Saab-crisis: de situatie neemt een beetje af ...

Update: 16: 05 / 18: 11 / 20: 01

Vandaag zal er waarschijnlijk geen faillissementsaanvraag worden ingediend, zegt onze vriend uit Stockholm. Desalniettemin blijft de situatie moeilijk en is de Saab-pagina nog steeds geen verklaring over de huidige situatie. Het feit dat de onderhandelingen nog gaande zijn, is op zijn minst voorzichtig optimistisch. Toch kan de situatie elke minuut omslaan.

Dus het plan van Victor Muller is nog niet ingediend, maar de tijd dringt en nooit eerder was het venster smaller dan het op dit moment is. Waarschijnlijk minder dan 24-uren om de problemen op te lossen. Omdat de vakbonden aan de ene kant klaar zijn voor een faillissementsaanvraag en de afbraak van de wederopbouw aan de andere kant bedreigen.

De lokale krant in Trollhättan meldt dat Martin Larsson, voorheen de nieuwe CEO van Saab en hoopvol, de directie van Saab Automobile verlaat. Blijkbaar is het persoonlijke risico van Larsson als een familie man te hoog geworden. Het is begrijpelijk dat er belastingvergoedingen verschuldigd zijn, waarvoor het directiecomité persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Geld uit China voor de ergste problemen zou vandaag naar Saab zijn gegaan. Afhankelijk van de bron spreekt men echter over bedragen die niet genoeg zijn om salarissen en lonen te betalen. Gebruikt zou nu rond de 10 miljoen € zijn, dan is het misschien mogelijk om de reconstructie voort te zetten.

De wil van alle betrokken partijen gaat echter in een andere richting. De problemen moeten eindelijk worden opgelost en uiteindelijk wordt het bedrijf op ordelijke wegen geleid. Een oplossing die bijna te goed zou zijn voor deze wereld en die we allemaal zouden verwelkomen.

Daarom zit Muller urenlang in Stockholm in het Reich-schuldbeheer. Vermoedelijk (speculatie) betreft het de terugbetaling van de EIB-lening door Youngman en het vrijgegeven onderpand. Omdat hun waarde de huidige lening ten bedrage van 217 miljoen € veel overstijgt. Dat zou de mijne zijn, in dit geval een positieve interpretatie van het onderwerp. De tweede optie zou zijn om de National Debt Administration voor te bereiden voor de faillissementsaanvraag van morgen door Saab Automobile.

Victor Muller speelt zijn spel met een extreem hoge persoonlijke inzet. Vermoedelijk heeft de man zenuwen zoals staalkabels. Zoals altijd bij Muller staat alles op het spel en op dit moment beleven we een woedende finale. Persoonlijk wens ik hem, zelfs voor de werknemers en dealers van Saab, dat het werkt.

Updates volgen. Zoals altijd proberen we kalm te blijven.

Tekst: tom@saabblog.net

8 gedachten over 'Saab-crisis: de situatie neemt een beetje af ..."

 • blanco

  hallo frank,

  Ik denk niet dat er hier censuur zal zijn - anders was ik er lange tijd niet geweest, aangezien ik een van de "fans" van een VM ben.
  Ik heb dit altijd al bekend en alleen deze miezerige bashing vond ik soms op andere internetplatformen ondraaglijk.
  Tom heeft blijkbaar een andere mening, dit is zijn recht, maar hij heeft ook andere meningen. Ik denk dat dat goed is.
  de liefde voor saab hoeft niet per se te worden onderscheiden tussen “oud” en “nieuw”. ik heb een 20 jaar oude 900 turbo 16s en een nieuwe 9-5 aero.
  beide zijn gewoon geweldige auto's - elk op zijn eigen manier.
  Maar: zelfs bij saab heeft de tijd niet stil gestaan ​​en afgezien van de weinige echt die-hard degenen zou niemand vandaag een nieuwe 900er kopen - tegen prijzen van waarschijnlijk rond de € 60.000. de auto is een droom, maar op lange ritten geef ik duidelijk de voorkeur aan de nieuwe, alleen al vanwege het geluidsniveau.
  Ik kan alleen vm het beste wensen - en daarmee ook ons ​​allemaal.

