Saab Crisis: hoe Victor Muller Saab wil redden

Hoe bloggen werkt. Over plezier in Zweden, meestal vanuit Stockholm of vanuit de directe Saab-omgeving, komt informatie per telefoon of e-mail naar Duitsland. Ik check deze informatie bij de drie belangrijke Zweedse dagbladen, meestal is de informatie bijna 100% identiek. Het gevoelige, vertrouwelijke deel van het bericht wordt weggelaten, het bericht gaat op de blog Dit principe werkt al maanden goed. Behalve de laatste zondag, de dag was er voor het eerst een "eend" op SaabBlog.net.

De TTELA in Trollhättan gaf lezers vandaag inzicht in de plannen van Victor Muller. Het plan is om, als je het van dichterbij bekijkt, heel goed en realistisch te zijn, behalve voor twee kleine zwakheden, Duchaus. Muller heeft geleerd in de crisis. Het motto, niet om te winnen in een strijd die niet te winnen is, heeft hij opgemerkt. Daarom zullen Muller of Saab niet met GM investeren en de eigendomsstructuur bij Saab veranderen.

Youngman en een bank uit China zullen naar verwachting de lopende activiteiten in de komende maanden en jaren financieren en hebben het over 500 miljoen. De EIB-lening moet worden vervangen. Effecten die recupereerbaar zijn, zijn dus gratis. De winstgevende onderdelenhandel, patenten, gereedschappen, onroerend goed. Het onderpand voor de lening kan ook worden verstrekt door uitgifte van preferente aandelen of converteerbare obligaties. Details zijn nog niet bekend.

Er is geen goedkeuring van Detroit nodig, zelfs niet uit Stockholm. De contracten voor de productie van licenties blijven bestaan, omdat de eigendomsstructuur onaangetast blijft. Saab 9-5 sportauto en Saab 9-4x konden 2012 vervolgens ook op Duitse wegen rollen. Het geheel zal dan alleen maar rond zijn, kijk naar de andere verbindingen.

In Zweden is nog steeds het ontwikkelingsbedrijf in handen van Saab en Youngman, waar miljoenen dollars uit China worden geïnvesteerd. Daar moet de nieuwe Saab worden ontwikkeld. De kleine soorten voor ons in Europa, de grote Saab bij voorkeur voor de Chinese markt. Dit zou betekenen dat we de komende jaren meer dan een miljard euro zouden investeren.

Het plan klinkt goed tegen deze achtergrond, de constructie is consistent. Maar zoals in het begin is geschreven, heeft dit idee ook twee zwakke punten.

Ten eerste is de factor tijd een probleem. Volgende week wil de rechtbank in Vänersborg, Saab, een duidelijke en geïnformeerde verklaring afleggen voor de toekomst. Intentieverklaringen zijn niet genoeg. Ondertekende contracten of garanties moeten op tafel liggen.

De andere factor is in Beijing. De NDRC moet bedrijven en buitenlandse investeringen op deze schaal goedkeuren. Wat Beijing ook mag denken, een voorspelling is onmogelijk. Zelfs de tijdsfactor is een open vraag met deze gigantische autoriteit.

Het plan van Muller is een optie. De wil van alle betrokkenen is aanwezig, anders zou Rachel Pang van Youngman de tenten in Stockholm niet permanent hebben opgezet.

Wat er de komende dagen gebeurt, is heel opwindend. Een oplossing zou goed zijn. Zo snel mogelijk.

Tekst: tom@saabblog.net

8 gedachten over 'Saab Crisis: hoe Victor Muller Saab wil redden"

 • Het eerste Victor Muller-plan dat niet maatbewust is. Zoals hier beschreven in verband met het ontwikkelingsbedrijf, klinkt het goed. Eindelijk spreekt men over echte bedragen. De 100-miljoenen van Antonov waren ronduit grotesk voor de auto-industrie. We zullen binnenkort meer weten.

 • Dit alles overtuigt me niet echt, wederom veel te veel onbekenden en helaas wensdenken. Geen lettergreep over de salarissen van november, die binnenkort in december moeten worden verwacht ......

 • blanco

  Petje af voor meneer Muller. Nadat hij geprobeerd heeft hem door de “koude keuken” naar de zijspoor te duwen, neemt deze man toch de verantwoordelijkheid op zich. Achteraf bezien is de benadering van de heer Lofalk alleen maar amateuristisch te noemen.

 • blanco

  Als de Chinezen zo financieel zo hard werken, moeten ze ook in de toekomst zakendoen, dat is gewoon eerlijk. Geen enkel gezelschap van de Europeanen behalve het bedrijf Mullers en zeker geen enkele Amerikaan was in staat of zelfs maar geprobeerd een bijdrage aan een oplossing te leveren, men mag dat niet vergeten.

 • blanco

  "Ik vind het geweldig als een plan werkt ...!"
  SAAB en de SAAB-gemeenschap hebben ongetwijfeld veel te danken aan Viktor Muller. SAAB bestaat alleen vandaag omdat VM zich met de juiste hoeveelheid euforische naïviteit in het avontuur SAAB heeft gestort. Dat zijn euforie niet voldoende stevig was, wist hij pas laat.

  Maar als een hommel kan vliegen, kan SAAB dat ook.

  Als hij erin slaagt zijn plan Z te implementeren (goed, dan kan er niets meer uit komen), ben ik ook bereid om zijn soms huiveringwekkende fouten en misvattingen als een leerproces te interpreteren.

 • blanco

  "... Het heeft strategieën nodig" en dan vooral acties.

 • blanco

  Heel belangrijk voor mij is ook de factor vertrouwen. En dat is meer dan alleen in de kelder. Niet om met de grote speler GMC met tal van automerken en met 200.000-medewerkers om te gaan, vind ik een wijs besluit. Aan het einde van het jaar moet alles duidelijk zijn. Visies zijn goed, maar nu zijn strategieën nodig.

 • blanco

  Ik denk dat de afgelopen twee jaar een goede school zijn geweest voor V. Muller als het om corporate governance gaat. Hij heeft sinds de overname van SAAB evenveel moeten doormaken als een manager over 20 jaar. Als hij in het begin een groentje was, moet hij door de problemen heen zijn gerijpt en in een spoedcursus het SAAB-bedrijf met al zijn afdelingen en onderlinge relaties hebben leren kennen. Ik hoop dat dit hem zal helpen de toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Hoewel ik had gehoopt dat een van zijn talrijke plannen zou hebben gewerkt.

Reacties zijn gesloten.