Saab-faillissement: het Youngman-plan

De belangrijkste factor is tijd. Youngman heeft zichzelf begrepen en positioneert. Terwijl andere potentiële kopers de situatie nog aan het verkennen zijn, beginnen de Chinezen de lange mars naar de Europese auto-industrie. Vandaag worden Rachel Pang en delegatie verwacht in Trollhättan, een eerste ontmoeting met de curatoren staat op het plan.

De investeerders in China brengen een plan mee dat (bijna) realistisch klinkt. In tegenstelling tot Victor Muller heeft Youngman zijn Machiavelli gelezen en gaat hij niet naar veldslagen die niet te winnen zijn. Youngman wil zo veel mogelijk besparen van de Saab-structuur, ontwikkeling, ontwerp, gereedschappen en productie moeten worden beveiligd.

Met het oog op de periode te overbruggen tot de serieproductie van de nieuwe Saab plannen Youngman productie van Saab 9-3 Griffins hervatten. De 9-3 slechts licht GM belast rechten, zou de goedkeuring van Detroit mogelijk zijn. In tegenstelling tot de nieuwe Saab 9-5 en 9-4x de 9-3 achterhaald wordt beschouwd en niet de moeite waard het beschermen van onroerend goed te Detroit. De plannen voor de gelicentieerde producten Saab 9-5 en Saab 9-4x Youngman heeft opgegeven vervaardigen. Dat je nooit het groene licht van Detroit zou krijgen, dat heb je begrepen.

Youngman's idee heeft charme. Met een 9-3 Griffin-productie kon je een deel van het personeel behouden en de fabriek op zijn minst op basisbelasting laten draaien. De dealers zouden nog steeds een product en een bron van inkomsten hebben naast de onderdelenhandel. Saab zou een merk zijn met slechts één serie - alweer - maar met sedan, cabriolet, stationwagen en vierwielaandrijving.

Ik zou persoonlijk goed kunnen leven met een 9-3x en de tijd overbruggen naar de geheel nieuwe, GM-vrije Saab 9-5. Bovendien is de Saab 9-3 de brood- en botercar waarmee in het verleden hoeveelheden werden gemaakt. Waarom niet?

Youngman's plan is bijna realistisch. 90% om zo te zeggen. In China is er BAIC, dat de rechten op de Saab 9-3 claimt. Met de oude Saab 9-5 zijn de rechten op de "oude" pre-facelift Saab 9-3 verworven. De definitie is vaag en heeft de afgelopen maanden steeds weer voor verwarring gezorgd. Dit maakt de zaken weer politiek, maar controleerbaar vanuit Peking. Als de NDRC het Zweedse bruggenhoofd voor de Chinese auto-industrie wil kopen, lijkt BAIC daar geen bezwaar tegen te hebben.

Zoals altijd is het nog niet voorbij en komt het onderwerp Saab Automobile weer op gang. Misschien is dit nu de allerlaatste, serieuze kans. Het is duidelijk dat een snelle oplossing vereist is. Het faillissements-trustee-duo heeft vandaag het ontslag van alle Saab-medewerkers geïnitieerd. De knapste koppen bij Saab vertrekken, in de richting van Göteborg of elders in de wereld. Er is nog maar weinig tijd over voor de Trollhättan-locatie en de wereldwijde Saab-infrastructuur.

Omdat we momenteel geen juridisch legaal Saab-dealernetwerk hebben. Met het faillissement van Saab Automobile AB zijn alle oude overeenkomsten achterhaald, moet elke nieuwe eigenaar nieuwe contracten sluiten. Ook de nationale Saab-bedrijven, meestal takken van de Saab Automobile AB, staan ​​nu in een proces van ontbinding. Elke serieuze koper moet de turbo inschakelen.

Volg zoals altijd het nieuws als er iets te melden valt.

Tekst: tom@saabblog.net

32 gedachten over 'Saab-faillissement: het Youngman-plan"

 • Hallo,

  Ik vind de verklaring van Marcus in termen van de gemeenschappelijke delen zeer geschikt.

