Terug naar de Saab-toekomst! Deel 3 en de Saab-dealers.

In het derde deel ga ik op moeilijk terrein. Ik schrijf over de Saab-partners. Een autofabrikant die geen auto's bouwt. Dealers die al maanden zonder voorraden zitten. Zijn dit de voorwaarden om met Saab Duitsland op tournee te gaan? Het kader is niet goed, maar wanneer zo niet nu? Als u vanaf het voorjaar van 2012 auto's succesvol wilt verkopen, moet u uw kleuren laten zien.

Saab-fans Holger, Markus en Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhmacher op Etehad
Saab-fans Holger, Markus en Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhmacher op Etehad

Nou, ik had wat zorgen aan het begin van de Saab-dealertour omdat ik niet wist hoe de dealers zouden reageren. Branch onbekend, startpunt niet de beste. In de eerste paar dagen was het misschien verrassend voor de ene of de andere Saab-partner toen de nieuwe Saab 9-4x en het sportpak plotseling op het erf verschenen.

De nieuwe Saabs kwamen en de tour werd elke dag beter. Je leert de verschillende dealers kennen en je realiseert je dat er geen typische Saab-dealer is. Afhankelijk van de regio en bedrijfsgrootte zijn de Saab-partners volledig individueel.

Saab Service Zielke, een glimlach voor de Saab-klanten ..
Saab Service Zielke, een glimlach voor de Saab-klanten ..

Er zijn spannende en sceptische handelaren

Wie heeft vooral indruk op me gemaakt? Laten we beginnen in het noorden. Etehad in Halstenbeck had zeker een van de mooiste Saab-showrooms tijdens mijn tour. Niet te groot, erg smaakvol, Hanze en erg "saab". Als ik bij Saab iets te zeggen had (ik heb het niet), zou Etehad mijn ontwerp zijn voor een "Saab Flagship Store". Omdat Etehad geen glazen paleis is en toch in een wel heel bijzondere mengeling is het het smaakvolle centrum van noblesse en understatement.

Je kunt aan de kleine servicepartners zien dat een Saab-partner - of servicepartner - niet altijd afhankelijk is van een groot gebouw. Saab Service Zielke in Lübeck heeft geen grote tentoonstellingsruimte, maar is zeer betrokken. Op dinsdagochtend, een nogal ondankbare tijd, kwamen klanten massaal binnen. Persoonlijke betrokkenheid kan een gebrek aan omvang goedmaken.

Saab Weber Berlijn, een van de mooiste gebouwen van de tour
Saab Weber Berlijn, een van de mooiste gebouwen van de tour

Bij Zielke in Lübeck was er ook de mooiste glimlach van de tour. Door Annika Blottnicki. 'Ah ... jij bent het ...' zei ze toen de blogger bij de dealer kwam. Daarnaast een charmante glimlach, die de klanten van Zielke elke dag kunnen zien.

Waar we ook kwamen, of het nu Berlijn was, waar Saab-partner Weber het mooiste Saab-gebouw heeft tijdens mijn tournee, of in de richting van Saksen, waar in Leipzig een zeer modern Saab-centrum is. De ontvangst was overal warm, de sfeer was erg goed.

Mobile Forum Dresden rotsen ...
Mobilforum Dresden schommelt…

Het feit dat we ter plaatse het management van Saab Duitsland hebben kunnen zien en spreken, heeft veel vertrouwen en sympathie gecreëerd. Op een bepaald moment tijdens de tour stelde ik Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhmacher de vraag, waarop ik eigenlijk geen antwoord wilde. Zoals het de voorgangers had gedaan, met direct dealercontact ter plaatse, wilde ik van hem weten. Elke lezer moet zelf het antwoord bedenken.

Bij Saab Duitsland is het nieuwe denken en direct contact met de Saab-partners het programma. Saab verkeert in rep en roer, niet alleen in Trollhättan, maar ook in Frankfurt wordt er flink gerenoveerd. De Dealer Tour is slechts het begin van iets dat we volgend jaar zullen zien, als Trollhättan eindelijk het groene licht krijgt.

Saab 9-4x en Saab 9-5 onderweg
Saab 9-4x en Saab 9-5 onderweg

De Saab-dealers zijn heel anders

Laten we onszelf niet voor de gek houden! Veel dealers zijn toegewijd en staan ​​achter het merk. Sommigen, zoals het Mobilforum Dresden, vierden met ons echte feesten. Anderen, zoals het Saab Center in Chemnitz, hebben 'I love Saab'-knoppen laten maken. De Saab-centra in Mainz en Würzburg drukten uitnodigingskaarten of flyers.

Er zijn zelfs handelaren die nieuwe gebouwen bouwen voor Saab. In het voorjaar van 2012 zullen we twee spectaculaire openingen vieren.

Maar dat is slechts één aspect. De andere kant is momenteel de zware strijd om te overleven, waarvoor elke retailer een andere strategie heeft ontwikkeld. De ene importeert Saabs uit Zweden. De ander koopt elke Saab die hij kan krijgen van een leasemaatschappij. De derde herstelt klassieke auto's en bespringt klassieke Saabs. Anderen hebben een tweede of derde steunpilaar die zorgt voor overleving.

Saab Zentrum Mainz, Zweedse vlag gemarkeerd ...
Saab Center Mainz, Zweedse vlag ...

Loyalties

Sommige Saab-dealers nemen een ander merk mee en zijn daarom ongelukkig. Andere dealers hebben er zoveel moeite mee dat ze helemaal niet zo ver komen. Een Saab-partner (ik zal niet onthullen wie) vertelde me over zijn gedachten over emigratie. Vervolgens testte hij een ander automerk en zei dat hij zijn klanten dat niet kon aandoen. "De schakelaars in de auto alleen, onmogelijk ..." Zoals altijd in het leven, bij mij is het vergelijkbaar, werden vrouw en dochter om advies gevraagd. De duimen gingen ook naar beneden. Dus onderwerp uitgesteld.

Tourfinale op Saab Partner Möhler in Bremen
Tourfinale op Saab Partner Möhler in Bremen

De Saab-partners zien zichzelf als onderdeel van de Saab-familie, ze hebben dat gemeen met ons Saab-chauffeurs. Ze hebben het moeilijk en de situatie kan niet eeuwig doorgaan. In 2012 moeten we nieuwe Saabs in onze straten zien. Omdat elke Saab-partner zijn persoonlijke en financiële deel bijdraagt ​​aan het voortbestaan ​​van ons merk. Met een zeer hoog commitment zorgt hij ervoor dat onze auto's op de weg blijven. En het blijft bij ons, in "stand-by modus" op eigen kosten.

Voor alle dealers mijn oprechte dank en eerlijk respect.

Ik kom terug naar Halstenbeck. Ik had een gesprek met Masoud Etehad, de eigenaar van de langdurige Saab-partner, die toen ook de kwestie van loyaliteit aan de orde stelde. Waarom, vroeg ik hem, blijf je bij Saab?

Zijn antwoord: “Ik ben alles wat ik heb te danken aan Saab. Saab heeft hier de afgelopen jaren alles voor betaald, mijn huis, het huis van mijn meester. Daarom blijven we bij Saab ”.

Dat spreekt voor Saab. Dat is loyaliteit. Er is niets toe te voegen.