Saab-faillissement: onderweg naar Turkije

In Trollhättan wordt de groep Turkse Saab potentiële klanten verwacht. Een vergadering met insolventiebeheerder Ann-Marie Pouteaux en de failliete CEO van Saab, Victor Muller, is gepland. Dit is wat Dagens Industri vandaag schrijft.

Er zijn geen feiten over de geplande bijeenkomst en het bezoek aan het Saab-erfgoed. Tot dusver wordt ook niet geroepen wie er achter de groep zit, noch is duidelijk wat de speculanten uit Turkije willen kopen. Het kan zijn dat men alleen geïnteresseerd is in het Saab PhoeniX-platform en de productie naar Turkije wil verplaatsen, zoals de pers herhaaldelijk heeft gespeculeerd. Het zou geen probleem zijn om de faciliteiten in Trollhättan te mijnen en ze een paar kilometer naar het zuiden te installeren, waar de arbeidskosten aangenaam laag zijn. Misschien moet een van Victor Muller's laatste suggesties, wat Youngman betekent, en de bieders uit Turkije het PhoeniX-platform delen.

In verschillende artikelen werd gisteren in de pers op het PhoeniX-platform gerapporteerd, welke nieuwe, onbekende automakers de start konden vergemakkelijken. De boodschap, Youngman zou nu het platform hebben verworven, maar heeft het mis.

Correct is echter de verklaring van Chinese kringen dat de persoon Victor Muller een belemmering was voor de aankoop van de autofabrikant.

Door onderhandelingen die parallel lopen met verschillende Saab-vooruitzichten uit China en een besluitvaardige besluitvorming, heeft de voormalige Saab-baas geen vrienden gemaakt op de bovenste verdiepingen van de NDRC. Dit wordt bevestigd door goed geïnformeerde kringen uit Zweden.

Dit besef is echter niet echt nieuw en slechts een voetnoot in het drama van Saab. En het is het verleden. Over Victor Muller en zijn huidige rol was gisteren in internationale forums en blogs wilde speculatie. Aangezien Muller juridisch gezien geen acteur meer is, is zijn motivatie echt onduidelijk. Ik heb echter ook meer vragen dan antwoorden op zijn huidige activiteiten en geen uitleg.

Belangrijker is wat nu komt. Om u eraan te herinneren: Youngman is nog steeds de enige bieder die zich duidelijk heeft gecommitteerd aan de Trollhättan-site en aan de ontwikkeling en productie in Zweden. Tot zo lang blijft het gezelschap van Rachel Pang mijn favoriet.

Ik ga nu naar het zuiden met mijn Saab en familie om vrienden te bezoeken. Nieuws uit Zweden zal volgen wanneer er nieuwe evenementen zijn.

Tekst: tom@saabblog.net

21 gedachten over 'Saab-faillissement: onderweg naar Turkije"

 • hallo
  wie heeft een nieuwe Saab 95?
  Hij wil graag contact met me opnemen op het bovenstaande e-mailadres
  Dank u

  • blanco

   Ik kan het "bovenstaande" e-mailadres echter niet vinden

  • blanco

   Hallo Carlsons.
   Ik heb een 9-5 Vector Tid, 2011. Heeft u hulp nodig?
   Groeten uit Stiermarken.

 • blanco

  Ik zou nooit een auto kopen op basis van dergelijke tests, maar oordeel zelf, want de auto moet bij mij passen en niet bij de testrijder. Ik rijd regelmatig autoverhuur met geweldige testresultaten, die ik helemaal niet kan delen.

  • blanco

   Net zoals ik doe net zo goed, met de huurauto eeuwige testen winnaars en de teleurstelling volgde me altijd direct bij de start. Mercedes, BMW, Audi, VW, Ford, Skoda, alles. Ik had altijd kocht de eeuwige testen verliezers en had altijd veel plezier met deze, bijvoorbeeld Lancia Dedra, Alfa 75, Citroen XM en Xantia, Saab 9-3 en 9-5, het besturen van de laatste nog steeds vier keer 😉

   Af en toe ging ik terug naar de huidige Duitse premie en vroeg ik me weer af. Een huidige 3-serie BMW uit 2011 rijdt als een verzachte Alfa 75 uit 1991, de BMW is simpelweg niet leuk en moet naar de sportwagenschool ... De veelgeprezen Duitsers hebben sowieso geen idee van ergonomie, en zeker niet van rijplezier of rijplezier . Hopeloos overweldigen betekent niet per se plezier, luide motorgeluiden zijn ook niet per se goed, zelfs als sommige ontwikkelaars het zo zien ...