 • Ik kan het alleen maar eens zijn met Marcus. Ik rijd nu met mijn 4 SAAB (9-5 aero 2.8T / Hirsch).
  Deze auto is veruit de beste SAAB voor mij. Vakmanschap van zeer hoge kwaliteit, de prestaties zijn indrukwekkend. De afhandeling is de voorganger (9-5 aero successiejaar
  2006) helemaal niet te vergelijken !!! Het gewicht: een voertuig met deze moderne
  Technologie, afmetingen en veiligheidsnormen kunnen niet meer wegen 1560 Kg !!!
  Deze auto moet worden opgewaardeerd in de bossen van Audi, BMW en Mercedes
  willen pocheren.

 • Zoals bekend zou echter geen Chinezen de grotere aandelen mogen houden - helaas is dit nu duidelijk geworden door het antisociale gedrag van GM.

  Het feit dat VM de hele maand met de Chinezen heeft onderhandeld zonder een precieze opheldering van dit licentiebelemmering, moet echter negatief worden bekritiseerd - als gevolg daarvan is een lange periode uiteindelijk zinloos verstreken.

  Als het gaat om de overname door YL of een ander Chinees bedrijf, zou het ding met een modelserie (9-3 sedan / 9-3 stationwagen + 9-3 cabriolet) beperkt zijn in de tijd - dit zou haalbaar zijn.

 • uhem: de nieuwe Saab 9-5 is zeker geen insigne, hij spreekt voor het lage aantal identieke onderdelen.
  Ik ken beide - het zijn werelden.
  In de toekomst, hoe het ook is, er zal nooit een 100% saab zijn omdat dat onbetaalbaar zou zijn.
  Saab zal, net als iedereen, waarschijnlijk meer op de wereldmarkt moeten dienen.
  Het is synoniem voor mij volledig schnupppiepegal, waarbij de andere dezelfde schakelaars, veiligheidsgordels, verwarmingen, etc. maakt.
  een audiobestuurder klaagt niet over het feit dat veel onderdelen ook in vw's, skoda, stoel en deels porsche zijn geïnstalleerd.
  dat is waarom het nog steeds een audi is.

 • > het simpelweg niet mogen bouwen van deze grandioze auto zou meer dan een gemis zijn voor de toekomst.
  Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Er is een markt naast de in massa geproduceerde voertuigen. Iedereen die ooit met mij van mijn zakenvrienden heeft gereden, gaat nadenken. Of beter, om opnieuw na te denken.

 • De 9-5II kan onder licentie in Trollhättan verder worden ontwikkeld. Deze nieuwe auto, inclusief de stationwagon, heeft zeker verkooppotentieel. Met slechts één model heeft SAAB geen kans in de markt. Ik wens alle SAAB-medewerkers veel vertrouwen en optimisme. En nogmaals Tom bedankt voor de geweldige bijdragen en leuke feestdagen.

 • Ik rijd sinds 1983 onafgebroken in Saab. momenteel een converteerbare Aero mijn 12e. u. sindsdien volg ik alles over Saab. De oorsprong van de huidige catastrofe zijn de Amerikanen, ofwel GM. Het was toen al duidelijk dat de Amerikanen Saab lieten doodbloeden en dat ze geen interesse hadden in de verdere ontwikkeling van Saab. Wat er na de "echte Saab's" kwam, waren gewoon de irritante oude Opel. Als ik naar mijn 9-3 kijk, zie ik alleen Opel-onderdelen. De huidige 9-5 is slechts een insigne. De verdere ontwikkeling met Spyker u. de Chinezen waren tot nu toe te volgen. Toen namen de Amerikanen hier weer een standpunt in en toen kwam het einde. Het kan de Amerikanen niet schelen wat er met de 3.500 Saabiërs gebeurt. Deze gezinnen zitten nu zonder werk. Dat is nog droeviger dan dat Saab niet langer zou moeten bestaan. Ik wens daarom alle medewerkers dat ze snel weer een baan kunnen vinden en ik wens het Saab-merk en hier geef ik de hoop niet op dat misschien een investeerder het merk overneemt en nieuw leven inblaast. In ieder geval zou ik op het punt staan ​​financieel bij te dragen.
  Ik wens alle Saab een gelukkige en gezegende kerst toe

