Saab Zweden: Waarom heeft Saab de crisis overleefd - of niet.

Valdemar Lönnroth
Valdemar Lönnroth

Er zijn verschillende manieren om dingen te zien. Het hangt vaak af van de locatie. Saabblog.net is thuis in de buurt van Frankfurt en dus, ondanks goede Zweedse vrienden, niet erg dichtbij.

Iemand die heel dichtbij is en Saab elke dag ervaart, is Valdemar Lönnroth, economisch journalist bij TTELA in Trollhättan.

Vandaag heeft hij vanuit zijn oogpunt "Pro" en "Contra" voor Saab vrijgegeven. Zijn, Zweeds - regionale, kijk op de dingen is interessant, zijn argumenten klinken.

Voor Saab en het voortbestaan ​​van het merk in zijn ogen spreken de volgende punten:

1. Bindende contracten met twee Chinese autobedrijven, een functionerend verkoopnetwerk in 's werelds grootste automarkt.

Daarnaast zijn de Chinese bedrijven toegewijd om de ontwikkeling uit te voeren met alle gemaakte kosten voor drie nieuwe modellen. Dit is nooit gebeurd in het 64 jaar Saab-verhaal. Er is ook een Russische zakenman die steeds op de deur klopt, hoe erg Saab ook is.

2. Nieuwe modellen op de markt. De Saab 9-4x en de Saab 9-5-serie. Daarnaast een ouder model, met een goed dieselaanbod. Onder normale omstandigheden zou de verkoop beter zijn dan de vroegere, bescheiden aantallen.

3. De technische kennis van Saab was erg belangrijk in het GM-netwerk. Saab is nog steeds een bedrijf dat staat voor technische innovatie. En de dienstverleners met technische knowhow zijn over het algemeen, ondanks moeilijke omstandigheden, zeer loyaal.

4. De fabriek, altijd in concurrentie met Rüsselsheim, wordt volgens GM Investitonen als zeer concurrerend beschouwd.

5. Een bord genaamd Muller. De voortdurend nieuwe financiële of zakelijke partner gepresenteerd en dus weerlegde zijn critici.

Wat spreekt Saab tegen, waarom het bedrijf de crisis niet zal overleven:

1. De problemen op korte termijn die tekenen. Werkelijke problemen met leveranciers, veel puzzelstukjes die moeten worden gesorteerd om te herstarten. Een fundamentele voorwaarde is de oplossing van problemen op de korte termijn.

2. De langetermijnoplossing van de eigendomsstructuur met Pang Da en Youngman kost tijd. Antonov zit nog steeds vast in het besluitvormingsproces.

3. Het klantenvertrouwen is erg laag. Het geloof in het voortbestaan ​​van het merk is zwaar beschadigd buiten de thuismarkt. Vooral op het gebied van zakelijke klanten, wat erg belangrijk is voor Saab. Het zal nog heel lang duren voordat Saab het vertrouwen kan herstellen dat de afgelopen maanden of jaren is beschadigd.

4. Een van de risicofactoren die in de financiële overzichten worden genoemd, is het vermogen van Saab-werknemers om te werven. Saab moet een aantrekkelijke werkgever zijn. Het tegenovergestelde is het geval, waarbij enkele belangrijke werknemers de arbeidsmarkt beginnen te betrappen en potentiële werkgevers, met name Volvo, vragen naar de mogelijkheden.

5. Er is geen CEO bij Saab die zich alleen op de locatie Trollhättan kan concentreren. CEO Victor Muller is volledig betrokken bij onderhandelingen om de toekomstige eigendomsstructuur te waarborgen.

Wat het bedrijfsartikel van vandaag uit Trollhättan betreft. Naar mijn mening zouden de positieve argumenten opwegen tegen en de toekomst van Saab zou worden gewaarborgd, zou dit de kortetermijnproblemen kunnen oplossen.

Hoe zit het met het vertrouwen van klanten? Gisteren hebben enkele fans de frustratie over Saab hier gedumpt. Ik kan haar begrijpen. Tegen de avond kwamen echter veel positieve e-mails van lezers, met wie tot dusverre geen persoonlijk contact was. