Saab-crisis: geen ondersteuning van GM voor de deal

Update 19: 56

De deal is mislukt. Het voorstel, dat vrijdag werd ingediend in Detroit en in details werd gepubliceerd op zondag in Zweden, wordt door General Motors afgewezen. Het argument tegen de deal gaat vooral in tegen de deelname van een bank uit China.

In de deelname ziet GM een verborgen aandelenverhoging voor Youngman. Want, volgens de interne redenering, zou de bank geen interesse hebben als langetermijnbelegger. De aandelen zouden vroeg of laat worden doorgegeven aan Youngman. GM accepteert echter geen aandeel van meer dan 19,9%.

Had GM een soortgelijk argument met een westerse bank? Whatever. De borden zijn niet voor Saab bij storm, maar voor orkaan.

Nu hebben we nodig…. Ja…. we hebben een wonder nodig. Dat is het idee van de avond. Nou, ik geef toe dat wonderen uiterst zeldzaam zijn, maar vandaag zou een uitzondering gemaakt kunnen worden.

Als het niet met het wonder komt, wat mij niet zou verbazen 😉 (maar nu serieus in de tekst) zal in Zweden blijven onderhandelen. Misschien is Youngman en Pang Da, de autohandelaar, terug in de boot, een plan B.

Misschien trek je aan het koord, koop je Saab zonder de GM-licenties en overwinter je de komende 18 tot 24 maanden met de productie van de 9-3 Griffin-modellen. Wat is er mooier dan de vis van de haak te laten gaan. Ik zou goed kunnen leven met een nieuwe Saab 9-3x ...

Wel, er is een andere manier die GM zou willen. Pang Da en Youngman nemen elk 19,9% en laten meer dan 60% Muller en SWAN over. De financiering zou ten koste gaan van de minderheidsaandeelhouders, maar de licentierechten zouden veilig zijn. Een grote toad die onze vrienden uit China moeten slikken en Beijing zal dit verhaal niet leuk vinden.

De Saab-tijdlijn loopt tot midden volgende week. Dan zou het echt serieus zijn met de vakbonden en dreigt een faillissement. Immers, nog een week. Daarvoor kon natuurlijk Lofalk of de crediteurencommissie de stekker uit het stopcontact trekken.

Laten we diep ademhalen. Ik geloof niet meer in een oplossing met GM. Maar er is ook een leven zonder het niet-coöperatieve bedrijf uit Detroit en er zijn andere manieren om verder te gaan. Laten we wachten.

Tekst: tom@saabblog.net

25 gedachten over 'Saab-crisis: geen ondersteuning van GM voor de deal"

 • Een vraag rijst ...

  Youngman en Pang Da mogen Saab niet kopen - vanwege de GM-licenties.
  SWAN heeft deze licenties.

  Waarom kopen Youngman / Pang Da geen SWAN of gaan ze daarheen?
  Kan GM of wie dan ook het blokkeren - behalve VM.
  Zodat ze toch Spyker zouden krijgen (als ze in de tussentijd niet verkocht werden - wie weet wat?).
  En VM zou nog meer hebben met een passend aanbod dan wanneer alles in de put gaat.

  Ik weet niet of de kosten eigenlijk zo veel hoger zouden zijn - puur van de aandelenkoers of niet. Er zijn echter nog steeds verplichtingen van SWAN - maar mag de aankoopprijs van Saab niet alleen de + -nulpunt dekken?

  Of is het plan Z als niets werkt?

  Anders - geweldige blog, geweldig werk en mijn diepste respect voor Tom.
  Ik lees nooit echt blogs, alleen dat en nog een saabigen.

  Hopelijk komt de nieuwe 9-5 SC op de een of andere manier uit.

  Groet
  MT

 • Was SAAB in de jaren negentig maar niet betrokken geraakt bij het bovengenoemde bedrijf in Amerika - maar toen vervalsten ze waarschijnlijk veel dat uiteindelijk niet tot stand kwam. Eerder was bekend dat het tegenovergestelde het geval was: SAAB was aantoonbaar fleeced in termen van technologie en kreeg vervolgens het paspoort van deze arrogante jongens!