 • na verschillende 900ern, meerdere 9000ern I rijd momenteel een nieuwe 9-5 aero 6-cilinder awd.
  de 900 is zeker ongeëvenaard als het gaat om “saabishness”, de 9000 was een enkele ramp, met uitzondering van de motor, de huidige is gewoon een droomauto en zeker de beste saab sinds de 900. alle huidige auto's in deze klasse zijn zwaar, wat dan ook de eisen van vandaag die niets met het verleden te maken hebben.
  gewoon niet in staat zijn om deze prachtige auto te onderhouden, zou meer zijn dan een verlies voor de toekomst.
  De Chinezen zijn zeker niet alleen de goede mensen, zoals hier wordt getoond. Op dit moment is het primaire doel om de miljoenen te beveiligen met het recht op het feniks-platform.
  Zonder de Chinese Saab zou het lang zonder vragen zijn geweest, maar het huidige uitzicht, denk ik een beetje blauwogig.

 • Aan de andere kant ben ik altijd verbaasd dat je buiten de kring van SAAB-insiders veel mensen ontmoet, voor wie SAAB erg positief is en die er niet aan twijfelen dat dit geweldige auto's zijn - zelfs als ze een beetje hebben geleden onder GM. De goede vraag is: hoe zorg je ervoor dat mensen een SAAB kopen en opgewonden raken?

 • Omdat je kunt zien hoe subjectief een vertoning kan zijn. Maandag en dinsdag heb ik in mijn nieuwe 9-5 Aero Turbo 4 herten zowat 1400 km drive düren. Dat was makkelijk in de omgang. Veilig, ondanks de nacht in de sneeuw, snel en grondig ontspannen. (9,8 l) Thuis lange afstanden. De A7 zou het alternatief zijn geweest. Is ze veilig, zelfs als man / vrouw een in massa geproduceerde auto wil besturen? Als hij beter is ???? Ik heb nog vier SAAB's in de garage, Viggen, etc. Kortom, elk model heeft zijn eigen karakter. Dat is de kracht. En nog een ding: je kunt kritiek leveren op de afgelopen SAAB / GM. Je kunt ze niet veranderen. En vergeet niet dat in de ontwikkeling van 9-5 ook uitstekende Duitse ingenieurs betrokken waren.

 • Ik kan alleen maar hopen dat er een oplossing is waar Saab van kan leven. Helaas rijd ik momenteel niet zelf, maar had al wat. Er is geen auto die me zo opwindt. Ik kan niet omschrijven waarom, maar als ik een Saab zie, word ik altijd sentimenteel.
  Ik geef de hoop niet op, ondanks de moeilijke situatie.

 • Hallo,

  Eerlijk gezegd, Saab kon geen geld verdienen met 9-3 en 9-5 en dan zou het met een serie moeten werken? De serie subsidieert vanuit China? Met het huidige klantenbestand? Omdat je na al die kaas niet zoveel nieuwe zult vinden.
  Ik wil niet pessimistisch klinken, maar dat is een behoorlijk rotte tak waarop Saab zit of wil klimmen. Omdat op dit moment de collega's in Trollhättan niet zitten, liggen ze.
  Wat ik denk dat nog beter is -> alle huidige Saab-modellen zijn geschreven door GM. Een paar maanden geleden werden domme grappen gekraakt in sommige Saab-forums zoals - "Oh God, niet nog een zak" of "Alles wat na de 9000 kwam was niets meer". Ik heb het toen ook gelezen toen ik een bijna nieuwe 9-5 kocht. Nu zijn de nieuwe Saab-modellen ineens goed, nietwaar? Er wordt zelfs een loflied gezongen voor de Mexicaan met vierwielaandrijving die evenveel met Saab te maken heeft als een Big Mac met Smörebröd.
  Jarenlang was elk nieuw Saab-model slecht gesproken of geschreven, om nog maar te zwijgen van het feit dat er een nieuwe was gekocht.

  Nu vragen sommige mensen zich af dat Saab brak? Ze zouden van tijd tot tijd een nieuwe gekocht hebben!

  Goede nacht!

