Saab News: Saab lot dag, opnieuw

Update: 09: 47

Alles is onduidelijk in Zweden en de Saab-dag is begonnen zoals de dag gisteren eindigde. Twee dingen zijn waar duidelijkheid heerst. Om te beginnen was er gisteren geen miljoen dollars via China naar Trollhättan gestroomd, maar aan de andere kant is de kans op een sloop van de reconstructie vandaag bijna 100%. Niet goed. Het nieuws is zeer tegenstrijdig en frustrerend.

Om te beginnen belooft Victor Muller dat het geld uit China onderweg is. Aan de andere kant meldt Pang Da via Reuters dat ze niet langer gebonden zijn aan de overeenkomst met Saab. Omdat Saab nu in de herontwikkeling is. Saab ontkent onmiddellijk. Pang Da levert dan achteraf een "Letter of Support", die wordt verondersteld steun te betuigen, maar niet juridisch bindend is.

Wat er achter de schermen aan de hand is, heeft Jonas Fröberg, zoals altijd, op het punt gebracht. Saab, zegt hij, is de laatste ronde aan het maken. En Saab baant zich een weg naar de afgrond, waarbij de machtsstrijd tussen Muller en Lofalk de cruciale rol speelt.

Het macho gevecht

Muller en zijn financier Antonov spelen een high-stakes-spel. Een spel met kans op totaal verlies. Guy Lofalk wilde, met de hulp van de regering, de EIB-lening oplossen en de resulterende aandelen vervolgens aan een belegger verkopen. Dat zou de redding zijn geweest voor Saab.

Het gevolg voor Muller zou het onmiddellijke totale verlies van controle over Saab zijn. Zelfs de Youngman Deal zou zijn gevallen.

Niet aanvaardbaar voor Muller en zijn vriend Antonov. Het is niet de eerste deal die de twee vrienden hebben voorkomen. Al in maart wilde een Chinese autofabrikant Saab het voltooien en mislukte het duo. Ze willen hun spel tot het einde spelen, ongeacht de verliezen. Het gevolg: Saab staat op de rand.

Investeerder Youngman

Gisteren verzoenden Muller en Lofalk zich. Voor nu en media effectief. De afstemming werd per sms naar de pers verzonden. De onderhandelingen met Youngman in Stockholm hadden goed moeten verlopen. Het geld is nog niet gestroomd, maar het zou doorgaan.

Het is gewoon stom dat de NDRC gisteren een waarschuwing gaf over het investeren in Saab voor Chinese bedrijven.

De Zweedse regering, die kennelijk niet wars is van het idee om de EIB-lening terug te betalen, is ook niet langer betrokken bij de huidige discussies.

Andere geïnteresseerde partijen

Maandenlang horen we erover. Zijn er echt andere vooruitzichten, zoals Saab beweert? Jonas Fröberg zegt dat er geen kan zijn, omdat het schema te krap is. De tijd raakt op en ik weet niet zeker of we het hebben over een venster met uren of dagen.

In het beste geval is de 20-deadline oktober, in het slechtste geval is het vandaag of morgen. Een oude partner van Saab, BAIC, weigerde gisteren bedankt.

Alles hangt af van de lopende onderhandelingen en er zal geen nieuwe kans zijn. Als de big deal faalt, wat Victor Muller wil doorbreken, cirkelen de gieren rond de stablebacka. Ze zullen de filets beveiligen, maar dan zien we geen autofabrikant.

Tot zover de situatie, die niet bemoedigend is. Iets positiefs? Niet echt. Er is ook de beroemde "Saab-factor". Tot nu toe heeft het altijd een last-minute redding gebracht. Misschien werkt het, misschien heeft het de afgelopen maanden te hard geprobeerd. We zullen zien,

Tekst: tom@saabblog.net

6 gedachten over 'Saab News: Saab lot dag, opnieuw"

 • blanco

  Volgens het SWAN-persbericht berusten de huidige mediaberichten op een "misverstand".
  Dit kan Tom's humeur niet verbeteren, maar niet noodzakelijkerwijs. Mijn een of andere manier ook niet.

  • blanco

   Nee, de stemming kan alleen worden verhoogd door een goede boodschap. Deze SWAN-berichten zijn het papier waarop ze zijn geschreven niet waard.

   Dat Antonov alleen een investeerder is die geld van Saab wil krijgen, was vanaf het begin duidelijk. Deze jongens zijn geen sociaal welzijn of hebben een Saab-passie. Ik heb me altijd afgevraagd over de hype rond Antonov. Schrijf me alsjeblieft niets over de fantastische Nederlander. Hij is alleen de appendix van de Rus en niet een beetje beter.

   Het gaat nu om zaken en het is jammer voor ons merk. 🙁

 • blanco

  Ik was ook van plan om de dagen met de "stemmingsverandering" in de berichtgeving op te merken ... Ik was er alleen niet zo zeker van.

  Ja, jammer - heel erg. 🙁

 • blanco

  Hallo Tom, beste SAAB-fans

  Ik lees je blog al maanden met opwinding en enthousiasme - heel erg bedankt voor je waardevolle en informatief nieuws

  Tot gisteren heb ik altijd de sterke hoop en het gevoel gehoord, wat me altijd tot hoop en geduld heeft gebracht. Sindsdien voel ik me alleen maar berusting in een spel dat gespeeld wordt door spelers, waarbij passie, fan, merkinventaris etc. slechts een ondergeschikte rol speelt. Veel belangrijker in deze kringen is macht, hebzucht en politiek.

  Als een oude SAAB-fan en geduldige klant voor een 9-5 Vector, maakt dat me echt heel verdrietig en, met de beste wil van de wereld, weet ik niet welke auto ik moet bestellen als het hele ding de afvoer in gaat? Alle andere merken, die in het kader überhaupt geprijsd zijn, kunnen de nieuwe 9-5-serie gewoon niet ontlopen - echt jammer!

 • blanco

  Hi Tom,
  het is een echte tragedie wat daar gaande is…. Dat is hoe ik VM meteen heb beoordeeld en Antonov toch ... maar het is jammer van SAAB ...

  Natuurlijk hoop ik dat het zo doorgaat, maar zo niet BEDANKT voor je geweldige verslaggeving en deze heel goede blog! Dank je wel!

  "Zonnige" groeten uit Saksen ... (Waar vroeger een grote auto-industrie was!)

 • blanco

  Gedurende vele weken volg ik je opmerkingen en informatie met grote belangstelling. Als geen geld oplossing en
  SAAB is niet langer een investeringsstroom! Moeilijk te geloven. Ik denk dat dit het laatste sap is
  de citroen geperst. Echt jammer. Maar de hoop sterft als laatste en ik hoop dat SAAB dat is
  Autosalon in Genève is ook aanwezig. Zelfs dan zal het 1 een jaar duren tot het vertrouwen in het product terug is. Groeten uit Zwitserland.

Reacties zijn gesloten.