  Je moet deze jongens negeren en - hier ben ik het eens met enkele commentatoren en Tom - eigenlijk doorgaan met een afgeslankt programma op kleinere schaal (mogelijk met de zogenaamde tijdelijke vrijlating van enkele van de medewerkers). GM blijft met zijn licenties in Amerika en SAAB gaat door met plan C of D. Eindelijk zonder de verliezers uit Detroit - hoe geweldig deed Ford daarentegen de verkopen van Volvo en Jaguar…. Het was gewoon heel pech - maar eigenlijk zou het nu op de een of andere manier anders moeten worden geprobeerd na deze vernietigingspogingen van GM !!!!!

  DR

 • blanco

  wat kun je nog meer zeggen? GM zuigt ...

 • blanco

  Het is beter af te zien van de 9-5 en de SC en de 9- $ X dan dat GM je failliet laat gaan ...... beter een einde maken aan horror dan horror zonder einde

 • blanco

  Het is niet alleen de 9-3 Griffin. De nieuwe 9-5 Limo & Combi en de 9-4X zijn nog steeds 100% GM. Dat zal niet zo snel gaan totdat Saab de door GM besmette sites verwijdert. Op zijn vroegst over 10 jaar zal elke nieuwe Saab zonder GM-genen zijn.

  • blanco

   Omdat het zo onbegrijpelijk is dat GM zo dom is. Met elke Saab die in de nabije toekomst werd gebouwd, zouden ze op veel onderdelen en gedurende een lange tijd op veel reserveonderdelen (althans voor de 9-3) verdienen wanneer ik naar mijn werkrekeningen kijk.
   Als je me verhindert een griffioen te bestellen, koop ik nooit en nooit nooit wat een deel ervan bevat.

 • blanco

  Persoonlijk begrijp ik niet dat SAAB niet lang geleden afscheid heeft genomen van GM-licenties, ga gewoon door met het bouwen van de 9-3 Griffin totdat de feniks uit de as wordt gepresenteerd zonder GM-technologie en licenties ... er zijn zeker genoeg autofabrikanten die bepaalde technologie delen willen verkopen .. Onlangs is BMw een samenwerking aangegaan met Toyota ......

 • blanco

  Wat gebeurt er eigenlijk bij faillissement? Voor zover ik op de foto ben, betekent dit dat het bedrijf wettelijk is ontslagen van alle verplichtingen. In goed Duits betekent: alle schulden, crediteuren, klanten, alles heeft een waarde van 0. En dan? Plots kan er iemand opduiken en alles overnemen. Maar wie denk je? Zeker niet de Zweedse staat! - In het geval van GM is het bedrijf na een jaar weer gestart en doet het niet zo slecht in de autobranche. Nou, laten we afwachten. We zien toch niet wat er aan de hand is …….

 • blanco

  Niemand kan klagen over verveling: VM heeft al een plan B!

  • blanco

   Maar Muller zei dat het zijn plan C was! 🙂

   • blanco

    Nog een plan?
    Je weet niet toevallig wat hij deze keer moet doen, toch?

    • blanco

     ... kent iemand van jullie Egon Olsen? Ik ontdek daar bepaalde parallellen.

    • blanco

     Youngman & Pang Da en wat juridische subtiliteiten ... (zegt mijn vriend in Stockholm) 😉

 • blanco

  De Big Boys speelden hun spelletjes, ze waren allemaal erg egoïstisch en tegelijkertijd overdreven gestimuleerd. Momenteel zijn aan alle kanten alleen bloedneuzen te zien. Zoiets wordt een "kleuterschool" genoemd. Het draait allemaal om ego's en niet langer om auto's.

  De situatie is nu bijna hopeloos, GM zal Chinese beleggers geen groter 20% toestaan, de NDRC zal Chinese participatie waarschijnlijk niet klein 20% toestaan. Van banken die niet eens willen worden genoemd, is er niets te verwachten. De Zweedse staat heeft lang geslapen en is sindsdien gedesoriënteerd rondgelopen. De Russische hoop was er nooit één.