 • Hi Mark,
  mijn oom had kort de 2010 9-5 2.0T, die ik een paar uur probeerde. Ik wil de auto niet devalueren, ik was positief verrast. Zeker een goede, zo niet erg goede en comfortabele Reiselimosine en de prestaties waren zeker voldoende bij 220PS. De 5-meterlengte en het resulterende gewicht van 2-tonnen worden echter opgeofferd in rijdynamiek. Zo veel als je de Drive Sense Sport hebt ingesteld, het is nog steeds een grote, zwaargewicht limousine. Maar deze kerngegevens sluiten niet alleen aan bij sportieve ambities. In deze mogelijkheden rijdt de auto zeker goed en snel. Het is er echter niet in geslaagd om er een sportieve auto van te maken, die Saab eigenlijk in zijn verhaal op de vlag heeft geschreven. Ik denk dat het idee om de 9-5 zo groot te maken in de eerste plaats kwam omdat je wilde breken met de Insignia.

 • Hallo Weenie;

  waarom niet? Ikzelf weet op zijn minst 2-vloten 9-3SC in de nabije omgeving. En ze zijn allemaal trotse Saab-rijders.

  LG Mark

 • Hallo DCC;

  Ik weet niet hoe ik naar jouw mening moet komen over de 9-5SC. Heb je er ooit een gereden?

  LG Mark

 • Nog 2 jaar om de 9-3 te maken? Geen probleem, lange productcycli met continue ontwikkeling waren typerend voor SAAB. Het is gewoon jammer dat je niet per se bedrijfs- / overheidsvoertuigen kon leveren met de 9-3, toch?

 • Dat is een echte sprankje hoop voor dagen. Zoals Michael al schreef, is de 9-3 een geweldige auto en ik hou van Saab omdat ik een 9-3 2,8T SC bestuur. Dat zou een oplossing zijn die de bestaande structuren zou kunnen behouden, en het merk verdwijnt niet helemaal voor 2-jaren. Met 2 hoeft u niet moeizaam van nul te beginnen. Laten we hopen dat de curator ook beseft dat het duidelijk moet zijn hoe het gaat, zodat de bestaande structuren ook kunnen worden gehandhaafd.

 • Ik kan het alleen maar eens zijn met de onderwerpen van mijn voorschrijvers. De 9-3 of 900 is altijd al de betere auto geweest. De stijfheid van het lichaam alleen was een droom met de oude 900ers. De kwaliteit bij Saab leest 1990 na het invoeren van GM. En dat consequent voor alle modellen. Je kunt draaien en draaien zoals je wilt! Ik zou blij zijn als alles terugkwam uit Zweden. Gewoon kwaliteitsauto's zonder GM-vervuilde onderdelen. En waarom niet gewoon beginnen met 9-3! Over het onderwerp Youngman, die al erg correct was. En nogmaals, hij is nog steeds volledig achter Saab. Daarom aan mijn zijde, duimen omhoog, Youngman voor President!

 • Eens met jou! Alleen al de Audi A7 laat zien dat een hatchback ook in de huidige luxe klasse past, dus gemaakt voor Saab! Bovendien moet u, in tegenstelling tot de 2e "GM 9-5", de Saab-functies onthouden. Zet dus geen auto van 2 ton neer die alleen puur theoretische sportieve ambities vertegenwoordigt, maar een auto die ook indruk maakt door zijn wendbaarheid en sportiviteit. Want als je aan Saab denkt, denk je in de eerste plaats aan sportieve, veilige en mooie auto's.

 • Zelfs het ontwerp van de grote sedan kon een beetje worden verbeterd - het hatchback-model met een groot luik ontbrak hier duidelijk.

  Volledige goedkeuring voor de terreinwagen - meerdere dieselgeneratoren zijn er duidelijk een van.

  Als fabrikant zou je goed kunnen opschieten met de 9-3. Er zijn hier alle varianten - van de sedan tot de stationwagen tot de cabriolet.

