Saab-faillissement: gevolgen, kansen, daders

Hakan Juholt waarschuwde vandaag in Zweden voor het Saab-effect. De hele Zweedse voertuigindustrie kan last hebben van het Saab-faillissement, omdat voor het eerst in Zweden een grote werkgever volledig verdwijnt in deze sector. De kansen voor Saab waren daar en werden niet optimaal gebruikt. Nu is het voorbij. De curator van het faillissement gaat in de stablebacka en neemt het roer over.

Victor Muller zal de steward adviseren en het beste van Saab uit de ongelukkige situatie helpen maken. Eerst en vooral probeer je het bedrijf volledig aan een geïnteresseerde partij te verkopen en het weer op de markt te brengen. Alleen als dit niet mogelijk is, volgt de volledige vernietiging. Nog een sprankje hoop en de volgende dagen en weken zouden weer spannend kunnen zijn.

Onze mening over GM
Onze mening over GM

Youngman, de investeerder uit China, gaf niet op tot vanmorgen nadat Victor Muller uit Detroit alle opties volledig had verworpen. GM tekent contracten, maar GM houdt zich niet aan de contracten.

Wat voor soort China ook zou investeren, vanuit Detroit zou geen vrijlating zijn. Dat is de duidelijke boodschap van Detroit en ons begrip van de dag.

GM beschikt weer over Saab en, zoals altijd, vlak voor Kerstmis. Youngman kon en wilde niet investeren in een fabriek zonder productie en zonder producten. Dat was het logische gevolg en Muller zag zich genoodzaakt een weg te banen naar de faillissementsrechtbank.

Het faillissement van Saab Automobile AB heeft gevolgen voor iedereen. Gesloten dealerovereenkomsten zijn niet langer geldig, garantieclaims rechtstreeks van Saab Automobile AB bestaan ​​niet meer. Pas wanneer de curator uitdrukkelijk de garantieverplichtingen bevestigt, komt de belofte pas weer tot leven.

Faillissement kan alleen een positief effect hebben op de levering van reserveonderdelen via Saab Parts AB. Saab Parts AB wordt niet beïnvloed en fabrikanten die het onderdelenbedrijf in gijzeling hebben genomen, zullen nu opnieuw leveren. Van dealers wordt meestal gezegd dat ze hun eigen contracten met Saab Parts hebben, die nog steeds geldig zijn.

Nog een foto over GM
Nog een foto over GM

Het tijdperk van Swedish Automobile, Youngman en Pang Da is definitief voorbij. Iedereen heeft op grote schaal geld verloren en zelfs Victor Muller staat voor een financiële stapel stront. Alle licentieovereenkomsten zijn ook ongeldig, inclusief de overeenkomst met BMW.

Ondanks alle tragedie wordt het vertrek van Muller ook gezien als een nieuwe kans voor Saab. In Zweden was zijn naam lange tijd verbrand en, met alle verdiensten van het verleden, vormde hij ook een belemmering voor potentiële investeerders. Zonder Muller gaat alles terug naar “Start”, de kaarten worden weer geschud.

Het is nog niet afgelopen voor Saab. Pas wanneer de curator besluit het bedrijf te vernietigen, gaan de lichten pas uit in de stablebacka.

Hoe spannend het zal zijn voor ons, Saab-rijders hier in Duitsland en welke dealers Saab-service in de toekomst zullen aanbieden, dat is de spannende vraag. Zelfs als de blog als een ondersteuning voor de scène en de resterende workshops logisch blijft, dat is in de sterren. Het is nog te vroeg om erover te schrijven omdat de schok vandaag nog steeds te diep is.

Onze gedachten zijn bij de werknemers van Saab en dealers, niet alleen in Zweden. Gezinnen worden ook getroffen in Duitsland, wat bijzonder moeilijk is tijdens de pre-kerstperiode. Ze toonden allemaal grote betrokkenheid bij ons merk. Voor haar en voor ons is het vandaag allemaal een heel droevige dag.

De "Spiegel" schreef een overlijdensbericht voor ons favoriete Scandinavische merk. Een beetje voorbarig voor mij, ik zal afwachten of de kans op een comeback meer dan klein is. Ik schakel me nu uit (voor vandaag) en ga offline. Tot morgen, dan begint een nieuwe dag.

