Saab-crisis: Andersson komt niet - maar Söderqvist

Lars Söderqvist wordt de nieuwe Saab-beheerder nadat Andersson vandaag verrassend heeft geannuleerd. De reden voor de terugtrekking van Andersson zelf ligt niet in het Saab-reconstructiegebied, andere redenen zouden tot deze beslissing hebben geleid. Hoe dan ook, nu is de Stockholm-advocaat Söderqvist de man die de reconstructie vanaf maandag zal leiden.

Zodat we het ons weer kunnen herinneren. Het wederopbouwproces heeft één groot doel. Om Saab op een economisch solide basis te zetten en de start van de productie te garanderen. We zijn lichtjaren verwijderd van alles, zo lijkt het, wat aantoont dat het doel tot nu toe totaal is gemist. Verloren maanden voor het merk, de leveranciers en de medewerkers. Om nog maar te zwijgen van de Saab-klanten en Saab-dealers.

De hoorzitting voor de rechtbank zal niet eenvoudig zijn. Ik hoop dat je je huiswerk van tevoren gewetensvol doet. Tegen maandag moeten er voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om de voortzetting van de reconstructie te garanderen en zo de goedkeuring van de rechtbank te waarborgen. Op maandag wordt het gehoord uit geïnformeerde bronnen, dan moeten de nog onbetaalde november-salarissen worden betaald. Misschien moet u de lonen en salarissen voor december tegelijkertijd overdragen, wat kosten bespaart en werknemers gelukkig maakt.

Zoals altijd bij Saab is het schema meer dan strak en heb ik wat zorgen op mijn voorhoofd. Als het geld niet op tijd wordt betaald, kan Muller tijd besparen bij het gerecht. Alles staat nog open voor Victor Muller en Rachel Pang. Toch heeft men het in de hand om de rekeningen te vullen en contracten te ondertekenen.

Van het magazijn van de leveranciers was vandaag voor de, die het wilde horen, gemakkelijk gemopper om te horen. Na enkele maanden van wederopbouw was er geen betaalplan op tafel, er vloeide geen geld. De ontevredenheid groeit. Ook omdat blijkbaar tijdens de reconstructie je niet alle nieuwe verplichtingen hebt betaald, wat de regels schendt. Voor veel bedrijven gaat de neergang over overleven. De Saab-fondsen die al maanden wachten, zijn dringend nodig. Wat als maandag de schuldeisers sloop van de wederopbouw eisen?

Grote beloften en intentieverklaringen alleen zullen deze keer niet voldoende zijn. Als Muller op zijn spreekvaardigheid wil vertrouwen, is hij onverstandig. Muller en Youngman moeten feiten creëren.

Niets is zo overtuigend als een uitpuilende bankrekening. De tijd van praten en visioenen is eindelijk voorbij.

Tekst: tom@saabblog.net

3 gedachten over 'Saab-crisis: Andersson komt niet - maar Söderqvist"

  • Daar ben ik het mee eens. Verloren maanden, dus het zal waarschijnlijk een keer per maand onnodig spannend zijn.

  • Zorgwekkende lijnen, Tom? Geen zorgen, wees blij! We weten allebei: alles is pinda's, er is iets belangrijkers….

  • blanco

    "De tijd van praten en visioenen is eindelijk voorbij." -> Tom sloeg 100% in het zwart.

Reacties zijn gesloten.