Saab Crisis: Mission Impossible Zweedse editie

Morgen is de dag, het aftellen is begonnen en Saab heeft opnieuw een beslissende noodlotdag. De wind blaast de acteurs enorm in het gezicht en sommige problemen met Saab zijn zelfgemaakt, anderen komen zoals altijd uit Detroit. Maar kijk uit, het is een lang artikel.

Legenden sterven nooit, te vinden op het internet ...
Legenden sterven nooit, te vinden op het internet ...

General Motors, eigenaar van vele fascinerende automerken, werkt eraan om Saab eindelijk uit het leven te blazen. Hoewel het definitieve plan nog niet in detail bekend is bij de Amerikanen, is er al een categorisch “nee” uit de Verenigde Staten gekomen. De redenering van de Detroiters wordt steeds belachelijker. De eigendomsstructuur van Saab en Swedish Automobile verandert niet, alleen het type financiering.

Meer kunnen we ons GM niet meer herinneren ...
Meer kunnen we ons GM niet meer herinneren ...

Voor GM en perswoordvoerder James R. Cain is het een "verborgen verandering in de eigendomsstructuur", omdat Saab zich in een zwakke positie bevindt, de belegger in een sterke. Volgens GM zou elke bankfinanciering van een bedrijf een verandering in de eigendomsstructuur zijn, als men volgens de logica van GM gaat. Undercover natuurlijk. We begrijpen het, meneer James R. Cain.

GM laat het oude, lelijke gezicht zien van de industriële octopus uit Detroit die we kennen uit het verleden. Ook het merk uit Rüsselsheim heeft het moeilijk met de eigenaren uit de USA. In plaats van te investeren en de verkoop te stimuleren met nieuwe modellen, moet u nu sparen omdat de verkoop stagneert. Er wordt gesproken over 1 miljard dollar voor 2012, bekende rituelen voor het Opel-volk en mijn condoleances aan Rüsselsheim. De beelddrager van de heren uit de Potomac is inmiddels afgebrand. Chevrolet Volt en Opel Ampera staan ​​drie weken stil na een ongeval, de batterij van de Volt begon te branden als gevolg van gevolgschade. Het ontwikkelingsteam van de Volt, dat tijdens de GM-crisis van Duitsland naar Amerika was overgebracht om de rechten veilig te stellen, was al voor de marktintroductie van Detroit naar Beieren verhuisd.

Met deze argumentatie over Saab verslaan de Amerikanen elke hoop omdat ze in een sterke positie verkeren. Als het echt de uiteindelijke mening van Detroit is en niet alleen een enscenering om de rechtbank van Vänersborg te beïnvloeden, dan is dit het einde van veel Saab-dromen. Of GM nu gelijk heeft of niet ... Je kunt jarenlang een rechtszaak voeren met de Amerikanen, je zou de rechtszaak kunnen winnen, maar je krijgt geen zinvolle oplossing. GM zou onze automaker gemakkelijk kunnen uithongeren in een vloed van rechtszaken.

Victor Muller ziet het argument ook als een GM-show om op de een of andere manier de rechtbank in Zweden negatief te beïnvloeden. GM, zegt hij, heeft niets te zeggen omdat de eigendomsstructuur niet verandert. Misschien heeft hij gelijk.

Maar gelijk hebben is één ding. Krijg een ander recht. Omdat verschillende posities zonder overeenkomst voor de fabriek in Trollhättan betekenen: geen GM-licenties, geen leveringen, geen productie.

Er is ook tegenwind vanuit een andere hoek. De problemen die Saab in de rechtszaal zouden kunnen tegenhouden, zijn zelfgemaakt door Muller en Youngman. Lonen worden nog steeds niet betaald vandaag, de nieuwe lonen en salarissen binnenkort verschuldigd. De pijngrens van werknemers en vakbonden wordt bereikt met de constante vertragingen van de loonbetalingen, de boog bijna overbelast. Hoewel de Lonen van november op tijd betaald moeten worden voor de onderhandelingen, maar dat maakt geen goede indruk.

Integendeel. De rechtbank krijgt alle argumenten tegen voortzetting van de reconstructie. De huidige huurkosten voor de voormalige transmissie-installatie in Göteborg zijn de afgelopen maanden niet betaald, zeggen ze in Zweden. Dit is een overtreding van de regels voor wederopbouw. Dit geeft de Saab-critici een sjabloon.