Tekst: tom@saabblog.net

12 gedachten over 'Saab-faillissement: gevolgen, kansen, daders"

 • blanco

  Dank aan David, heel gelukkig
  en professionele bijdrage. Wat is de oplossing?
  Welk model zou kunnen overleven?
  Door wat en met wat zou Saab kunnen opleven, zij het in klein formaat? dank u wel

 • blanco

  Leveranciers van GM zijn uiteraard in alle Saab-modellen verkrijgbaar. Maar hoe zit het met de IE-rechten op de Saab-modellen?
  De Saab 9-4X behoort van rechts tot 100% GM. Als gevolg hiervan kan GM naar eigen inzicht beslissen over de productie en verkoop van het model aan Saab. Hoewel Saab-werknemers hebben gewerkt aan de 9-4X, maar dit gebeurde juridisch namens GM en zonder Saab. Saab-medewerkers konden op zijn minst de 9-4X tot een echte Saab maken.
  Met de 9-5 ziet de situatie er een beetje anders uit, maar helaas niet beter. De 9-5 maakt gebruik van gedeeltelijke IP-rechten van GM, maar Saab heeft ook zijn eigen ontwikkelingen geïntroduceerd. Dit komt ook tot uiting in de lage matching-snelheid van 30% Opel Insignia, dat ook gebruik maakt van het GM Epsilon II-platform. GM bezit echter alle IP-rechten op de 9-5, inclusief de 70%, die de door Saab zelf ontwikkelde ontwikkelingen op de 9-5 vormen. Saab gebruikt deze eigen ontwikkelingen in 9-5 misschien zelfs niet in andere voertuigen zonder de toestemming van GM. Tegelijkertijd betaalt Saab royalties aan GM voor elke geproduceerde 9-5. Dit geldt ook voor het gebruik van Saab's eigen ontwikkelingen van de 9-5 in andere voertuigen. Merkwaardig genoeg moet Saab zelfs royalty's betalen voor zijn eigen ontwikkelingen in GM.
  Maar er is een verrassing met de huidige 9-3II. Hoewel Saab afzonderlijke delen van GM's 9-3 gebruikt, is het ontwerp van de 9-3II niet nauw verwant aan andere GM-modellen. Daarom zijn de IP-rechten voor de huidige 9-3 bijna uitsluitend in Saab. Dienovereenkomstig betaalt Saab geen royalty's aan GM voor de 9-3II. Vanzelfsprekend hebben de Saab-technici vóór de 10-jaren hier veel koppigheid getoond en het GM Epsilon I-platform ingrijpend gewijzigd.
  Het momenteel ontwikkelde Saab Phoenix-platform bevat daarentegen geen rechten meer op GM. Saab is vrij om het nieuwe platform te gebruiken. GM levert nog steeds een aantal technische componenten, maar heeft geen rechten op het platform. GM is hier zo puur leverancier.
  Vooral de informatie over de huidige 9-3 was nieuw voor mij in deze vorm. Tot nu toe was er alleen in de Duitse pers alleen de info, de 9 3 op basis van de Opel Vectra. Desondanks moet men niet het idee bedenken dat Saab de 9-4X en de 9-5 eenvoudigweg afzweert, zodat Saab kan worden verkocht zonder goedkeuring van GM. De 9-4X en de 9-5 zijn belangrijke modellen voor Saab. Zelfs de 9-5 sedan verkocht in het voorjaar beter voordat de productie werd stopgezet dan de oude 9-5. De sportcombinatie zou de verkoop moeten blijven verhogen.
  Vervangende modellen op basis van het Phoenix-platform zouden op zijn vroegst klaar zijn voor gebruik in ongeveer 4-jaren. Deze droge spreuk zou te lang zijn voor Saab.

  • blanco

   Waar is het gebruik alleen mogelijk in 4-jaren (Phoenix-platform)?

   We hoorden andere periodes - maximaal 2 jaar!?

   Julie

 • blanco

  Ja, het geheel is erg bitter, maar op een of andere manier ben ik een beetje blij dat de Chinezen niet naar de trein zijn gekomen.

  Het idee dat Joachim al heeft aangepakt, vind ik heel goed.
  SAAB was opgedoken voordat Gangster Motors hun eigen auto's bouwde.
  Waarom zou het niet weer zo zijn ?!

  Ik denk van wel, als nog geen Chinese redder de enige kans gelooft die SAAB had.

  Nu, zoals zo vaak in de laatste twee jaar, zullen we eerst moeten wachten op SAAB en dus voor ons als fans.

 • blanco

  ... een kleine serie zou goed zijn om de merknaam te krijgen, ... helaas kunnen we alleen maar wachten - maar doe het alsjeblieft! Eindelijk zijn de auto's in het vooruitzicht waar ik een nieuwe zou kopen en dan failliet 🙁

 • blanco

  Dan is er niets met de aanwezigheid op de Autosalon van Genève 2012. Misschien 2013? Zou leuk zijn. U kunt daarin geloven ...

