Saab-aandeel: de koers van het Zweedse auto-aandeel blijft stijgen

SaabBlog.net verwordt nu eindelijk tot een economisch blog. Omdat we geen productie zien, kunnen we op zijn minst de Saab-moeder "Swedish Automobile" -track bekijken. De prijs heeft zich momenteel gestabiliseerd rond € 1.70, wat een winst van meer dan 40% zou zijn en dus een mooie speculatieve winst.

Naar verluidt staat er een “grote Amerikaanse investeerder” voor de deur. Waarbij bij Victor Muller alles aanvankelijk groots en opzienbarend is, om vervolgens heel snel te krimpen tot dwerggrootte. Dat was nu weliswaar niet helemaal eerlijk, maar het moest uitgezocht worden. Sorry voor alle VM-fans.

Het Zweedse ministerie van Economische Zaken heeft vandaag een brief uitgebracht naar aanleiding van de aanklacht van Lars Carlstem van de afgelopen dagen. Catharina Hakansson Boman, staatssecretaris, verzekert Saab dat ze welwillend is en verwerpt de grove complottheorieën van de heer Carlström. De stijl is veel feitelijker en één zin vat het hele verhaal in een notendop. "Uiteindelijk is het Saab-management verantwoordelijk voor het succes van het bedrijf". Niet de overheid. Hoe waar.

De leveranciers houden stil. Dat is geweldig. De gereedschapmaker Sweparts die onlangs faillissement heeft aangevraagd tegen de Saab-dochter "Saab Tools" heeft zich tevreden gesteld met 10% van het claimbedrag en verwacht de rest in september. Alleen Kongsberg Automotive wil meer dan 10% van zijn 4.3 miljoen kronen en blijft dit afdwingen. Maar blijf tegelijkertijd onderhandelen om iets meer te krijgen dan de beloofde 10%.

Zelfs met Lowe Brindfors die geduldig is wachten op het geld omdat Becember 2010, heeft een akkoord is bereikt. En in de herfst, wanneer de fabriek weer actief is, Lowe Brindfors reclame partner voor Saab sein.Das is wederom bijzonder beviel me, maar zijn afkomstig uit het atelier van de ideeën van Lowe Brindfors zo groot plekken zoals de turbo-Gene Test.

Zijn geweldige Zweedse Saab-partners.

Tekst: tom@saabblog.net