor GM op de Chinese markt!

   Men moet daarom precies onderscheid maken tussen geïnteresseerden - niet elke groep is zo "gevaarlijk" als de Chinezen. Om deze reden is er ook de zogenaamde ABC-slogan.

 • blanco

  Dus nu zitten de Indianen ook in de boot en missen nu alleen nog Saoedische Sheikhs. Als dit doorgaat, zal GM opnieuw een beroep doen op SAAB. Kortom, de huidige focus op de verkoop als geheel, die wordt begunstigd door de Zweedse schuldadministratie, is een goed teken. Dat betekent dat er kansen zijn voor SAAB als autofabrikant.

  De volgende 14-20-dagen zullen zeer interessant zijn. Het zal hoe dan ook zenuwslopend zijn. Misschien een happy end met autoproductie in Trollhättan?

  • blanco

   Op de een of andere manier praten we langs elkaar heen. Er is hier geen Indisch bedrijf aan boord - het eerste gesprek werd gestaakt door een faillissementsadministrateur! Als hier geen geldige reden voor is, zou de verwijdering van deze persoon uit het kantoor van administrateur zo snel mogelijk worden aangegeven en zou een daaropvolgende verontschuldiging aan de Indiase zijde verplicht zijn.

   Ik kan alleen mezelf herhalen: ongelofelijk!

   DR

   • blanco

    op een ander Saab-blog wordt gemeld dat niet de onderhandelingen met de Indiase groep werden afgewezen, maar met de advocaat benoemd door de Indiase groep. Dit is de heer Carlsström, en hij wordt door de Zweedse autoriteiten als No Go beschouwd vanwege zijn andere cliënt, de heer Antonov

 • blanco

  Saabsunited meldt dat een curator een ontmoeting met Indiase investeerders heeft geannuleerd !! ?? Wat is hier aan de hand voor een vreemdheid?

  Zou je niet alle deuren open moeten houden met mogelijk financieel sterke vooruitzichten en op zijn minst gedachtenwisselingen? Wat wordt hier feitelijk gespeeld?

  Hopelijk werpt dit enig licht op dit vreemde gedrag. In de jaren daarvoor leidden de Amerikanen SAAB bij de neus - dit zou eigenlijk niet langer door hun eigen landgenoten moeten worden beoefend. Ongelofelijk!

  DR

 • blanco

  Misschien is er ook een Duitse fabrikant van Saab-interesse, want er is een van de sportieve sportwagens met achterwielaandrijving en ne n2. Merk dat auto's bouwt met voorwielaandrijving.

  • blanco

   Hey SearchSab,

   een potentieel vooruitzicht met een "werknemer" in de gele Saab-cabine ??

   Je weet wat ik bedoel!

   • blanco

    Hey Mark,

    kan al 🙂 zijn

    Dat zou leuk zijn 🙂

    Ciao

    kader

 • blanco

  ... dus Renault zou echt geweldig zijn ... omdat ze de afgelopen jaren ongebruikelijke ontwerpen hebben gehad ... AVANTIME ... VEL SATIS ... en de veiligheid is ook erg goed ...
  Alles beter dan uit China of de Balkan ...
  Dus vingers gekruist en GEDULD 😉

 • blanco

  Ik kan alleen verbinding maken. Bovendien werkt GM al samen met Renault in de bestelwagensector, omdat iemand misschien iets met de zo kostbare licenties iets gemakkelijker zou moeten doen.

 • blanco

  Dus in de toekomst waarschijnlijk kikkerbillen met knäckebröd 😉

  Met een vermelding van VW (of Skoda, dus eigenlijk VW) verwacht ik dat niet. Het kernmerk VW en Audi levert al alle segmenten waarin SAAB-modellen beschikbaar zijn. En door Seat te kopen, hebt u al ervaring, wat gebeurt er wanneer u twee van uw eigen merken in een klantensegment vrijgeeft.

  Hetzelfde geldt voor BMW - er zijn eigenlijk alleen nog Franse automerken in West-Europa, die in het luxesegment nauwelijks iets kunnen bieden. SAAB zou waarschijnlijk de moeite waard zijn om de opties te bekijken ...

