Youngman: Saab strategische langetermijninvestering

Van de onderhandelingen met GM was er morgenochtend niets nieuws. Victor Muller, CEO van Saab, stuurde in het weekend een sms naar de lokale krant in Trollhättan dat er meer informatie naar de Amerikanen was gestuurd. De geruchtenmolen, onbevestigd, vertelt het volgende.

General Motors blijft aan boord voor de volgende generaties voertuigen als motoren en transmissieleveranciers. Dat wil zeggen, dus de bron, de wortel die Youngman het GM-konijn onder de neus houdt. Of Detroit er op zal springen, is niet zeker. Maar, zoals ik al zei, een gerucht, niet bevestigd.

Een woordvoerder van Youngman bevestigde vandaag de ernst van de investering. tegenhanger Reuters hij benadrukte dat ze waren gekomen als een "strategische langetermijnbelegger". Hoe langer ik naar de onderhandelingen kijk, hoe meer ik vermoed dat Youngman en Pang Da Saab zullen kopen, zelfs zonder GM-licenties in het slechtste geval.

Dat zou niet optimaal zijn, en niet wat we willen. Maar een optie voor de toekomst.

Omdat we het nu over opties hebben. Dat is een paar dagen geleden Winkelmanager publiceerde een artikel over de vrienden van Victor Muller, Antonov, en de 'brievenbusinvesteerder' North Street Capital. De beroemde konijnenvergelijking lijkt correct te zijn voor "North Street Capital". Omdat volgens onderzoek van het managersmagazine de eigenaar actief is in de "dierenverzorgingsindustrie". Hmm.

Onze vrienden van de andere blogs leiden North Street nog steeds als een serieuze investeerder ...

Tekst: tom@saabblog.net

2-gedachten ook "Youngman: Saab strategische langetermijninvestering"

  • Saab moet zo snel mogelijk de verbinding verbreken met alles wat met GM te maken heeft. Als ik de auto's van GM zie, die onder het merk Chevrolet op Duitse wegen vallen, dan krijg ik misselijkheid. Om nog maar te zwijgen over de technologie.

  • Als GM volledig zou stoppen, zou dat pure domheid zijn. Het dealerschap was een geweldige reclame voor "GM-modellen" en heeft veel nieuwe potentiële klanten naar Saab getrokken. Dit zou absoluut achterhaald zijn. Maar wat je zou moeten veranderen als 9-4x en 9-5 nog steeds geproduceerd worden, zijn de interieurs. Het is best gênant dat je dezelfde lichtschakelaars en andere knoppen in één tot 70.000 € -Sab kunt vinden als in een Chevrolet Aveo (onder 10.000 €). Er is zeker een inhaalslag om te doen, maar ik denk niet dat dat zal veranderen, alleen om kostenredenen.

Reacties zijn gesloten.