Saab-crisis: nee - we geven niet op!

Terug op kantoor. Van Saab is nu het persbericht over de aangekondigde sloop van de reconstructie eerder. Maar het is nog steeds te vroeg om de hoop op te geven. Ik heb het niet over een derde partij die Saab uit faillissement zou kunnen kopen. Ik heb het over lopende onderhandelingen in Zweden.

Het verzoek om de reconstructie te slopen wordt vandaag in Vänersborg gemaakt. De rechtbank zal niet onmiddellijk beslissen, het duurt meestal een paar dagen. Misschien zelfs een week. Dit is een vrije tijd die hopelijk ten goede zal komen aan het management van Saab. Nu kan Victor Muller bewijzen dat hij auto's kan redden zonder Lofalk Saab.

In Zweden zijn er verschillende manieren om hierover na te denken. De partners uit China, Pang Da en Youngman, blijven minderheidseigenaren, die beiden minder dan 20% van de aandelen verwerven. Als ik de contracten goed begrijp, behoeft de deal geen goedkeuring. Noch van de overheid, noch van GM, noch van de EIB, wiens lening nog moet worden afgelost. De licentieovereenkomsten kunnen worden gebruikt en de productie wordt veiliggesteld.

De liquide middelen moeten stromen als durfkapitaal, de beleggers zouden preferente aandelen zonder stemrecht kunnen ontvangen. Na het einde van de licentieproductie, kunnen deze papieren worden omgezet in gewone aandelen.

Dat is slechts een van de mogelijkheden en de tijd dringt. Voor de leveranciers in Zweden zou de sloop een ramp zijn. Veel kleine en middelgrote bedrijven zouden veel geld verliezen aan een Saab-faillissement en sommigen zouden ook failliet gaan. Het zou ook een grote slag zijn voor de Zweedse auto-industrie. Volvo alleen kon de locatie niet beveiligen, filialen van buitenlandse leveranciers zouden sluiten.

Verbazingwekkend is de passiviteit van het bestuur van Stockholm. Een nationaal icoon dreigt te verdwijnen en het lijkt niet van belang in de hoofdstad.

De blog, zoals ik ooit schreef, schrijft tot de fabriekspoorten eindelijk sluiten. Het blijft zo. We zijn dichtbij. Maar het is nog niet zo ver.

Tekst: tom@saabblog.net

13 gedachten over 'Saab-crisis: nee - we geven niet op!"

 • Op dit moment wil ik hier 's ochtends (bijna) niet langskomen ... ;-(

  Anders was 's morgens altijd (nou ja, voor een paar maanden) het volgende ritueel:
  - MBP start automatisch op en start automatisch mijn favoriete muziek (swissgroove.ch) Muziek in het appartement (via diverse AE's en iTunes)
  - dan levendig opstaan, mijn Silvia aanzetten, me uitgebreid opfrissen, in een goed humeur zijn
  - met frisse, geurige espresso achter de computer en meteen gekeken naar wat Tom zo leuk nieuw aan het schrijven was

  Aangezien het nieuws dagen / weken steeds erger wordt, wil ik (bijna) niet meer kijken ...
  ... Espresso smaakt dan bitter, de stemming wordt slecht en de wens om te werken is meestal al voor de start verdwenen.
  ;-(

  Hopelijk komt dit theater binnenkort tot een (maar nog steeds positief?) Einde ... of zoiets!

  PS:
  Natuurlijk kom ik hier altijd meerdere keren per dag langs ... het is nog steeds de beste en snelste Duitstalige informatiesite !!!! 🙂

 • blanco

  Hallo,
  eigenlijk wilde ik volgende zomer nog een SAAB kopen ...
  Na onlangs gelezen te hebben dat VW een R & D-budget heeft van 6 miljard (!) $ Voor 2011, en MB en BMW hebben elk een goede 4 miljard $, vraag ik me af wat de toekomst van SAAB zou moeten zijn. Je kunt natuurlijk alles kopen als een tweedehandskoper, maar dit is niet compatibel met de claim of met de marktsituatie. Bovendien is het moeilijk, met een zeer lage verticale integratie (en het loopt eruit) verdient nog steeds geld. Op dit moment kan ik me geen werkende, langetermijnoplossing voorstellen.
  Ik houd mijn vingers gekruist voor de Zweden, de hoop sterft als laatste.
  Mosch

 • blanco

  Nu wordt het spannend: VM wil 5,5 miljard SEK rechtstreeks lenen van een Chinese bank, zonder de tussenkomst van Youngman. Een schurk, wie denkt wat ...

 • blanco

  "De passiviteit van de regering van Stockholm is verbazingwekkend". Ja dat is geweldig. In andere gevallen (Estland, Wiki Leaks) handelt de regering in Zweden tegen alle rede en logica in. Maar altijd in het voordeel van de Amerikanen! Systeem?