  • blanco

   Zou Renault / Nissan echt het onzichtbare vooruitzicht moeten zijn?

   Om de Trollhättan-fabriek in de overgangsfase met slechts een paar SAAB-modelseries op volle capaciteit te gebruiken, zou men bijvoorbeeld de productie kunnen beheren van de kleine Infiniti (Nissan) die gepland is voor MAGNA in Trollhättan zelf - hoge kosten voor contractproductie bij MAGNA zouden dus worden vermeden.

   Jouw kijk op de dingen, Phibo, met betrekking tot het luxeklasse-segment is voor mij vergelijkbaar: afgezien van de totaal verouderde MAXIMA en enkele Renault-pogingen om iets op gang te krijgen in de luxeklasse, zijn er geen tekenen van - als iemand dit allemaal kan beheren (inclusief SAAB-redding), dan is Carlos Ghosn (CEO van Renault / Nissan)!

   Groeten uit de Hanzestad
   Joachim

   • blanco

    Aan de andere kant staat Ghosn bekend als iemand die berekent met zeer scherpe potloden. Dus als SAAB niet de indruk geeft, zeer snel en vooral een financiële verrijking voor Renault / Nissan (dus, stel maar eens ;-)), zal hij het project heel snel begraven. Bovendien probeert Nissan Infiniti in Europa gewoon als zijn juweeltje te bouwen.

    Het probleem is dat SAAB een typisch tweede merk is in termen van de grootte van het modellengamma en het productievolume - zoals Lexus voor Toyota of Infiniti voor Nissan (!). Helaas begreep GM niet hoe verschillende marktsegmenten met verschillende merken te bedienen zonder elkaar in de weg te zitten of aan de verkeerde kant geld te besparen.

    Behalve wachten, hoeft er niets meer te gebeuren. Groeten uit het zuidwesten.

 • blanco

  Als ik nog geloof in het vertrouwen van de Salon van Genève en nu de blues het roer overneemt; een tragische ontwikkeling. Hoe meer de blues om me heen, hoe meer ik nadenk over de geplande vergaderingen op 14.01./ 15.01. misschien een teken dat er nog steeds leven in het merk is. Misschien zal het een prospect inspireren.

  Maar nog een ding. Mocht de onvermijdelijke doorschijnende dag komen, wanneer de laatste uiteindelijk schakelt het licht in de Stallbacka, de poort op slot follow (, gooit de sleutel weg) en dan (waarschijnlijk) laatste blogartikel, vertel ons de West-Europese namen 🙂

 • blanco

  Hei meisjes en jongens! Luister naar wat muziek van Roxette of ABBA uit Zweden! SAAB zal zeker blijven bestaan. Positief denken is belangrijk. Groeten van optimist SAAB-fan uit Zwitserland.

 • blanco

  Misschien kan het VW zijn? Ze hebben veel geld en zijn op zoek naar meer ondersteuning op de wereldwijde markten.

 • blanco

  "De schok van het faillissement is voorbij..."? In alle eerlijkheid: het zit me nog steeds diep. En ik denk dat de meeste van hen ook in Trollhätan zijn. Ik ontving vandaag een nieuwsbrief van "rescue-saab" - de jongens klonken ook behoorlijk geschokt. Vooral omdat de vooruitzichten erg somber zijn.
  Maar zoals u weet, tonen noodhulpgemeenschappen solidariteit. En in zo'n blog kan het best makkelijk zijn om samen rouw te verdragen ... ;-)

 • blanco

  Op Saabsunited schrijft iemand van Rumours over de fabrikant in Weteuropa en het heet de naam Skoda