   • blanco

    Ja, dat klopt, vreemd genoeg merkte ik bij huurauto's van het eerstgenoemde merk het volgende op: Super dieselmotor, super acceleratie, goede stoelen, goede banden, mooi stuur, etc., maar! niets kwam overeen. Het was alsof componenten willekeurig op elkaar werden gegooid. Toen ik na een tijdje weer in de Saab was, dacht ik dat ik droomde ... Hopelijk zullen de mensen in Zweden op de een of andere manier niet dood onderhandelen en dan gelukkig naar huis gaan? Zijn er geen actuele verklaringen of ontwikkelingen. Eindelijk ondertekenen: we hebben het over een wereldwijd wereldmerk dat iedereen wil en niemand wil opgeven. Het is als een hond met botten, hij eet niet, maar laat ook andere mensen niet toe ...

 • blanco

  Ik vind het in de huidige situatie nog net smaakloos, die opereren Saab bashing de media, het huidige auto waar een 9-5 tegen andere niet-Duitse sedans op de laatste plaats landt, krijgt het een Skoda Superb zien (sic!), dan een Peugeot, Volvo, Renault / Samsung en Jaguar. In de beeldwaardering is Saab met Peugeot gelijk achter Volvo, Jaguar en Skoda, alleen Renault is nog erger. Wat moet dit doen?

  Naar mijn mening is er maar één verklaring, de journalisten worden betaald. Ik had deze krant graag willen scheuren, ik zal hem niet meer kopen. VW-advertenties kunnen gratis worden opgehaald bij de VW-dealers.

  Maar waarom dit bashen? Zijn de andere automerken echt zo slecht dat ze dit moeten doen om een ​​merk als Saab de huidige problemen te laten afhandelen? Het heeft stijl noch fatsoen, maar tegenwoordig ben je vaak tevergeefs op zoek naar zoiets ...

  • blanco

   Wiens brood ik eet, wiens lied ik zing….

   Iedereen die zich nog steeds serieus afvraagt ​​waarom Duitse merken (of Duitse gecontroleerde merken) steevast de beste beoordelingen krijgen in de Duitse autopers, moeten gewoon de moeite nemen en de advertentieseries voor deze merken optellen. Er is niet veel meer over van het tijdschrift. BMW heeft bijvoorbeeld toegegeven dat minstens 70% van alle inhoud in het "redactionele" gedeelte afkomstig is van zijn marketingafdeling. Het gaat niet om waarachtigheid, maar om oplage en gepoederde adverteerders.

   SAAB zou een goed genetwerkte marketingafdeling uit München kunnen gebruiken ...

  • blanco

   Het heeft geen autobild of andere automerken nodig om Saab neer te halen of klaar te maken. Een Amerikaanse ex-eigenaar en een Nederlandse dromer en koppige beheerders zijn genoeg om een ​​Zweeds traditioneel merk in as te veranderen. Laten we onszelf niet voor de gek houden. In de auto-industrie, en ook de Associated Press, er zijn geen weldoeners, maar elke gaat zomaar zelf het grootste voordeel (ook al als een Amerikaan groep is enigszins kortzichtig sinds) uit het is om ziehen.Saab alleen overleven als iemand geld heeft ziet een groot voordeel op zich, wat misschien moeilijk is in het licht van de recent kapotte reputatie en het vertrouwen in het Saab-merk vanuit verschillende invalshoeken

   • blanco

    Lieve Peter

    Ik deel uw mening 100 procent! Er is veel kapitaal bij de autobedrijven betrokken en als politici en staten er ook hun vingers in steken en als ondernemers willen optreden, wordt het geheel volkomen onvoorspelbaar. Ik ken de economische en sociale omgeving in Zweden niet. Maar de indirecte arbeidskosten zijn gegarandeerd (zoals in de meeste Europese landen) zeer hoog en dit maakt alle vervaardigde producten duurder en de eindklant betaalt op dit moment geen prijs. VM heeft lang geleden voorspeld dat we het moeilijk zullen hebben. - Ik werk in consumentenelektronica en ervaar het al 10 jaar op brute wijze.

 • blanco

  Ik denk dat er dit jaar geen nieuws zal zijn. Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar en hopelijk goed nieuws voor Trollhattan in januari. Heel speciale wensen zijn van toepassing op de werknemers van SAAB, we moeten in het slechtste geval op zoek naar een nieuwe auto, de SAAB-medewerkers worden geconfronteerd met totaal verschillende problemen.

  Gelukkig Nieuwjaar!

 • blanco

  Je kunt deze opmerkingen van de laatste dagen niet meer lezen, ik had me altijd een Saab-rijder anders voorgesteld.
  Ik bel je terug als het gaat om Saab, onze auto's, niet de politieke schermutselingen van Guantanamo, etc.
  Tom, ik denk graag terug aan ons gesprek in Leipzig, dat werd gekenmerkt door vreugde.

