Saab-nieuws: de dag zonder oplossing ... en de Saab-factor

Victor Muller & Pang Quinghua
Victor Muller & Pang Quinghua

Saab-problemen en geen oplossing in zicht. Gisteren was Saab het dominante thema van de media naast de verschrikkelijke gebeurtenissen in Noorwegen. Vandaag is het merkbaar dat niemand een oplossing heeft. Misschien wil niemand dat. Omdat het probleem met Saab vooral een "geboorteafwijking" is. Veroorzaakt door GM.

De Saab CEO

Victor Muller is in China. Is hij echt? We hebben geen officiële bevestiging, omdat Muller erg media-verlegen is geworden. Hij speelde altijd met de pers en liet zijn charme werken, dus ging hij vandaag volledig met pensioen. Een teken van frustratie? De zenuwen van een Victor Muller moeten heel gespannen zijn, de druk aan elke kant van hem is enorm. Geeft hij het op? Nee, hij vecht.

Hij heeft veel fouten gemaakt en heeft daardoor veel kostbare tijd verloren. Maar hij probeert Saab zover te krijgen dat wat hij zegt een veilige haven is.

Ik ben geen fan van Victor Muller, toegelaten. Maar het ruwe geluid in Zweden verraste me gisteren. Laten we hopen dat Muller de situatie redt en dat de Maleur met Chinese hulp tot een einde komt. En hopelijk een haalbare, veelbelovende oplossing naar huis brengen.

Antonov is ook geen oplossing ...

Lars Holmquist, Europese leveranciersvereniging CLEPAS, vertelde de pers dat de EIB Antonov en zijn Fond Gemini had tegengehouden. Voor Lars Carlstöm, de woordvoerder van Antonov, is er een geheime overeenkomst tussen de regering en de EIB. Naar verluidt heeft de regering een geheime agenda, is ze op weg naar de dienstenmaatschappij en heeft ze de auto-industrie afgeschreven. Samenzweringstheorieën.

Meer en meer heb je de indruk dat er veel amateurs aan het werk zijn, iedereen geeft zijn mosterd, maar niemand heeft een oplossing.

Het geboorteafwijking ...

Het probleem staat helemaal aan het begin van het verhaal. Totaal uit het zicht verliest men een feit. De Saab-verkoop van GM werd volledig haastig en onverantwoordelijk uitgevoerd.

De automaker werd verkocht aan de verkeerde mensen, vanuit financieel oogpunt. Ford heeft sociale verantwoordelijkheid getoond, heeft zijn tijd genomen, hoewel de Ford-groep en GM onder druk stonden. Vandaag de dag investeren Indiërs en Chinezen miljarden in de voormalige Ford-dochters.

Dit "geboorteafwijking" is de bron van alle Saab-problemen. GM is verantwoordelijk. Het krediet vanuit Luxemburg heeft de situatie alleen maar verergerd.

Wat wil je in Luxemburg ...

Telkens weer vraag ik me af welke rol de Luxemburgse bank speelt. Steeds meer krijgt men de indruk dat het Europese industriebeleid in Luxemburg wordt gevoerd. Beleggers met misschien een twijfelachtige achtergrond moeten niet investeren. Let wel, Saab is een middelgroot bedrijf met alleen maar werknemers van 3.600. Geen wereldwijd bedrijf, geen defensie-aannemer. Een erkende autofabrikant om precies te zijn.

Leningen worden niet toegewezen, maar onderpand vrijgegeven als het gaat om dubieuze transacties zoals de verkoop van onroerend goed. Een verkoop die meer schade aanricht dan goed is voor het bedrijf. De eigendommen zijn verdwenen, het geld is uitgegeven, de productie is voorbij. Saab wordt verder verzwakt door de substantie.

Gaat u over Saab beschikken en de markt opruimen? Het zou niet de eerste keer in de Europese industriële geschiedenis zijn dat kleine, innovatieve bedrijven door banken uit de markt zijn gehaald.

De Saab-factor

Het klinkt vreemd, maar de "Saab-factor" bestaat. Wij Saab-fans hebben het altijd geweten. Maar Dagens Industri, een gepassioneerde Saabist, heeft de Saab-factor herontdekt. De krant van Göteborg heeft vandaag "faillissementsexpert" Marie Karlsson-Tuula gevraagd over de Saab-zaak.

Ms Karlsson-Tuula zei: "Het klinkt misschien raar - maar er lijken geen regels voor Saab te zijn". Eigenlijk zei ze: "het bedrijf is insolvabel, maar het gaat maar door." Des te verbazingwekkender omdat "alleen Victor Muller op de brug staat". Saab is een eenmansshow.

Ze is ook verbaasd dat er maandenlang meer dan 3000-werknemers in de wacht staan, betaald worden en er geen ontslagen plaatsvinden. Saab is geweldig. In elk opzicht.

Het is echt verbazingwekkend, zelfs de planning van de toekomst gaat door. Hoewel we al vier maanden geen nieuwe Saab van de scharnieren zien rollen, gaat de ontwikkelafdeling door. Lo en zie, de elektrische Saab 9-3 ePower is hier.

Hoe het verder gaat ...

De Chinezen zullen de Zweedse vis niet van de haak houden. Ik heb dat herhaaldelijk geschreven en denk nog steeds dat het zo is. Maar de Chinezen hebben strikte regels om te volgen, kunnen niet investeren zoals het van onze kant wenselijk zou zijn.

Vermoedelijk zal, op welke manier dan ook, een nieuwe injectie plaatsvinden totdat de administratie in China de invoer goedkeurt. Het hangende gedeelte zou weken of maanden doorgaan.

Gewenst zou duidelijkheid en lopende banden zijn. En een betrouwbaar investeringsplan.

Alleen met veel geluk zullen we deze toestand snel zien. Maar we zullen enige tijd sterke zenuwen nodig hebben.

Tekst: tom@saabblog.net