Saabweek: Noormannen in de storm

Met de komst naar de wederopbouw hoopte ik op meer vrede voor Saab. Van de krantenkoppen tot de echt belangrijke dingen. De nieuwe partners uit China zijn hun verplichtingen nagekomen, met een overheveling van een paar miljoen. De reconstructie is aan de gang, de schuldeisers zijn tevreden. Daarna gooide je de banden en uiteindelijk zakte een nieuwe Saab na de andere van de band.

Stel je voor, Saab is opnieuw in het midden van een hevige storm. Hij begon met de beloofde miljoenen die niet kwamen. Met het poker voor een lagere aandelenkoers ging het door en dreigt nu een enorme zwarte wolk aan de horizon. Deep Geely uit China komt binnen en wil ons schip overnemen.

De wolf heeft krijt gegeten en spreekt van synergieën en voordelen voor beide merken. Ik hoor de woorden, maar ik heb geen geloof ...

Mijn favoriete journalist uit Zweden, Jonas Fröberg, heeft kort en bondig samengevat waarom de alliantie tussen Saab en Volvo niet moet komen.

- Saab en Volvo hebben nieuwe platforms ontwikkeld. Twee jaar geleden dachten beide bedrijven na over gezamenlijke ontwikkeling, maar braken de gesprekken zonder resultaat af. Volvo heeft noch het Saab- noch het Saab PhoeniX-platform nodig. Volvo heeft zijn eigen, wat veel geld kost.

- Volvo heeft twee nieuwe fabrieken in China die Geely heeft geïnvesteerd in veel geld dat Geely ook niet heeft. Ik kom op dit punt. Geely heeft geen extra capaciteit nodig in Zweden. Je sluit daar planten en schildert lagen. De toekomstige productielocatie voor Volvo is China. Eén fabriek voor Europa in Zweden, Chinese planten voor de rest van de wereld.

Ik bedoel, de ideologieën achter beide merken zijn totaal verschillend. Volvo is de grote, ietwat bezadigde maar niet unsypathische veiligheidsfanaat wiens auto's zelfs automatisch kunnen remmen. Saab, aan de andere kant, is kleiner, levendiger, sneller (omdat hij van nature turbo-geventileerd 😉 is) en meer verfijnd met meer charme. Helaas ook degene die me meer zorgen baart.

Geely zal waarschijnlijk Saab slaan, de ontwikkelingsafdelingen nemen het over, inclusief de onderdelenhandel. De productie in Trollhättan is zonder interesse. In het beste geval wordt Saab een label van de Volvo Group, in het ergste geval is er geen voertuigproductie meer.

Jonas Fröberg zegt heel duidelijk: "... er is gevaar". Jonas Fröberg, even een opmerking, is een van de journalisten die voor ons automerk schrijven. De man maakt zich zorgen.

De vraag is, hoe zit het met Youngman? Er zijn twee mogelijkheden. Aan de ene kant kun je poker spelen, aan de andere kant kan het zijn dat je dat niet mag. Of mag en mag niet.

“Denk je dat de jongens miljardairs zijn”, vroeg een zakenjournalist gisteren over het onderwerp Geely en Youngman. Om er meteen aan toe te voegen: "Geen van hen is miljardair, ze hebben geen eigen geld". We moeten de Chinezen leren begrijpen.

Geely heeft miljarden geïnvesteerd in Volvo.

Geld dat Geely niet had, maar dat stroomde over Chinese structuren die we niet kunnen begrijpen, Geely. Het is hetzelfde met Youngman. Lotus Youngman heeft niet het benodigde geld. De staat heeft het geld. De machtige provincies hebben het geld. Je maakt het beschikbaar voor Youngman of niet.

Het kan zijn dat hulp afkomstig is van de administratie in Stockholm. Het zou een signaal zijn van Stockholm naar Beijing. Je speelt het spel daar echter een stap vooruit, half terug. De overheidsinterventie bij de terugbetaling van de EIB-lening werd gisteren halfhartig ontkend. De staat is geen veilige haven.

Hij zou alle reden hebben om dat te doen. Omdat de Zweedse auto-industrie erodeert. Heel langzaam, alleen een kleine, kruipende erosie. Maar zo is het altijd. Het begint langzaam en eindigt in een grote aardverschuiving.

Volvo sluit de fabriek in Uddevalla. Is slecht voor de stad, het restaurant in de fabriek zal sluiten, waarschijnlijk ook het conferentiecentrum. Alleen al vanwege Uddevalla zullen er geen leveranciers sterven. Maar Uddevalla is niet ver van Trollhättan. Sluit de plant in Trollhättan en de plant in Undevalla, het is moeilijk.