Als Victor Muller en Rachel Pang dan met dunne argumenten komen en net zo slecht voorbereid zijn als degenen die verantwoordelijk zijn voor Saab met het eerste, mislukte verzoek tot wederopbouw, dan beleven de twee een Waterloo op Zweedse bodem. Feiten zouden helpen. Niet alleen financieringsintenties, geen e-mails, geen faxen. Maar betrouwbare, waardevolle feiten. Bankgaranties bijvoorbeeld, of gewoon de beloofde € 30 miljoen op Saab-rekeningen, dat zou goed zijn.

Maar ik ben bang dat het niet zo zal zijn. Maandag wordt het verpest ... mijn gevoel, gevoed door het amateurtheater van de afgelopen maanden. Omdat er al weken zijn verstreken met schermutselingen op contracten. Het is er niet in geslaagd feiten te creëren of fondsen over te dragen die de toekomst van Saab en de wederopbouw hadden kunnen veiligstellen. Verloren weken voor Saab.

Wie heeft de schuld? Natuurlijk, je moet deze vraag stellen. Uiterlijk na het mislukken van de reconstructie zal ze heel Zweden in de kast gooien. Lofalk misschien, wie had zijn eigen plan in gedachten en faalde zo geweldig? Zelfs voor hem is het ding niet verdwenen. Hij is verplicht aanwezig in Vänersborg op maandag en zijn ontslag vereist de toestemming van de schuldeisers. Als de schuldeisers plichten zien te plegen door de advocaat, kan Lofalk aansprakelijk worden gesteld.

Of is het Saab CEO Victor Muller, die in plaats van een team met Lofalk te vormen, zijn eigen plan in gedachten had? Misschien was het mogelijk voor hen om samen te werken in het voordeel van Saab, maar de wil ontbrak. Hij is betrokken bij de ramp die we momenteel doormaken. De privéoorlog met Lofalk heeft tijd, geld en geloofwaardigheid gekost. De Saab-medewerkers, die nu afhankelijk zijn van noodleningen, lijden.

Misschien is Youngman ook gedeeltelijk de schuldige. Omdat je de precaire situatie lange tijd hebt onderschat en daardoor veel kostbare tijd hebt verloren. Contractpoker in plaats van actie. Niet goed.

Nee, het negatieve resultaat van de komende paar dagen is misschien niet het einde, dus we moeten kalm blijven. Het zou zeker het einde zijn van de amateuracteurs uit China en Nederland, die het verprutst hebben. Maandenlang schrijf ik, dat kan ook in het mogelijke faillissement, de kans op een nieuwe start. Geïnteresseerde partijen die Saab uit faillissement zouden kopen, dat zijn er. Zoals ik al zei, geïnteresseerde partijen. Meervoud.

Muller en Rachel Pang zouden dan hun speelgoed zijn kwijtgeraakt, wat in het geval van Youngman bijzonder tragisch zou zijn geweest na hoge investeringen. Ze hadden maandenlang een kans op een akkoord, en dat hebben ze nog steeds. Alleen op maandag om 13 uur is de kans op een haalbare oplossing verspild. Laten we hopen dat ze hun huiswerk hebben gedaan en dat Waterloo niet naar Vänersborg komt.

Tekst: tom@saabblog.net

26 gedachten over 'Saab Crisis: Mission Impossible Zweedse editie"

 • blanco

  Hoewel ik de gebeurtenissen van Saab sinds de laatste tijd heb gevolgd, kon ik begrijpen of de Chinezen niet meer betalen. Waarom zouden ze betalen voor een bedrijf waarvan je de auto's niet mag bouwen? Zolang GM de troefkaart met de patenten niet uitdeelt, is het een investering in een lege fabriek met z. Niet veel bruikbaar, nu hoe. Omdat ik de Chinezen begrijp dat ze geen geld uitgeven.

  Je kunt het zien bij Opel, ze mogen ook niets aanbieden buiten Europa, waar Opels onder een ander label worden verkocht. Hoe moet een bedrijf winst maken als het wordt besneden? Ik wil hun interne verrekenprijzen niet weten. Zo denken de Amerikanen, vooral de bedrijven, dat het welzijn van anderen de bodem negeert. Iedereen staat naast zichzelf, iedereen is een gelukkige smid. zij helpen u graag als de prijs goed is.