  Het zou tijd worden voor een volledige overname door een expert in de sector met aeoronautischer geschiedenis. Waarom grijp je Ingolstadt niet van meerdere kanten aan?

  • blanco

   Tom wacht op zo'n scenario. Dat zou de beste oplossing zijn na deze dag.

 • blanco

  Pang Da en Youngman moeten SAAB kopen zonder de GM-techniek. Nu de 9-3-modellen het meeste verkopen, overwint SAAB de komende 1-2-jaren op slimme modelprijzen en redelijke prijzen, zoals Tom zegt.

  Dan komt de opvolger en later de nieuwe modellen. Ik ben het zeuren beu en wil eindelijk een nieuwe SAAB in vrede bestellen. Laat GM bij hun Korea Chevy en Opel blijven waar ze zijn. We hebben de Amerikanen niet nodig.

  • blanco

   Rechtsaf! Zoals je zo mooi zei bij SAAB: Gangsta Motors!

  • blanco

   Ja, daar ben ik het mee eens, laten we BMW als voorbeeld nemen, het zou alleen de 5-klasse produceren en niets anders zou gemakkelijk overleven en in 2 jaar zouden we weer een half dozijn geweldige auto's hebben, GO SAAB

 • blanco

  Sorry, maar je moet naar de andere kant kijken - waarom willen de Chinezen Saab? Vanwege de technologie en het platform. Al het andere is al verpand en verkocht. Zelfs het werk zelf ...

  en GM is sterk genoeg om te zeggen: help China vanwege het kleine bedrag - nee!

  Ze luisteren niet naar ons fans, we hebben altijd gezegd dat GM vuil is en nu prijzen we de 9-5 en 9-4 naar de hemel. Zonder verstandige diesel, brandstofbesparende technologie, enz. - Ik denk niet dat GM gelooft dat het door ons zijn imago zal schaden; we klaagden sowieso altijd alleen over GM ...

  Sorry maar ik ben vandaag kritisch met mij als een fan, kijk uit en hou toch van mijn Saabs, -)

  • blanco

   Ja, lieve Frank, het is een heeeeeel
   groot verschil tussen IK WIL en IK WIL NOG NIETS. Daartussen zijn werelden, iets wordt aangeboden en de chino's willen toegang, ze zeggen dat ik WIL. Iedereen heeft er ook toegang toe
   GM zou kunnen houden, maar hij wil absoluut niets. Hij wil niet dat anderen worden verrijkt door wat hij heeft verloren, wat betekent: IK WIL NIET DOEN WAT IK NIET WIL.
   Idioten De hel met Georg, Adam en andere schrootproducenten.

   • blanco

    Hallo nogmaals, goed vervallen zou betekenen dat iets economisch was ...

    • blanco

     Hallo Frank, nou ja, bij elke faillissement of soortgelijke situatie worden waarden (verleden) vernietigd en verspild. Elke eigenaar die zijn "werk" in de stroomversnelling ziet verdwijnen, zou blij zijn als hij iemand zou vinden die geïnteresseerd is om JA te zeggen. Waar wil GM dan van af, zo niet de ballast, wat anders? De chino's zullen zeker profiteren van de supertechnologie. Zoals Tom al zei, kijk naar de hatchbacks van Audi en BMW. De ideeën werden u aangeboden via de jaren 900 oud en nieuw, en de CS, en nu verkopen ze een uniek Saab-idee voor veel geld. In de industrie zeggen ze: gooi geen nieuw geld na het kapotte. GM kan blij zijn om iets te krijgen

 • blanco

  Je moet degenen die verantwoordelijk zijn voor GM midden in een horde boze Saab-fans plaatsen. Mijn houding ten opzichte van GM heeft eindelijk "haat" bereikt en ik ben meer dan boos.

  • blanco

   Ik zie het zo ... In ieder geval zal ik GEEN GM-producten meer kopen en als mijn kinderen / vrouw ooit met een GM-voertuig zouden arriveren, zal ik onmiddellijk worden onterfd ...

 • blanco

  Waar gaat deze shit over ?! Ze willen SAAB met ALLE kracht vernietigen ...

Reacties zijn gesloten.