Saab-faillissement: The Day after ...

De kaste van politici is overal in Europa hetzelfde. De twee Zweedse ministers, Annie Lööf en Hillevi Engström, bezochten Saab vandaag om enig inzicht te krijgen. In jouw toespraak tot mensen die op steun hopen, kwam helaas niets aan het licht, maar helemaal niets nuttigs.

Saab-medewerkers omschrijven het uiterlijk als "ramp" of "chaos". Geen hulp voor de autofabrikant, geen directe hulp voor werknemers die voor kerst met lege zakken achterblijven. Een reis van Stockholm naar Trollhättan ten koste van de Zweedse belastingbetaler. Bravo!

Interessanter dan de toespraak van de twee dames zou de vraag moeten zijn hoe het met Trollhättan gaat. Saab is failliet, de werkloosheid zou nu moeten liggen tussen 20 en 25%. Er zijn geïnteresseerde mensen voor Saab, het nummer 5 lijkt echt te zijn. Mijn vriend in Stockholm heeft mogelijke kopers geïdentificeerd als twee bedrijven uit het Verre Oosten, een uit Midden-Europa (!), Een potentiële klant uit Scandinavië en het bovengenoemde bedrijf uit Turkije. Hij kan en wil niet meer zeggen, en ik weet niets meer dan wat hij mij heeft verteld. Ik kan me echter wel voorstellen dat er meer dan vijf mogelijke kopers verschijnen.

Om Saab weer op de markt te brengen, is de kans zo klein dat kopers snel moeten zijn. Saabs structuren in Zweden en de rest van de wereld vervallen nu snel, waardoor het bedrijf als zodanig achterblijft. Dus, alsjeblieft, tempo, omdat Saab een speciale aanbieding is.

Als ik aan boord zou gaan van een West-Europees automerk, zou ik Saab kopen vanuit een puur strategisch oogpunt. Omdat de Chinezen met de overname van de autofabrikant uit Trollhättan voor het eerst een strategisch bruggenhoofd in het midden van Europa zouden hebben. Een functionerende, zeer productieve fabriek en de beste ingenieurs in Scandinavië.

Maar de enthousiaste lezers van de autobedrijven vragen me niet, dus we moeten wachten. 😉

Saab-fan en trouwe lezer Alexandros heeft een interessante link geplaatst over het onderwerp wie Saab heeft "vermoord". Zeker de moeite waard om te lezen, dus hier is de kerstlezing weer, ook al had ik graag een ander onderwerp gehad. Met dank aan Alexandros aan Zuid-Beieren!

In de afgelopen 24-uren werden veel e-mails ontvangen, die ik tijdens de kerstvakantie zal beantwoorden. Het ging vaak over hoe we Saab kunnen helpen en wat er in de toekomst met de blog zal gebeuren, was een probleem.

Voor de toekomst van de blog ben ik een beetje verbijsterd, dat geef ik toe. Hij zal de komende dagen niet verdwijnen, dat is duidelijk. Maar of hij een medium blijft voor de Saab-gemeenschap en de overgebleven dienstverlenende bedrijven, als Saab niet terugkomt, is dat nog niet zeker.

De komende kerstvakantie zal me zeker meer duidelijkheid brengen. Ideeën en meningen van lezers zijn op elke manier welkom!

Tekst: tom@saabblog.net

19 gedachten over 'Saab-faillissement: The Day after ..."

 • Vertrok hij precies in de volgende zin en noemde zijn naam! Zelfs politici?

 • Nogmaals, het gaat niet om de directe aanval op een politicus, maar om de "allround slag" op iedereen. Het citaat waarnaar ik verwijs is "De politieke kaste is overal in Europa hetzelfde". Als de admin mikt op het 'gedrag' van een bepaalde minister, vraag ik me dan af waarom hij deze nogal ongedifferentieerde aanval gebruikt en niet duidelijker en specifieker argumenteert? Dat is alles.

 • Geweldig idee!