  Hier is de opmerking:
  5. Skoda - Dit is nu een interessant gerucht. Waarom zou Skoda geïnteresseerd zijn in SAAB? Productiefaciliteiten? Ik denk het niet. Ze moeten in hun buurt in Slowakije werken, als ze dat willen. Engineering? SAAB heeft bekwame ingenieurs, maar Skoda heeft toegang tot de beste technologie in de autowereld. Wat overblijft is het merk. Skoda kijkt uit naar een interessant verhaal met bezorgdheid van VW, omdat ze behoorlijk bekwaam lijken in het besturen van hun eigen verhaal over hun modellen. Skoda Yeti en Superb hebben geen concurrenten in de VW-wereld, dus ik heb het gevoel dat we hen respecteren en hen enige onafhankelijkheid in hun strategie geven. Misschien heeft Skoda besloten om SAAB als een submerk te gebruiken? Seat heeft gefaald als een "sportief, onafhankelijk denkend merk" en misschien is het tijd voor een nieuwe. SAAB zou ook passen, en daarvoor zou "uitkomen", vooral omdat ze GM en hun IP-rotzooi gewoon zouden kunnen neerschieten.

 • blanco

  Naar mijn mening kan een fabrikant in West-Europa alleen uit Frankrijk komen, op PSA of Renault tikken, omdat ze geen wereldwijd verkoopnetwerk zoals Saab hebben.

 • blanco

  Als alleen de autotapijten uit Turkije komen, zou ik daar geen problemen mee hebben.

 • blanco

  Hallo allemaal,

  het is mij nog volkomen onduidelijk (zoals gisteren al vermeld) hoe z. B. Turkse potentiële kopers willen doorgaan na de aankoop van het Phoenix-platform - er is daar geen noemenswaardige autofabrikant die zomaar een goede carrosserie (design, veiligheid, etc.) zou kunnen belasten.

  Belang (eigendom) in slechts één platform is zeker niet voldoende om kwalitatief hoogwaardige voertuigen te kunnen vervaardigen - in ieder geval zou de betrokkenheid van geschikte ontwikkelingsingenieurs (ontwerp, carrosserie enz.) Hier van groot belang zijn. Een investeerder kan hier nog steeds terugvallen op de bronnen van Trollhättan. Als hij het goed wil doen, zet hij de autoproductie op de locatie voort - want alleen dan zouden het echte Saab-voertuigen zijn met het bijbehorende embleem op de grille!

  • blanco

   Beste Joachim, in Turkije produceert Renault auto's, de FIAT-groep produceert samen met PSA de van-serie. Turkije is een autoproducent, maar alleen op het tweede gezicht. Vermoedelijk is er de ambitie om een ​​nationaal product te bouwen.

   • blanco

    Hallo 900,

    zoals correct opgemerkt, gaat het om Renault en Fiat - maar dit zijn geen Turkse bedrijven.

    In Trollhättan waren echter Turkse prospects en geen delegaties van Renault of Fiat!

    Mijn vraag blijft onbeantwoord: wat zou een Turks bedrijf kunnen doen met (alleen) het Phoenix-platform?

    Joachim

    • blanco

     De bestelwagenfabriek is geen eigendom van FIAT of REANAULT. Ik heb het niet goed begrepen, wat komt van het surfen op Saab terwijl je op het werk bent ... Sorry.

     De Turkse groep heet TOFAS OTOMOBIL, gebruikt om zijn eigen auto te maken, bouwt nu licenties, de busjes enzovoort. Eigen werk hebben, alleen de knowhow ontbreekt. Hier is de link:

     http://english.tofas.com.tr/

 • blanco

  Velen hebben me al gezegd dat China SAAB's binnenkort op de markt zullen komen, die geen SAAB's zijn, maar alleen hun naam hebben. Ik heb dat altijd ontkend en het is nu goed om te lezen dat dit nooit zal gebeuren 🙂

  Mocht niemand ons merk kopen, dan kan het tenminste in vrede rusten ...

  LG

 • blanco

  Autofabrikant uit West-Europa ????????? klinkt interessant ………… .. het zou leuk zijn om te weten wie dat is

 • blanco

  Ik zou zelfs een "SAAB" kopen van een productie van derden ... het gaat me vooral om de eenvoud / schoonheid van de auto's, de veiligheid, hun comfort en de robuustheid tegen roest, enz. De verwachtingen die ik in de SAAB-producten heb gesteld, zijn altijd ingelost en overtroffen! Laten we hopen op een succesvol alternatief voor ieder van ons...

  Met vriendelijke groet,
  Creativ

Reacties zijn gesloten.