  Joachim

 • Ik zou niet rouwen om de GM-modellen .. we zien het meer als een kans dat SAAB opnieuw echte Saabs zelf 9-5, 9-5 SC 9-4X zonder GM zou kunnen bouwen ... vind dat nog spannender en laten we hopen een volledig nieuw begin te vieren ..als voorbeeld een 9-4X zonder diesel in Europa

 • iemand in SU schreef iets over de Turkse overheid en / of een groot bedrijf ...
  Magna .. en misschien Koenigsegg ...

  Ik zou gerustgesteld zijn als het een jonge man was om dit plan door te zetten ... jammer voor de 95e.

  maar betere Saab dan geen Saab ... en nu beter dan de overgebleven stukken rond te gooien.

  Ik hou mijn vingers gekruist ... iedereen.

 • Rising from the Ruins….?
  Youngman drong door tot de kern van het probleem waarmee alle betrokkenen worden geconfronteerd. Er is geen tijd om veel alternatieven en hun effecten te onderzoeken. Als er naast het Youngman-plan een andere geïnteresseerde partij is die SAAB als autofabrikant wil ontvangen, moet dit aanbod snel openbaar worden gemaakt. Omdat elke dag die ongebruikt voorbijgaat, de achteruitgang zal versnellen ...

  Met alle tedere hoop die ik heb voor de Youngman-plannen, vraag ik me nog steeds af waarom ze er alleen vandaag zijn (48 uur na het ergste geval). Als je dat niet hebt gedaan, moet je volgens VM-gewoonte altijd één plan meer op zak hebben dan je dacht nodig te hebben….

  Wie betrokken raakt bij het SAAB-avontuur, mag niet vergeten: SAAB IS ANDERS. Dit motto is niet alleen van toepassing op auto's. Hieruit wordt ook onze hoop gevoed….

 • Ik vind het Hirsch-project niet bijzonder aantrekkelijk …………. sorry …………. Bij de belanghebbenden rijst de vraag of de curator niet op alle aanbiedingen zal wachten om een ​​optimale beslissing te nemen …………… .. en daarmee is de hoop op een snelle aflossing tevergeefs

 • Vandaag is de langste nacht. Vanaf morgen zal het het licht zijn. Rachel Pang kon nauwelijks symbolischer aankomen.
  In alle belangrijke discussies over de technische kwesties, zou ik graag willen denken aan de SAAB-medewerkers die, na eindeloos heen en weer, tegenwoordig eindelijk duidelijkheid nodig hebben. Een volmondig JA tegen je baan, een volmondig ja tegen doorgaan. Wat zou dat kunnen zijn voor Kerstmis….

 • Oké, bedankt!

 • Ik denk dat je SAIC verwart met BAIC. BAIC heeft de oude modellen gekocht, maar is geen GM-partner!

 • De Youngman-Lotus gaat met deze kracht door naar de volgende ronde, dat is niet vanzelfsprekend - grote erkenning hiervoor!

  Toch zou het heel interessant zijn wie de andere partijen naast MAGNA zijn die al hebben “geklopt”. Hierover wordt dringend informatie uit Zweden verwacht - beste curatoren, ga alsjeblieft geen geheimhouding in (anders zou dit een vreemde nasmaak hebben)!

  Een droomteam zou in mijn ogen MAGNA met Youngman Lotus samen zijn: MAGNA zorgt voor de componenten en YL drijft al het andere voorwaarts. Superconstellatie tegen GM!

  Joachim

 • OK, als de Chinezen echt serieus zijn met SAAB en uiteindelijk met ons fans en kopers, dan zal ik de vingers gekruist houden voor hen en voor de deal.
  Dat "slechts" de 9-3 wordt gebouwd is ook niet tragisch, het is tenslotte een geweldige auto.

 • Hallo voor alle sympathisanten;
  In deze omstandigheden zal het niet gemakkelijk zijn
  Om het kantoor goed te beheren ...
  Ik bewonder Tom altijd als hij erin slaagt zijn baan en blog op het spel te krijgen. Nogmaals bedankt, Tom !!!
  Als klap op de vuurpijl is mijn 9-5 Combi ook verkrijgbaar met Elektronikmacke (GM-onderdeel) in de werkplaats;
  Niettemin, een fijne kerst voor iedereen
  SAAB liefhebbers.

Reacties zijn gesloten.