  • blanco

   Ik ben in de eerste plaats een nihilist, idealist, Saab-fan. We hebben 43 jaar een 9-3 cabriolet gehad. En nu hebben we net een 9-5 gekocht en onze Volvo weggegooid. Uit overtuiging en uitdagendheid. Niets tegen Volvo. Maar Saab is mijn grote liefde voor auto's. In 1990, na de val van de Berlijnse muur, dacht ik voor het eerst: "brrrr, wat een vreemde auto".
   Maar op een gegeven moment heeft het een enorme dierentuin !!! gemaakt. En sindsdien maakt Saab deel uit van mijn leven, net als mijn vrouw en dochter. Hopelijk ook in de toekomst - ik bedoel natuurlijk vrouw, dochter en Saab.
   Het is onvoorstelbaar dat zo'n individualist in deze gesynchroniseerde wereld van het toneel verdwijnt. Ik hou er niet van om te geloven Ik vind dat de Chinezen moeten investeren. Neem gewoon geen Amerikaan meer mee. GM is de allerlaatste. Laat 3500 mensen in de fabriek, duizenden banen in de toeleveringsketen en talloze Saab-fans gewoon verhongeren. Op een gegeven moment zullen de klootzakken hetzelfde doen met Opel, gok?

   • blanco

    Ik bedoel, we rijden al jaren geleden 4-9 converteerbaar sinds 3.

 • blanco

  Ik wil niet pessimistisch te zijn, maar GM had afgelopen vrijdag gezegd dat ze niet zal instemmen met een oplossing die nadelige gevolgen voor de wereldwijde activiteiten van GM (global is echt mondiaal in deze context, en niet alleen China.).

  Als dat in de contracten zat, had VM geen kans. En het zal niet gemakkelijk zijn om een ​​faillissement met licenties op te lossen.

  • blanco

   Zo'n passage in de verdragen is eigenlijk helemaal niet mogelijk - dan waren Muller / Youngman van meet af aan niet met deze onderhandelingen begonnen. Dat GM zichzelf nu met woorden heeft opgeblazen en deze intimidatietactiek succesvol was, is waarschijnlijker - GM zou dan (met succes?) Hebben geprobeerd om gewoon alles te blokkeren. Het zou echter dezelfde latere effecten hebben gehad als wanneer iets contractueel was beperkt en er zouden ook hoge proceskosten zijn geweest ...

   GM is waarschijnlijk weggekomen met zijn oplichterij / intimidatie-tactieken - helaas moet dit echt een gangstermethode worden genoemd en zeer asociaal!

   Als de voortzetting van de constructie van voertuigen in Trollhättan, dan zoals voorgesteld door Joachim, op kleinere schaal en in sommige omstandigheden ook zonder GM-licenties (met deze mensen is een samenwerking bijna onmogelijk)!

   Julie

 • blanco

  De mislukkingen in Detroit zijn altijd opgeblazen toen SAAB-activiteiten in de richting van de Chinese markt ontstonden - waardoor het bedrijf op een laag pitje weer aan de kook kwam (natuurlijk met een financieel sterke investeerder achter zich - die natuurlijk niet uit China zou moeten komen). resterende optie uit faillissement.

  In deze constellatie zou GM geen invloed hebben op 's werelds grootste markt in China en zou het op kleinere schaal nieuwe auto's kunnen ontwikkelen / produceren voor individualisten met of mogelijk zelfs zonder GM - nog steeds beter dan het opbreken van deze ultramoderne productiefaciliteit - en voor een deel van de vorige werknemers, zou er dan weer direct bij SAAB in de voertuigproductie moeten werken.

  Dit idee om de productie stop te zetten, met natuurlijk minder werknemers, werd maanden geleden aan het publiek voorgesteld door enkele Zweedse managers en politici - als we geluk hebben bij een ongeluk, zal de curator dit als een mogelijkheid erkennen en ernaar handelen.

  Probeer alsjeblieft niet meteen opnieuw tegenargumenten te geven - laat het eerst bezinken.

  Groeten uit de Hanzestad Hamburg

  Joachim

 • blanco

  Dat was het nog niet?!? Ik hoop het!
  Doet iemand achter de schermen iemand als kandidaat voor het overnemen van het faillissement? Zijn er geruchten, vooruitzichten in het geheim? Wie komt in aanmerking? Gabs keer bescheiden vragen? Een verkoop uit faillissement, de nieuwe eigenaar zou op de een of andere manier gecontracteerd of defacto zijn
  met Ganster Motors, afhankelijk?
  Veel vragen, misschien een mening, groeten aan iedereen

Reacties zijn gesloten.