 • je moet het zeggen:

  wie verwachtte iets anders dan de verantwoordelijke politici?
  sinds april doen ze in een mum van tijd niets - en mogen ze het gederfde loon nu op kosten van de belastingbetaler betalen.
  of het niet alleen logischer, maar ook goedkoper was geweest, vanaf het begin ondersteunen, kan ik redelijkerwijs niet oordelen.
  Niemand praat hoe dan ook over de sociale impact.
  Het hele ding doet me erg aan Borgward denken.

 • De term is heel bewust gekozen en is ook in dit geval geschikt. Het gedrag van de ministers wekte zoveel ongenoegen op dat er geen andere beschrijvingen mogelijk zijn. De reacties ter plaatse zijn uit de eerste hand, mijn woorden goed doordacht.
  De nationale pers vond soortgelijke woorden, die in Zweden tot reacties in Stockholm leidden. Vandaag wordt een nieuw "Trolhättan-pakket" gepresenteerd door beide vrouwen, mede onder druk van het publiek.

 • Ik vind het vreemd (zelfs als SAAB-coureur) als je politici lukraak slaat met termen als "politicuskaste". Dergelijke termen worden meestal gebruikt door radicalen die gewoon aan alles trekken wat niet bij hen past. Wat probeert de auteur ons te vertellen? Voor mij laat het in ieder geval een slechte indruk achter van de auteur en zijn politieke standpunt. Hoe mooi deze blog ook is.

 • Hallo Stefan, het idee is erg goed en zou beide partijen helpen. Ik denk dat we dat zullen doen. 🙂

 • Hallo Marcus,

  Let op: ik zou ook graag de nieuwe 9-5 (als stationwagen) willen hebben - maar ik voel me ook erg op mijn gemak in mijn “oude” 9-5 stationwagen. Een "winterslaapperiode" van 2 jaar (als het al nodig is) zouden mijn auto en ik in een flits overleven!

  Met de jongens van GM zal bijna niemand plannen maken - naar mijn mening de betere oplossing: laat het gewoon opzij en handel vanaf de grond af zonder deze fouten (is nu veel gemakkelijker te beheren).

  Een Europees autobedrijf zou waarschijnlijk geen goede oplossing zijn, omdat ze allemaal zichzelf willen redden en misschien geen extra concurrentie willen kopen - dan meer financieel sterke Indiërs, Chinezen of welk ander bedrijf dan ook dat nog niet betrokken is geweest bij de autoproductie binnen de groep. Een goed gevulde schatkist zou natuurlijk een vereiste zijn - maar hier zouden nogal wat grote bedrijven moeten zijn die hieraan voldoen. Met "diepe zakken" kan veel worden verplaatst - vooral met de vereiste snelheid!

  Met vriendelijke groet

  DR

 • Beste Tom, als Saab-dealer dien ik het voorstel in
  dat we een leaseruil hebben opgezet. Daar konden Saab-dealers hun vaak 3 jaar oude aangiften met prijs en functies aankondigen. Saab-fans zouden dan de eerste toegang tot de auto's hebben. Bedankt voor je dagelijkse informatie en bemoedigende woorden.

 • tom's blog is echt uitstekend - bedankt voor die tom!
  Desalniettemin, vind ik dat we iets hebben dat gedreven wordt door onze veronderstellingen en de overgrote meerderheid van dergelijke dingen is sowieso niet gebeurd.
  Ik zie nog steeds niet alles in het Chinees - ik hoop op een Europese oplossing en op iemand die met GM durft te knoeien als het om rechten gaat.
  een stop van twee jaar, ik beschouw het als praktisch.
  Ik zal missen, nu kun je me aanvallen, een overwinnaar, die tot het laatste moment gevochten heeft voor saab. zelfs als hij ongetwijfeld fouten heeft gemaakt, op zoek naar zo een staat die ongeëvenaard is.
  ik hoop op een oplossing voor iedereen - ondertussen rijd ik in het zeldzaamste in massa geproduceerde product ter wereld en ik ben erg blij met een 9-5 van de nieuwe generatie.