 • blanco

  De GM Facebook-site is nu een SAAB-site ;-))))

 • blanco

  Wie kan vertellen wat er kan gebeuren met een GM-blokkade (als ze stom zijn) in Trollhättan?

  De 9-3 + 9-5-voertuigserie zou ook kunnen worden vervaardigd zonder de actieve deelname van GM - of komen speciale componenten voor productie uit Amerika?

  GM moet zich ook aan contracten houden - iemand sturen om de productie van auto's te voorkomen zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn (op voorwaarde natuurlijk dat SAAB beweegt binnen het kader van de huidige contracten).

  Een uitdagende blokkade door GM zou waarschijnlijk alleen de levering van de 9-4 X uit Mexico verhinderen - maar zelfs hier zou Zweden waarschijnlijk juridische stappen kunnen ondernemen in het kader van de contracten!

  Laat je niet intimideren door de Amerikanen !!!

  • blanco

   Julie, alleen de 9-3 kan (vermoedelijk) worden gemaakt zonder een GM-licentie. Alle Saab 9-5 zijn afhankelijk van de GM-contracten.

   • blanco

    Maar als er officieel niets verandert in de eigendomsstructuur, kan GM de contracten niet schenden en de productie belemmeren - hiervoor zijn contracten gesloten (ook in de zin van SAAB).

    Nogmaals: laat je niet intimideren door de Amerikanen en hun “rechtse” !!!

   • blanco

    Maar zelfs met de 9-3 is GM (helaas) een belangrijke leverancier ...

 • blanco

  Veel echte woorden. Helaas zal maandag weer spannend zijn. Laten we het beste hopen!

 • blanco

  Interessant genoeg vertelde Lars Söderqvist DI dat het nieuwe voorstel niet hoeft te worden gevalideerd door GM, dus GM weet niet alle details van de deal! Dus dat zal heel spannend zijn.

  Heeft GM echt alleen maar de rechtbank willen verontrusten? Ziet er bijna zo uit.

  • blanco

   Helaas hoeft GM niet het recht te hebben om SAAB te laten verhongeren op een uitgestrekte arm ...

   • blanco

    Dat is precies wat ons probleem zou kunnen worden. GM kan zich terugtrekken in een blokkade, al dan niet in de wet, en zo voorkomen dat de transactie succesvol wordt afgesloten.

    • blanco

     Maar de Söderqvist die zo duidelijk zegt voor de zittingsdatum, vind ik al aanzienlijk.

     (Misschien tegen deze achtergrond zou de Zweedse regering niet alleen bereid zijn om ambassadeurs naar GM te sturen, maar ook om op een iets hoger niveau in te stappen en een duidelijke positie in te nemen.)

     Maar laten we wachten.

 • blanco

  Het artikel beschrijft mijn mening (helaas) heel toepasselijk de huidige situatie, zelfs als we het misschien niet willen toegeven. Dat betekent niet dat we morgen niet voor elkaar blijven, want er is nog steeds een kans op een overeenkomst.

  De kans voor een nieuwe start na een faillissement ik niet beoordelen, since're de een de naamgeving rechten, aan de andere kant is inderdaad de vraag wat er over is van de stof nog steeds dat is niet al toegezegd in de afgelopen maanden.

 • blanco

  Hi Tom,

  bedankt voor het artikel en het denken, ga zo door.
  Ik houd mijn vingers gekruist voor morgen.

 • blanco

  De flyer "Ze willen Saab vermoorden ... ." is veel meer dan succesvol.
  Het moet worden gekopieerd en massaal worden verspreid. De "betroffen ontvangers" zouden zeker heel boos worden, maar welke kennis hebben de voormalige starre-asbestuurders van de overtreffende trap knowhow.

  Of ik print duizenden kleine belichters en druk ze op de Adams, GEorgs en andere producten. Gigantisch plezier

  Van wie moet ik het auteursrecht respecteren of aanvragen?

  • blanco

   NaNa
   Rigide as is niet fundamenteel slecht.
   Denk bijvoorbeeld aan de legendarische as “de Dion”
   Bovendien heeft mijn SAAB 900 Gli er ook een!