Leverancier Lear zal zijn kleine fabriek in Trollhättan sluiten. Ook dat is niet zo erg, alleen 163-medewerkers. In Udevalla missen Volvo nu sommige plastic onderdelen. Niet echt slecht, zeggen ze. Plastal kan de volgende zijn om te sluiten. Dit gaat door. Dan is het slecht, het is te laat. Het gaat totdat Zweden het magnetisme voor de auto-industrie volledig heeft verloren.

Maar onze Zweden in Trollhättan zullen niet snel opgeven. Noormannen zijn koppige en stoere jongens. Saab heeft zoveel stormen doorstaan ​​en ik kan me nu niet voorstellen dat je de zeilen kunt opruimen en Saab Geely zonder kussens kunt laten.

Martin Larsson, de man die optreedt als de nieuwe CEO van Saab, komt uit Trollhättan. Guy Lofalk, de beheerder, integreert bewust Larsson, was bij hem in China. Ik vertrouw op zijn sociale verantwoordelijkheid voor stad, regio en merk. Hij en de verantwoordelijken van Saab zullen de juiste beslissingen nemen.

We zullen ook deze storm aanpakken, want we zijn allemaal, zelfs in Duitsland, getest op de storm. Op maandag begint een nieuwe week. We zullen zien wat ze brengt.

Ik hoop op goed nieuws. Aan het einde van de storm. Misschien, maar een nieuwe storm zal komen. Maar dat kan ons niet afschudden. Omdat ik er vast van overtuigd ben dat Saab de storm heeft overleefd. Of het nu met Youngman, Pang Da, Geely of een lachende derde partij is. Het maakt niet uit. Het belangrijkste is om binnenkort weer auto's te bouwen in Trollhättan. Met turbolader, een beetje beter en slimmer dan de rest, veilig en koel. Saab gewoon.

Allen Saab-coureurs en fans met hun families een fijn weekend waar je ook bent.

Tekst: tom@saabblog.net

6 gedachten over 'Saabweek: Noormannen in de storm"

 • Echt heel goed weer geschreven, Tom. Heel erg bedankt.

  Wat Saab en Volvo betreft, denk ik dat de klantgroepen compleet anders zijn. In ieder geval eerder, pas sinds de vroege jaren 90 'deed' Volvo zijn ontwerp en dynamiek, daarvoor was dat altijd het domein van Saab. Qua inkomen zou ik Saab-chauffeurs een stuk hoger plaatsen dan Volvo-chauffeurs. Voor mij is Volvo het merk van senior docenten met corduroy broek of dat van gezinnen in het nieuwe ontwikkelingsgebied met iets meer geld dan de meeste andere VW- en Audi-rijders (Audi is VW in een designpak, dat verkrijgbaar is in verschillende maten, afhankelijk van de sociale omstandigheden Rang, van A1 tot A8 ;-), als je geraden wilt worden, rijd je dit merk). Alles is een beetje veranderd met de Volvo SUV's, maar helaas ook de vroege onverwoestbaarheid, die toen door Ford verloren ging.

  Saab was en is het door en door modernere en progressievere merk van vrije geesten en individualisten en vertegenwoordigt de vrije westerse waarden, er was niets van het conservatisme van Volvo-rijders, integendeel ...

 • blanco

  Geweldig geschreven. Helpt eigenlijk alleen maar goede energie om naar Trollhättan te stralen.

  Het blog en de Saab-week hebben bijna een cultstatus met mij. Elke zaterdag kijk ik uit naar het ontbijt van Saabhausen.

  Blijf alsjeblieft doorgaan!

 • blanco

  Als je dat in gedachten houdt. Een vrij goed begin van het jaar, een goed humeur voor de Autosalon van Genève, kort daarna een productiestop en nu, als een tijdelijk dieptepunt, mogelijk zelfs flankerend de smashing fantasieën van Geely.

  Langzaam mis ik de woorden, dus ik zal eerst een ronde draaien met mijn Saab. De duimen blijven ingedrukt in de hoop op een goede oplossing.

 • blanco

  Hi all!

  Ons gezin hoopt dat er echt een lachende derde partij is (zoals ook beschreven door Tom) die SAAB in rustiger vaarwater brengt.

  Het gedoe met de Chinezen wordt op de een of andere manier steeds verwarrender en het sturen naar Geely is blijkbaar buitengewoon riskant. Verwacht mag worden dat SAAB uiteindelijk alleen onder Geely zal worden "afgestoten" - tenzij er contractueel intelligente beveiligingssystemen zijn ingebouwd die toekomstige interactie met Volvo mogelijk maken.

  Julie

 • blanco

  je spreekt tot mij vanuit de ziel….

  • blanco

   ja, ik ook ..!

Reacties zijn gesloten.