  • blanco

   Ik denk dat de verwarring die we allemaal op dit moment hebben vreemde bloemen drijft.
   Chinezen, Amerikanen, Ata Türk persoonlijk, Feng Shui of wie ik ook weet, rijdt hier rond (thematisch)
   Als het hele circus voorbij is, zorgen we weer voor onze schatten - naast onze meisjes bedoel ik de speciale auto-onderdelen die we ons eigendom kunnen noemen.

   Dus - een goed, gezond en heel gelukkig nieuwjaar voor jullie allemaal

  • blanco

   De geïnteresseerde partijen komen uit een grote verscheidenheid aan landen - het bespreken van hun politieke vaardigheid of onhandigheid hoort erbij. We zitten hier tenslotte niet in een afgeschermde kamer - zelfs als GM in Amerika zou willen dat het zo is.

   Persoonlijk zou ik nog steeds geïnteresseerd zijn in waarom Turkse kopers alleen zouden moeten praten over platforms, enz. - ze hebben geen bekende autoproductiefaciliteiten waarin dergelijke dingen zouden kunnen worden geïntegreerd. Naar mijn mening kan het alleen een volledige aankoop zijn met daaropvolgende productie.

   Joachim

   • blanco

    DANKE!
    anders had ik moeten geloven dat saab rijden een zekere eenvoud en onwetendheid vereist.

 • blanco

  Als de koper uit Magna of Turkije kwam, zou 9-5 dan worden vrijgegeven voor productie? Of is dit onderwerp af? GM zou profiteren van licenties en zoooo baanbrekend is niets. Wie kan helpen? Groeten van tevreden 9-5-stuurprogramma!

  • blanco

   "Groeten van een tevreden 9-5-coureur!" Groeten van even tevreden 9-5 II-coureurs

 • blanco

  Waar wijs ik de Chinezen af?
  Ik ben gewoon van mening dat, bijvoorbeeld, de Canadees voor mij, de betere optie zou zijn.
  Alleen omdat de Chinezen tot nu toe het meest interessant voor ons zijn, zijn ze niet automatisch de heilzame en goede mensen.
  Hoewel ik ook geloof dat de vs de mensenrechten zullen schoppen als het hen uitkomt in de rommel, maar ze in een pot met de chinsesen gooien, vind ik al vergezocht.

 • blanco

  Ik wil hier geen politieke discussie beginnen, maar alleen met China over de mensenrechten
  Kiezen voor een machine is te gemakkelijk om als bieder af te wijzen. Als er zoiets bestaat, bijvoorbeeld in de VS of via de VS (Guantanamo, Blackwater company en zijn opvolger, CIA) ok, er worden geen Amerikanen vermoord, alleen mensen van de aarde…. en ook de VS hebben de doodstraf niet afgeschaft

 • blanco

  Hallo Tom.

  keer een (misschien stomme) vraag van tevoren: zodat je de Phoenix-fabriek zou kunnen verplaatsen, zou dit al moeten worden gebouwd - is dat onlangs in Trollhättan helemaal gebeurd?

  Anders sta ik nog steeds positief tegenover de meest waarschijnlijke financieel sterke Turkse vooruitzichten. Het zou door degenen kunnen worden overwogen om in de toekomst te beginnen met de productie van voertuigen met "tweeledige" (zowel Trollhättan als een Turkse locatie) - men moet bedenken dat, vanwege aanvankelijk minder modelseries, aanzienlijk minder personeel (loonkosten) nodig is.

  Als de Trollhättan-site volledig zou worden gesloten, zou het imago van toekomstige geproduceerde voertuigen zeker niet zo goed zijn - alle geïnteresseerde partijen moeten hier tijdens de onderhandelingen rekening mee houden.

  Joachim

 • blanco

  vm's taak was zeker niet om de ndrc zijn vrienden te maken - de ceo was om saab te redden, wat helaas niet is gelukt.
  De Chinezen zijn niet de arme lammeren die hier worden afgebeeld, het zijn hardwerkende zakenmensen die tot het einde toe hebben gepokerd en daarom was het meer dan goed dat vm altijd heeft geprobeerd alternatieven te bouwen.
  om hem hiervan vandaag te beschuldigen is grotesk.
  het is niet alleen het juiste om te doen, maar dat zou meer zijn dan een argument voor armoede.
  Is het eigenlijk nog steeds aanwezig bij de lezers hier dat China een dictatuur is waarin andersdenkenden verdwijnen, enzovoort?
  zou het niet kunnen dat vm nog steeds een vitaal belang heeft bij het redden van saab?

Reacties zijn gesloten.