Saab-crisis: Zweeds op en neer

Vanwege de contemplatieve pre-kersttijd ... nee, niet voor ons, niet voor de lang lijdende Saab-fans! Laten we even pauzeren en diep ademhalen. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben onze zenuwen belast, en de komende 72 uur beloven ook niet veel rustiger te worden. Wat is er in Zweden?

De situatie heeft, zo zou ik zeggen, lang geleden een eigen dynamiek ontwikkeld, die alle deelnemers heeft overschreden. Een paar maanden geleden was de situatie relatief duidelijk. Aan de ene kant een crisisgevoelige traditionele fabrikant, de laatste Europeaan die wordt gekocht. Aan de andere kant, Pang Da, de grootste autodealer ter wereld, en Youngman als industriële partner.

Ondertussen is Pang Da om verschillende redenen teruggegaan. De focus ligt nu op een autofabrikant zonder productie, maar met een volledige productieploeg en een Chinese investeerder. Daartussen staat Victor Muller.

Na maanden van crisis kan de Saab-aankoop niet langer worden ondersteund door louter rationele argumenten. Voor alle betrokkenen is het nu ook en vooral het prestige. Of om gezicht te redden.

Neem Saab-partner Youngman. De Chinezen hebben nu een goed bedrag van drie cijfers geïnvesteerd in Saab, zonder dat er een enkele auto is gebouwd. Voor Youngman, in dit geval Youngman staat voor de Volksrepubliek China, zou een exit fataal zijn. Omdat je niet kunt zijn, wat niet kan zijn en je geen gezicht wilt verliezen, blijf je bij Saab. Natuurlijk gebeurt alles in Stockholm, alles wat je investeert, met de stille welwillendheid en onder de blik van de machtige NDRC.

Zonder haar goedkeuring zou Rachel Pang haar koffers al lang geleden hebben ingepakt en terug naar Peking zijn gevlogen. Saab is de vis aan de hengel van Rachel Pang, en als ik advies heb, moet je de vis snel aan land brengen. Omdat dikke vissen verlangens van andere vissers wekken.

Dit is het zwakke punt van onze vrienden uit China. Flott lijkt niet naar een grote, communistisch-kapitalistische gigantische autoriteit te gaan. Voordat iemand uiteindelijk zijn handtekening onder de contracten plaatst, wil de autoriteit beslissen. Tegelijkertijd vergeet je blijkbaar dat in Zweden de bureaucratische molens op een hogere snelheid malen dan de langzame dinosaurussen in het Middenrijk. Als je de frequentie niet dramatisch verhoogt, beland je in Peking in lege handen.

Am Donderdag is het horen van de rechtbank in Vänersborg. Victor Muller en Rachel Pang krijgen de gelegenheid hun mening aan de rechtbank uit te leggen en om een ​​nieuwe beheerder en een voortzetting van de reconstructie te vragen. Hoe de rechtbank zal beslissen, is onzeker. Muller zei vandaag dat de lonen ook niet in zicht zijn op woensdag. Geen goede omstandigheden om het hof te temperen.

Helaas heeft Saab de laatste maanden van de reconstructie niet vooruitgeschoven. Of het beter zou werken met een andere beheerder, dat is een theoretische vraag. Misschien zal de rechtbank niet instemmen met verdere verlengingen. Het besluit zou vermoedelijk in de volgende week vallen.

Dan, net voor Kerstmis, zou een faillissement worden aangekondigd, maar dat zal niet het einde zijn. Zoals vaak is gezegd, zijn er investeerders en de derde partij die Saab uit faillissement zou kopen. Dat is zoals het is met de dikke vis. Als je te lang wacht, nemen ze Rachel Pang van de haak.

Niet voor bangeriken en niets voor het pre-kerstseizoen. Kerst 2011 is drama en pure spanning. Misschien kan 2012 dan contemplatief zijn, met een nieuwe Saab in de carport.

Tekst: tom@saabblog.net

3 gedachten over 'Saab-crisis: Zweeds op en neer"

 • Cash drain gaat dagelijks en de productie stopt. Vervolgens werden GM-contractclausules over het hoofd gezien. Wat kun je zeggen ????? Geef Saab nieuwe handen.

 • blanco

  Ik zou nu geïnteresseerd zijn, wie is deze onheilspellende derde partij.

  Zullen er kikkerbilletjes zijn in de SAAB-kantine of knokkels?

 • blanco

  Goed onderzocht, gemakkelijk te begrijpen geschreven, het is altijd een plezier om je berichten te lezen. Misschien wordt het een economische thriller.
  Tot die tijd wens ik u en alle Saab-vrienden een vrolijke en gelukkige kerst. Hopelijk wordt alles beter in het nieuwe jaar.

  Groet

  Dieter

Reacties zijn gesloten.