Victor Müller's mediatheater rond Saab

Wie weet weet SaabBlog.net dat ik de voorkeur geef aan een diplomatieke schrijfstijl. Elke dag heeft de blog 5000 lezers die deze stijl ogenschijnlijk leuk vinden. Omdat ik al maanden schrijf voor het merk uit Trollhättan om een ​​bijdrage te leveren aan de toekomst, ook hier in Duitsland. Dan zijn er dagen zoals deze. Sinds gisteren is Victor Muller hyperactief en geeft hij interviews, zoekt hij het publiek. Ik zeg het openlijk. Beter had hij het niet gedaan.

In zijn exclusieve interview in Teknikensvarld valt hij met volle breedte de Chinese partners aan, waarvoor hij heeft gekozen, en zijn eigen bedrijf. Hij heeft geen vertrouwen in investeerders uit China. Saab is voor hem een ​​zwart gat waar Youngman en Pang Da hun geld laten zinken.

Ik las het interview drie keer en kon het niet geloven. Wat wil Victor Muller in godsnaam? Muller heeft zijn eigen plan, genaamd "The Deal" bij Saabsunited. Vandaar het gevecht met Lofalk.

Het plan achtervolgt wekenlang door de Saab-wereld. Nu, zoals we weten, is de wereld dom klein en rond. De wereld van Saab is nog kleiner en daarom zijn geheimen moeilijk te bewaren. Via Zweden hebben de details van het grootse plan de Duitse provincie in de loop van de tijd bereikt. Eigenlijk ben ik daar niet gelukkig mee, want niet alles wat Stockholm me vertelt, wil ik ook weten.

Vandaag ben ik zo geobsedeerd door Muller's gedrag dat ik moeite heb om iets meer dan normaal te publiceren. Ik zal het niet doen, want wat mij vertrouwelijk wordt verteld, het blijft. Alleen zo veel. Het plan van Muller is erg ambitieus. Als hij werkt, levert Müller zijn meesterwerk af. Als het fout gaat, gaat het licht uit. Poker zonder rekening te houden met verliezen, op een hoog niveau.

Mijn gevoel en mijn zakelijke ervaring vertellen me dat het niet zal werken. Misschien heb ik ook de verbeelding niet. Als we in Hollywood waren, zou alles goed zijn voor een geweldig script. Helaas zijn we in het echte leven.

Wat Muller vergeet: er zijn banen en middelen van bestaan ​​in Zweden en ook in Duitsland die afhankelijk zijn van het voortbestaan ​​van Saab. Het kan hem niets schelen. Sociale competentie, geen. Met zijn opmerkingen heeft Muller Saab en de Chinezen vandaag zwaar beschadigd. De serieuze pers uit Zweden ziet het ook, "Muller valt Lofalk hard aan - en Saab", schrijft het Svenska Dagbladet.

Vorige week de Antonov-ramp, deze week een Saab-CEO over mediaramp. Kan ik iets anders bedenken? Nee.

Geen positieve woorden na het werk. Niet vandaag. Helaas.

Tekst: tom@saabblog.net

13 gedachten over 'Victor Müller's mediatheater rond Saab"

 • Als de Chinezen het volledig overnemen, is VM dan weg van het raam, of vergis ik mij? Voor mij een kwestie van tijd, totdat hij weg is. Anders is er slechts een faillissement en faillissement landgoed, van waaruit opnieuw de Chinese of een andere automaker in de wereld zal gebruiken. Ik vermoed dat er nog genoeg anderen op wachten. Mr Piech wil zoveel merken onder zijn dak hebben en Scania heeft hij al, dus het logo.

  Er zijn heel duidelijke woorden voor de aanpak van VM: onprofessioneel. Communiceren met journalisten via sms of met zakenpartners in het algemeen, wat is dat? Elke professional weet dat een paar woorden heel snel verkeerd kunnen worden begrepen, en een sms is altijd erg riskant, vooral bij journalisten, omdat misverstanden niet kunnen worden opgelost. Er moet dus tijd zijn voor een e-mail ...