 • In die tijd waren er andere geïnteresseerde partijen dan Koenigsegg en Spyker!
  Zou het kunnen dat Gerard Lopez (eigenaar van het Lotus Renault F1-team) en Bernie Ecclestone opnieuw tot de investeerders behoren?
  Zou toen geen slecht idee zijn, zoals nu ...

 • 2 jaar overwintering zou goed zijn, maar wat zal er gebeuren met de werknemers - is er iets in de buurt als werkgelegenheidsbedrijven in Zweden om het personeel op saab te houden?

  maar het zou jammer zijn als de 9-4x en de 9-5II! Misschien denkt gm zelfs aan wanneer je je realiseert dat er ook een autoleven zonder is!

  ... ook het museum zou zonde zijn. maar dat zou echt een geval kunnen zijn voor “redding saab” of een saab-stichting.

  Dus ga naar boven!

 • Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn, zelfs MINI-COOPER in het VK heeft 5-jaren gemist en is teruggekeerd naar de automarkt. En Vikings zullen toch niet zo snel opgeven. Faillissementsprocedures kunnen een nieuw begin bewerkstelligen.

 • Zelfs de uitspraken van Tom Knecht over dit onderwerp lijken ons een beetje te negatief - wat wil SAAB meer in de huidige situatie dan 5 geïnteresseerde partijen die het ondanks de moeilijke situatie met ernst en "diepe zakken" lijken te willen benaderen? Bij Opel in een vergelijkbare situatie (waarschijnlijk nog komen) zou dat in korte tijd niet zijn gebeurd.

  We delen de mening niet dat constructies snel uit elkaar vallen - over de hele wereld zijn er SAAB-dealers met een aangehechte serviceafdeling die een permanent klantenbestand hebben en de voertuigen van deze klanten vallen niet uit elkaar binnen 1 - 2 jaar (de tijd die naar verwachting zal duren om nieuwe voertuigen te ontwikkelen die klaar zijn voor productie).

  We vinden het geweldig dat verschillende investeerders al interesse tonen en de zaak met een positieve mening benaderen - we moeten hen blijven motiveren en niet zomaar artikelen zoals "wie heeft SAAB vermoord?" spelen op de voorgrond. Aan de andere kant, als er verwijzingen zijn naar overleden mensen, is er ook het bekende gezegde "zij van wie gezegd wordt dat ze dood zijn, leven langer" - ga met dit in gedachten verder.

  Groeten uit Sleeswijk-Holstein
  Julie en familie

 • Daar ben ik het alleen maar mee eens… .. je doet de blog echt geweldig ………………………. En ik lees hem elke dag om altijd op de hoogte te blijven. Ik ben benieuwd welke Midden-Europese investeerder geïnteresseerd is in Saab ...

 • Hi Tom

  Als SAAB verdwijnt als een fabrikant of niet langer verschijnt, is er een grote community.
  Dit zou het verdienen om een ​​mondstuk, een contactpunt te blijven hebben.
  Zeker in de “diaspora” zouden vrienden van ons merk een centrale plek moeten kennen waar alles samenkomt en bespreekbaar is.
  Als een community van interesses zou je blog kunnen (zouden) moeten blijven bestaan.
  Wie zou zich kunnen voorstellen (Attention Schmalz) is beter dan jij en je blog.

  Kerst groeten

  Gallix

 • Hi Tom,
  we waarderen je blog en geef alsjeblieft nu niet op, dat zou een triest signaal zijn. Zelfs als SAAB als fabrikant verdwijnt, moet de geest van SAAB nog steeds leven en zou u een grote bijdrage kunnen leveren. In die zin: beweeg je geest!

 • Ga door, alsjeblieft 😉

  Of men zou het nuttig vinden totdat het echt duidelijk is wat er uiteindelijk met SAAB zal gebeuren ...

Reacties zijn gesloten.