   Groeten Gallix

   • blanco

    Gallix zit hier, jaren geleden had ik ook De Dion-assen in de Alfa (Alfetta, Guilietta, GTV), dat was vooruitgang, de enige vraag is wie als laatste sterassen heeft ingebouwd (Ford, Opel, wie anders ??) Zelfs mijn 92 Benz 320E Sportline destijds, zoals ik die vandaag ken, zag er nogal bescheiden uit vergeleken met een 9000CC 2.0 turbo, om nog maar te zwijgen van de prestaties. Zelfs AMS had de 2.0 turbo (nog steeds gereden met gelode benzine) in één uitgave gecertificeerd als betere "G-waarden" dan een geteste Ferari. Kan me herinneren, 2e versnelling, 70 dingen, en dan loden voet ... .. tot 5500 tpm . Dat kan niet kloppen

 • blanco

  Ik ben het volledig eens met de vorige sprekers. Laten we afwachten en hopen en vertrouwen op de vaardigheden van de betrokkenen.

 • blanco

  Het is lachwekkend (of huilen, afhankelijk van je positie) wanneer GM zo bang is voor de ambities van SAAB. Men stelt eindelijk zijn technische "competentie" bloot aan spot en onderstreept de waarde van SAAB.

  Dat zou alle GM-klanten iets moeten geven om over na te denken ...

 • blanco

  GM speelt weer een slechte rol, dat klopt. Voor VM kan men alleen maar hopen dat hij zijn huiswerk heeft gedaan, zoals Tom zegt. Voor Youngman hoop ik dat ze de moed hebben om SAAB te kopen zonder GM-licenties.

  Een echt en moedig artikel dat onopgesmukt is, beschrijft de situatie. Tom, zelfs als niet iedereen het ermee eens is, ga zo door, dat versterkt de geloofwaardigheid van de blog. Goede berichtgeving is ook duidelijk in de geest van de auteur. Saab Blog schrijven betekent niet dat je je eigen mening moet negeren.

  • blanco

   Precies de mening die ik ook ben, als men rapporten zonder de eigen mening doorzoekt, is er google.de genoeg!

 • blanco

  SAAB helpt helemaal niet bij het oproepen van beelden van de vijand. De automobielmarkt is een van de meest genadeloos omstreden industrieën die ik ken met een hoog verkoopvolume. Met hoge winsten of hoge verliezen. Het is geen groentemarkt! We kunnen VM alleen vertrouwen en wachten. De grote spelers in de VS en China zijn zeer goed gepositioneerd. Laten we alert zijn.

 • blanco

  GM: make it happen …… .. hoe wil GM eigenlijk overleven als de mogelijkheid om knowhow van innovatieve partners te stelen niet meer bestaat? Of is er iemand die onder de indruk is van de Amerikaanse autotechniek? De R&D van grote bedrijven is altijd door de staat gefinancierd. Concurrent Toyota werd massaal in diskrediet gebracht met staatssteun met twijfelachtige ongevallen met innovatieve hybride auto's. De VS strijden steeds wanhopiger tegen de sociale, culturele en financiële achteruitgang, terwijl de financiële markten de schuldsituatie in Europa dagenlang doorbreken, hoewel de schooldruk en dynamiek in de VS er nog dramatischer uitziet. Eet je hamburgers en accepteer je weigering daar ……. Het parkeren van de Saab helpt heel weinig!

  • blanco

   Erg polemisch, maar ook mijn mening!

   Bedankt daarvoor

 • blanco

  Helaas is het artikel de waarheid, de lonen zijn nooit op tijd aangekomen en zijn al achter de rug sinds 3-weken. Zonder de roze SAAB-bril zal het moeilijk zijn en zult u de tragedie herkennen. VM heeft zijn kans, hopelijk gebruikt hij het.

 • blanco

  Hoeveel miljoen hebben Pangda en Youngman tot nu toe geïnvesteerd in Saab?

 • blanco

  Ik weet niet wat je ertoe aanzette om bij te dragen, maar de eeuwige geunke is niet gezonder dan een gezond deel van het optimisme, dat is zeker.
  Het is uw giswerk en ik weet niet wat het punt is - het zijn geen feiten.
  de domme geklets van GM ''s slechts een typisch atmosferische te doen en ik weet zeker dat velen hebben de advocaten van de overeenkomsten met GM nu onderzocht alvorens een vorhschlag in Vänersborg morgen.
  je hoeft niet van vm te houden - maar een beetje meer eerlijkheid zou op dit moment zeker op zijn plaats zijn.

Reacties zijn gesloten.