 • De hele situatie is grotesk. De (GM -) Saabs worden plots gevierd, nu heeft iedereen het weer over Victor Muller en wordt persoonlijk succes voor hem gewenst.
  Misschien wordt dit hier gecensureerd - maar nu vind ik dit echt grotesk. Waar is uw eigen mening en idee van welke (n) staan.
  Als je vanaf het begin een strategie in de Saab-scene had gevolgd en deze consequent met een persoon had ondersteund, weet je hoe ver Saab vandaag zou zijn. Maar zo maakte je deel uit van het ongelukkige verhaal - elke dag een nieuwe ster, elke dag een nieuwe richting van de vlag in de wind.

  Jammer - ik heb altijd geloofd dat Saab-liefhebbers hun eigen overtuigingen hebben. Ik sta nog steeds achter Victor Muller, hij was de redder, hij was de vechter - voor mij nooit iemand anders!
  En daarom wens ik hem oprecht toi, toi, toi!

  • blanco

   Hoe je iets strategisch in de scène kunt uitlijnen. Victorsunited wordt gesponsord door Saab en schrijft dienovereenkomstig. Hier, vanaf de pagina Saabsunited:

   "SaabsUnited is een geregistreerd handelsmerk dat wordt beschermd onder Saab Automobile AB in Zweden"

   Maar Tom's blog waarschijnlijk niet. Blijkbaar is het normaal in de auto-industrie om blogs te betalen of te ondersteunen. Dat je het talent van Tom herkende en dat hij waarschijnlijk vroeg of laat zal vertrekken, je kon duidelijk lezen op zaterdag 😉

   JR

 • blanco

  Deze krachtgames zijn vermoeiend en maken ons merk SAAB niet beter. Hiervan zal geen nieuwe auto worden gebouwd en u betaalt al maandenlang miljoenen. Je kunt tenslotte niet permanent leven in de heroïsche clientèle / dealers. nieuwe klanten worden ook niet gewonnen in deze game. Als het niet meteen heeft gehandeld, heeft het merk het alleen gedaan. Aanhoudende slogans brengen niets meer. Het licht in de tunnel is eigenlijk al uit. Helaas, helaas.

  • blanco

   Gaat dit echt nog steeds over power-games? We zien dit heel anders - het gaat er eigenlijk om hoe SAAB langs de kliffen kan worden gestuurd (GM etc.) en hoe de Chinese kant hun voordelen op lange termijn kan behouden ...

   Hier zou iets moeten zijn om over te komen.

   Joachim

 • blanco

  De "chemie" tussen Rachel en Victor lijkt op de een of andere manier nog steeds goed te zijn - voorzichtig optimisme moet ook worden gehandhaafd vanwege de verdere betaling die op weg is naar Zweden.

  SAAB Trollhättan is een begrip in de autowereld - het zou vreselijk zijn als er in de nabije toekomst alleen componenten en dergelijke als hoofdbedrijf zouden zijn (mogelijk met een fractie van de werknemers).

  Overigens zien we, in vergelijking met de zenuwen van Martin Larsson, al enige tijd de zenuwen van Victor Muller als de sterkste.

  Joachim

 • blanco

  Nu kunnen we alleen maar hopen dat de verklaringen van Rachel Pang, dat de deal heel dichtbij, waar zou zijn.
  de hele zaak is zenuwachtig ...

 • blanco

  Op de een of andere manier kan ik niet geloven dat de deadline tot het uiterste kan worden opgeschoven en dat de onderhandelingen nu kunnen worden afgebroken. Wie weet, misschien was de faillissementsaanvraag bedoeld om wat meer druk op te bouwen om uiteindelijk tot een akkoord te komen ...

  Ik hou mijn vingers gekruist! SAAB omhoog!

Reacties zijn gesloten.