Saab Nieuws China: de productie van BAIC-Saab C70 start in november

Het is zo ver. In Trollhättan zijn nog steeds de banden. De oude Saab 9-5 krijgt zijn wedergeboorte in het Middenrijk, zij het met de zijne reincarnatie is blij, ik durf te twijfelen. In China start BAIC volgende maand met de productie van de BAIC C9 op basis van de Saab 5-70 van de eerste serie. Na het zien van verschillende onderzoeken op verschillende autoshows, lijkt deze foto de productieversie te vertegenwoordigen. Hmm

BAIC C70 gebaseerd op Saab 9-5 I, productieversie (?)
BAIC C70 gebaseerd op Saab 9-5 I, productieversie (?)

Schoonheid is altijd in the eye of the beholder, zeggen ze. Op deze ene foto herken je Saab-genen niet meer, ik vond elk van de vele onderzoeken beter. Misschien is het een goede zaak. Omdat we graag zouden zien dat klonen van onze Saab 9-5 in China met het "Beiqui" - zo heet BAIC in China - logo rondrijden? Nou niet echt.

De "nieuwe" Chinese auto doet op de een of andere manier denken aan een oude Chrysler die na een make-over weer gestroomlijnd werd.

Laten we eens kijken naar de goede oude Saab 9-5 op, hier is de versie van 2007 als Anniversary, en we vragen ons volledig neutraal, natuurlijk, de vraag die zouden kunnen worden van zowel de nieuwere auto.

Dan beseffen we hoe goed en tijdloos Saab-design uit Zweden is 😎. De BAIC heeft zijn designtoekomst achter de rug, de Saab 9-5 is nog steeds tijdloos mooi en up-to-date en een tikkeltje futuristisch. Verbazingwekkend voor een auto die op dat moment ver over zijn hoogtepunt heen was en slechts minimaal modelonderhoud had. De 9-5 zal waarschijnlijk uitgroeien tot een klassieker, want het zal zeker de laatste Saab zijn met een transmissie en motor uit eigen productie. Ik hoor al de stemmen uit de toekomst die denken dat hij de "laatste echte Saab" is. 😉

Had de Saab 9-5 gereedschappen en motoren zijn niet verkocht aan China, en als je de oude Saab 9-5 sport wagon verder gebouwd dan Classic aan de start van de productie van de nieuwe sport landgoed had, de oude 9-5 zou hebben zeker hun kopers gevonden. Volvo was succesvol in het aanpassen van de oude 240er station wagons geweest, de Classic versies waren dankbaar gekocht door de fans.

Het zou waarschijnlijk meer geld in de schatkist hebben gebracht en de fabriek in Zweden zou beter zijn benut. Klanten en dealers zouden dankbaar zijn geweest. Verkocht is verkocht, sommige beslissingen bij Saab zijn daardoor erg kortzichtig. Helaas. Maar dit zijn van die onaangename "wat-als"-verhalen die ons niet echt verder brengen.

Echter. De productie in Shunyi start in november. BAIC verwierf de rechten en gereedschappen voor het 9-5 Series 1-platform, twee Saab-motoren en twee transmissies, evenals de rechten op de "pre-facelift" Saab 9-3 in 2009. Het Chinese Saab 9-3-derivaat zal ook met een elektrische aandrijving van de productielijn in China rollen.

Toch hoop ik dat Trollhättan de banden gooit en de Saab 9-3 ePower eindelijk op de markt komt. Voor de neven uit China natuurlijk.

Tekst: tom@saabblog.net

5 gedachten over 'Saab Nieuws China: de productie van BAIC-Saab C70 start in november"

 • Een korte opmerking over de vormgeving van de BAIC C-70:
  Na jarenlang 30% van mijn jaarlijkse werkuren in China te hebben doorgebracht, geloof ik dat ik de smaak van klanten op de grootste markt ter wereld redelijk goed ken. De styling voldoet in een notendop aan de Chinese smaak en dus zal het succes van het model snel worden aangepast. Je hebt andere ideeën in het Middenrijk om op een auto te lijken en dat is natuurlijk een goede zaak. De Chinezen kunnen sowieso niets met Saab-genen doen. Dus ik denk niet dat het BAIC-voertuig zijn toekomst al heeft. In tegenstelling tot de verantwoordelijken in de mooie Trollhättan weet men kennelijk in China wat de klant wil en hoe men aan deze wensen voldoet.
  Ik zal nog een tijdje moeten wachten om mijn Saab-wensen hier in Duitsland te vervullen.

  • Hej Bernd,

   dat is absoluut correct en natuurlijk was de ontwerpkritiek gebaseerd op onze Europese smaak. BAIC zei zelf dat kopers voor de C70 niet zouden willen zoeken in de metropolen van China, maar in de middelgrote steden en de provincies. Waarschijnlijk dus ook een bewust conservatieve uitstraling. Daarom adverteren ze dat de C70 is gebaseerd op een goed ontworpen en bewezen auto, waarden die belangrijk zijn voor de beoogde groep kopers. Zoals u zegt, BAIC weet wat de klant wil ...

 • Het is goed dat de BAIC Saab niet langer naar Saab zoekt, en Pang Da meer kan doen
  Originele Saabs verkopen en Trollhattan is bezig

 • Telkens als ik naar de 9-5 van mijn vriend kijk, denk ik (Bj. 99) ... Deze auto had nooit in 99 kunnen worden gebouwd ... Daar ziet het er veel te 'jong' uit ... =)

 • Ja, absoluut, volledige goedkeuring. Dat met de Classic zou een goed idee zijn geweest.

  Zelfs zonder een opknapbeurt lijkt de 9-5-serie nog steeds goed en modern, gewoon tijdloos mooi.

  Ik rijd altijd een 9-5 uit 2003 met de geweldige 2,2 TiD-motor. Ik denk dat de auto absoluut up-to-date is. Nu is er ook een stationwagen met dezelfde motor ...

Reacties zijn gesloten.