Saab Crisis: shocktherapie in Stockholm

Schoktherapie is het woord van de week. Dus gisteren belde mijn vriend uit Stockholm de gebeurtenissen aan het begin van de week in Stockholm. Voor de delegatie van Youngman, zo zegt hij, was het een schok om plotseling het loutere faillissementsrisico te lopen.

In de onderhandelingsmarathon van de afgelopen weken was men de realiteit over alle contracten en juridische complexiteit uit het oog verloren. Vermoedelijk dacht Youngman eerst aan een nieuwe ronde poker toen het slechte faillissementswoord op tafel kwam.

De shocktherapie lijkt gunstig te zijn geweest, zegt onze Zweedse vriend. Omdat nu alles heel snel kon gaan en u zich kon concentreren op de essentiële dingen. Het klimaat van de onderhandelingen is ook merkbaar veranderd, alles is meer open en positiever dan in de afgelopen dagen. De constructie voor de Saab-redding heeft charme en kansen. Omdat het, zegt hij, van geen enkele kant goedkeuring vereist. Niet van General Motors, niet van de EIB, de regering in Stockholm, en ook niet van de NDRC. (Opmerking: ik ben daar nog steeds een beetje sceptisch over)

Het vertrouwen dat de reconstructie kon worden uitgevoerd is aanzienlijk toegenomen. Dit is natuurlijk te danken aan het eervol vertrek van Lofalk, die maandag nog voor de rechtbank moet verschijnen en de inschrijving van de nieuwe beheerder bij.

Het is vandaag donderdag. De deadline is maandag, 13: 00 klok. Victor Muller en Rachel Pang verschijnen voor de rechtbank in Vänersborg en leggen hun verklaringen af. De belangrijkste persoon van de komende dagen is Rachel Pang, alles is nu aan haar. Zij en haar delegatie moeten feiten creëren tegen de tijd dat ze naar de rechter stappen. Lonen en salarissen moeten worden betaald en de rekening van Saab moet solvabel zijn.

Alleen dan zal de rechtbank de zaak van Saab op sympathieke wijze beoordelen. Een sloop van de reconstructie en een faillissement zijn anders waarschijnlijk. We zullen zien hoe Youngman deze problemen zal oplossen.

Gisteren heeft de Volksrepubliek China een stap gezet om de binnenlandse auto-industrie symbolisch te versterken. Misschien om een ​​kleine waarschuwing over de vijver naar de heren in Detroit te sturen. Auto's gebouwd in de VS worden gestraft. BMW moet betalen voor de Amerikaanse productie 2.0%, Daimler 2.7% en Chrysler 8.8%. GM heeft maar liefst 12.9% bedacht.

Het nummer is puur symbolisch, want in de VS produceert GM niets dat de wereld op een of andere manier zou kunnen interesseren. Of komt er een aantrekkelijk GM-model met productielocatie USA voor de geest? Ik niet. Het Saab 9-4x-derivaat van Cadillac wordt in Mexico van de baan gehaald en wordt daarom niet getroffen door de boete.

Toch is het een schot voor de boeg voor de accountants in Detroit en misschien een terugreiscoach omdat het Chinese investeringen in Zweden belemmert en voorkomt. Laten we eens kijken of ze de tekens correct interpreteren.

Tekst: tom@saabblog.net

11 gedachten over 'Saab Crisis: shocktherapie in Stockholm"

 • De GM BUICK-modellen die in China worden gekocht, zullen worden gebruikt door GM Shanghai (joint venture met
  SAIC) en vallen niet onder de invoertarieven voor complete voertuigen

 • Aangenomen kan worden dat niemand in China een bedrijf van 100 miljoen start zonder dat iemand belangrijk knikt. Hoe kortzichtig moet een CEO zijn als hij, nadat hij met Chinees geld is gered, anders de VS het niet heeft, voor een paar procent gokt. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de "God Father" in Detroit te horen kreeg waar Bartel de most vandaan had. Zou het niet kunnen dat de goede handelaren in China iets meer geld krijgen van de douane van GM dan ze zouden moeten betalen aan licenties? Dat zou een echte clou zijn: GM zijn vorderingen betalen met GM-geld. De champagnekurken knallen. (Of wat je ook drinkt in China.) Je hoeft geen strateeg te zijn om CEO van GM te worden. Het SAAB-verleden heeft dat aangetoond.

  • blanco

   In het land van de onbegrensde mogelijkheden hebben maar weinigen begrepen dat de suprematie van blanke mannen langzaam maar zeker tot het verleden behoort ...

 • blanco

  Voor de productie van GM-voertuigen wordt nog een vraag gesteld over de Buicks die in China moeten worden aangekocht: waar worden deze modellen geproduceerd? Zijn ze niet uit Amerika?

  Ik hoorde van een vriend dat GM ongeveer 200000 voertuigen per jaar in China verkoopt - waar worden ze allemaal geproduceerd? De veronderstelling dat deze invoerrechten slechts een symbolisch getal zijn, geldt niet voor alle gg-producten. Is er hier meer informatie?

  Joachim

 • blanco

  "Groeten uit Hildesheim!"

  duidelijk geval van te dikke vingers, dat klopt:

  Groeten uit Hildesheim!

  🙂

 • blanco

  "Vandaag is het vrijdag."

  Dus in Hildesheim is het nog steeds donderdag.

  Bedankt voor de voortdurende dekking. Na het nieuwe nieuws ontkiemt wat hoop, hopelijk niet ongegrond.

  Ga zo door,

  Grü0e uit Hildesheim!

  • blanco

   Oeps, zo werkt het, dacht donderdag - vrijdag geschreven 😉. Geen zorgen, donderdag is niet alleen in Hildesheim. Dank u !

  • blanco

   Nog een Hildesheimer! 🙂
   Welke Saab rijd je? Ik ben op pad met een zwarte 9-3 II Vector (maar ik weet er hier nog minstens één in de stad).

   En natuurlijk een bedankje aan het Saabblog-team voor de geweldige dekking.

   • blanco

    Hallo,

    wit 9-3 II BioPower Vector Cabriolet, MY 2008, ik heb er nog geen gezien met HI.

    • blanco

     Hm, een witte cabriolet die ik hier nog niet heb opgemerkt. Maar ik zal mijn ogen open houden en mogelijk met geweld wuiven

 • blanco

  Deze titel van het blogartikel van vandaag is een schot in de roos! Nu wordt het hele verhaal een speelbal tussen de VS en China en wie wint? Zeker niet de dealers en klanten. En zeker geen automerk SAAB ......

Reacties zijn gesloten.