 • blanco

  Nee, je kunt het nog niet opgeven. Maar als het echt Aüßersten ik moet mijn plan te veranderen zou komen (ik wilde mijn Saab een paar jaar voordat ik een nieuwe kopen) en patriottische zoals ik anders eigenlijk voorbestemd ben, koop ik een auto van de Duitse zuiden. Ik denk dat het mijn maag zo slecht zou maken, als op de een of andere manier via alle kanalen voor reserveonderdelen zelfs een cent van mij zou eindigen met deze Amerikaanse moordenaars

 • blanco

  hi tom,

  uw kop zou van VM kunnen zijn ...
  ik heb er alle vertrouwen in dat er nog steeds een oplossing is en gm is gewoon dom - je verdient tenslotte geld aan de licenties en de onderdelen die je levert voor de huidige modellen.
  Ik weet ook niet welke knowhow u wilt beschermen - gelooft iemand echt dat de Chinezen de huidige knowhow al lange tijd niet meer hebben? hoe innovatief beoordeelt gm zichzelf met de technologie die in saab is geïnstalleerd?
  ze leven echt in een wolkenkoekoekland ...

  • blanco

   Beste Marcus,

   dat met de licenties alleen maar naar voren wordt geschoven - anders kan men vanuit puur juridisch oogpunt de activiteiten van SAAB / investeerders van GM nauwelijks belemmeren!

   In werkelijkheid zijn ze gewoon bang dat SAAB marktaandeel zal wegnemen. Klinkt een beetje belachelijk, maar het is een feit! Als de buizen betere producten hadden, zou er gezonde concurrentie zijn (zoals eigenlijk logisch is). Met hun Amerikaanse sleeën zijn ze hun broek gewoon beu en proberen ze nu hun voormalige dochter, die ze nooit echt gepromoveerd hebben, volledig te elimineren. Geweldig gedrag - en dan heeft SAAB ook een regering achter zich. Arme Zweden!

   Joachim

 • blanco

  Als GM zich zo strikt aan de contracten wil houden, alstublieft. Met andere woorden, u hoeft "slechts" een contract op te stellen dat voldoet aan de vereisten van GM ...... en een vertrouwelijk bijkomend contract dat bepaalt hoe u zich dan in werkelijkheid gedraagt.

 • blanco

  Als 2 Chinese beleggers ooit iets onder 20% nemen, is het ook bijna 40% Chinees aandeel.
  En GM zal het niet meer eens zijn ...
  Zal het ding met de converteerbare opties werken? Mijn laatste (?) Hoop ...

 • blanco

  Het gedrag van GM is helaas totaal destructief, helaas is dat altijd het geval geweest. Nauwelijks waren ze gered met Amerikaans belastinggeld of ze voelden zich weer. Daar moet u het management volledig vervangen door bekwame mensen. Als Saab valt, profiteert GM ook niet. De angst voor knowhow-migratie naar China lijkt groter dan wat dan ook ...

 • blanco

  Allereerst een opmerking over de Zweedse regering en de heer Lofalk:

  Eigenlijk kunnen beide partijen alleen maar worden omschreven als contraproductief in termen van SAAB.

  Als duizenden direct getroffen mensen (fabrieksmedewerkers, leveranciers, wereldwijde dealers, enz.) En honderdduizenden SAAB-eigenaren en fans over de hele wereld op de een of andere manier niet zouden hoeven lijden, zou het hele ding niet als zo belangrijk worden geclassificeerd - maar zoals we weten, heeft de hele kwestie zelfs invloed op de inhoud hele regio's in Zweden, zeiden dat mensen eindelijk hun hersens moeten inspannen of als er niets uitkomt, in ieder geval niet met knuppels tussen de benen van andere partijen blijven gooien (vergelijkbaar met de mensen uit Detroit).

  Ik vind de suggesties die gisteren in de blog zijn gedaan om het assortiment tijdelijk te verkleinen erg goed. Mijn suggestie zou zijn om hun voertuigen nog enkele jaren extra te fabriceren voor andere bedrijven die knelpunten hebben in de bouw van kleine auto's - zodat ook via dit kanaal geld in de kassa kan komen. De moderne fabriek in Trollhättan kan simpelweg niet stilstaan ​​- dat zou een onmogelijke situatie zijn.

  Zoals altijd, veel groeten uit de Hanzestad Hamburg

  Joachim

 • blanco

  Wat is met dit scenario?

  19,9% Youngman
  19,9% Pang Da
  19,9% Chinese bank
  40,3% Swan

  GM kon ook niets zeggen?

  In elk geval moeten ze eindelijk gek worden!

 • blanco

  Is dit alles slechts gerichte tactiek of zijn alle betrokken onderhandelingspartners gewoon te dom (sorry)!?!?!?!?

Reacties zijn gesloten.