 • Het probleem is dat er nu alleen puur actionisme is. Alleen compromisbeslissingen (Plan BZ) worden genomen in plaats van een duidelijke strategie te volgen. U moet eind vorig jaar hebben gezien dat het geld op een gegeven moment op zou raken en veel eerder naar geschiktere investeerders had kunnen zoeken. Je kunt geen bedrijf runnen onder het motto "Het komt wel goed". Victor Muller had (moest) dat ook zien. De enige met vooruitziende blik was waarschijnlijk JA Jonsson, die er op tijd af sprong en waarschijnlijk geen theater (Antonov etc.) meer wilde doen. Het is eigenlijk jammer, bij hem zou het verhaal zeker een andere wending hebben genomen.

 • Ik zie het heel anders: wie heeft hier verkeerd gehandeld en handelt nog steeds de verkeerde man Lofalk en de Chinezen. de linkerhand tour lijkt niet te werken.
  Het was volkomen overbodig om een ​​duidelijke procedure overboord te gooien en nu heb je het resultaat.

  Hoe zou je je gedragen als je je zou willen onteigenen?

 • Er wordt gezegd dat de vis begint te stinken op het hoofd, misschien is het ook hier?

  Wanneer stinkt een vis?

 • Hij zou moeten samenwerken met zu Guttenberg: (voorlopig?) Mislukt!

 • ... Ik heb gewoon medelijden met de werknemers in Zweden. Gedurende 6 maanden staat de balans op of de autofabriek nu gesloten zal zijn of niet. Om nog maar te zwijgen van de vele dealers en klanten over de hele wereld, die ook alles beleven ...
  De CEO gokt al zijn vertrouwen weg.

 • ... dus mensen, wat is de stand van zaken, laten we samenvatten:

  Lofalk streeft naar een deal die GM niet zal accepteren De Chinezen hebben het geld, maar zijn duidelijk op zoek naar technische knowhow tegen een lage prijs, waar GM weer niet bij past. GM zal oppassen zijn technologie niet aan de Chinezen te verkopen, aangezien ze het uiterlijk over 2 jaar zelf kunnen doen, of ze zullen het kunnen kopiëren. En GM is niet zijn eigen vijand op de Chinese markt ... zo erg tot nu toe. Alleen wat Lofalk probeerde te doen, was vanaf het begin al duidelijk voor VM en de enige manier om hier iets te redden is door simpelweg naar voren te vluchten, zou ik zeggen - dat is PLAN Z. - Het is helemaal niet zo absurd.

  .... maar VM heeft Lofalk ervoor, wat het bijna onmogelijk maakt….

 • Vreselijk wat Muller zegt. Weet de man wat hij aan het doen is? Eerlijk gezegd vrees ik het ergste voor SAAB.

 • @ Peter:
  Het belangrijkste is in het artikel.

  Tijdens het lezen van vandaag voelde ik me zoals jij Tom en ik vrees eigenlijk al voor 'Skavlan' op vrijdagavond op prime time ...

 • De link naar het interview moet leuk zijn, maar alleen omdat ik in een Zweedse auto rijd, wil nog niet zeggen dat ik Zweeds kan spreken. Kan iemand zeggen wat erin zit?

 • Hallo Tom, voor dit artikel krijg je zeker huisban of Mecker in Frankfurt! 🙂 🙂 Maar je hebt gelijk, respect. ik

  SAAB zou een andere CEO nodig hebben om een ​​einde aan deze tragedie te maken. Zo kan het niet doorgaan

 • Mullers laatste aanval en ontsnapping naar voren. Hij maakt geen gevangenen.

  @ Püssel: Dat verdiende SAAB niet, zo is het.

  Andrej

 • Hi Tom,

  Je zou een goede consultant zijn voor VM 😉 Nee echt: het is geweldig hoe spannend maar feitelijk je dit doet!

  Ik las net het interview met VM op ttela, ik denk dat de diagnose egomanie wordt genoemd en het geheel ziet er echt uit als een confrontatie: ofwel trekt de grote VM zijn plan XYZ uit de pet of gaat alles kapot. Om eerlijk te zijn, kan ik me geen toekomst meer voorstellen voor SAAB met een CEO VM; SAAB verdiende dat niet.

Reacties zijn gesloten.