Saab News: Yesterday in Review

Na een hele lange dag gisteren doorgebracht te hebben in een heel saai dorp in Noord-Hessen met een bescheiden internetverbinding, ben ik nu terug. Zelfs het eten was heel bescheiden, wat niet typerend is voor het land. De snelweg was 's nachts leeg, dus ik kon op zijn minst onze opgejaagde Saab 9-3 verdrijven, wat een kleine compensatie voor de dag was.

In Zweden was er gisteren weinig relevant. De Unie van de Unie trok de faillissementsaanvraag tegen Saab Automobile en Saab Tools AB in Vänersborg op maandag in en liet alleen de petitie van Takata Petri aan de plaatselijke rechtbank over. Het is tenslotte weer een stap in de goede richting.

Tegenwoordig schrijven mensen in Trollhättan over een autodealer genaamd "Tovek", die mij onbekend is en die Volkswagen verkoopt in Saab City. Steeds meer Saab-klanten weten de weg naar VW te vinden, wat een gevolg is van de crisis en het slimme modellenbeleid van het in Wolfsburg gevestigde bedrijf. Want in Zweden zijn er sinds 2011 heerlijke turbomotoren van VW die met E85 rijden.

Bestaat hier niet in het land en het is echt jammer. In Duitsland ligt de focus nog op “fossiele energie”, in Scandinavië wordt de Flexi Fuel Passat uit handen van dealers gerukt. Geen wonder, de VW Passat staat op de derde plaats bij de inschrijvingen en de Volvo V3 voelt de adem van de Wolfsburg in zijn nek.

Dus het is tijd om de banden in Trollhättan op te zetten. Veel fans en chauffeurs vragen mij wanneer de productie start. Ik kan alleen maar raden. Met een beetje geluk zien we in december bands draaien. Meer realistisch voor mij is de 2. KW 2012, omdat de leveranciers ook kerstvakanties hebben.

Slecht nieuws voor de Trollhättan-regio kwam gisteren van Volvo. De fabriek in Uddevalla wordt in 2013 gesloten. De fabriek, een joint venture tussen Pininfarina en Volvo, gebouwd in 1989 met veel overheidssteun, bouwt de Volvo “Tin Roof” cabriolet. De fabriek is slechts 65% bezet en Volvo heeft het contract met Pininfarina opgezegd. Alle 600 medewerkers gaan verhuizen naar andere fabrieken. De autofabrikant uit Göteborg kampt momenteel met verkoopproblemen in de VS en probeert waar mogelijk kosten te besparen.

Voor de regio, met hoge werkloosheid geen goed nieuws. Het belangrijkste is dat de schoorstenen bij Saab roken.

Tekst: tom@saabblog.net

12 gedachten over 'Saab News: Yesterday in Review"

 • blanco

  het lijkt bijna alsof je me vertelt wat ik dit weekend heb gedaan ...

  Als ik dat had geweten, had je een saab 😀 kunnen verlaten

  • blanco

   Hoi Max,

   in het noorden van Hessen geweest? In de buurt van Ahlsfeld… ..? Ik heb geen Saab gezien - alleen de mijne was er 🙁

   • blanco

    Hé, oh, ik was nog noordelijker, was in Kassel en had een saai weekend met een trage internetverbinding

    Ik zag 4, maar niet jouw = (

    Heb zelfs precies hetzelfde gezien als de mijne, dezelfde kleur, hetzelfde leer etc. was grappig 😀

 • blanco

  Hi Tom

  Hoe staat het met de Zweedse Autobile-aandelen?

  Groetjes Tini

  • blanco

   Hey Tini - geen paniek. Er is niks gebeurd. Er is ook een kort artikel zodra ik mijn bureau onder controle heb.

   groet Tom

 • blanco

  Persoonlijk kan mij dat in het zuiden van Hessen gebeuren, maar van tevoren - wie wil de Saab-Club Noord- en Oost-Hessen binnengaan?

 • blanco

  Hi Tom!

  Allereerst, ik lees (en beven) hier al geruime tijd elke dag en willen u graag feliciteren met de geweldige blog!
  Wat ik ben momenteel een beetje vemisse is een officiële bevestiging van 70 miljoen betaling van Youngman voor de Phoenix licentie. Het geld moest vorige week bij Saab aankomen, maar toen werd het heel stil over het onderwerp. Weet jij iets nieuws?

  • blanco

   ... vroeg ik me onlangs af ... de betaling zou er vorige week moeten zijn. Is de uitbetaling van de schurk van september in gevaar?

   • blanco

    Ze zijn al betaald. 🙂

 • blanco

  Noord-Hessen is prachtig en ik weet dat er minimum 2Saabines zijn !!!
  Met vriendelijke groet

  • blanco

   Hej Matthias,

   Dat klopt, ik ken veel leuke plekjes in Noord-Hessen en vind het (eigenlijk) leuk om daar te zijn. Het feit dat er minstens twee Saabines zijn, maakt de zaken nog beter 😉. Mijn verblijfplaats gisteren was pech en - om de eer te bewaren voor Noord-Hessen - de absolute uitzondering!

   Met vriendelijke groet

   Tom

 • blanco

  uddevalla heeft echt geen geluk met de Volvo-fabriek. het is meerdere keren gesloten en de gevolgen ervan zijn overal zichtbaar in uddevalla. de laatste jaren heeft uddevalla weer iets gevangen en nu.
  hopelijk zal er een andere redder zijn.

Reacties zijn gesloten.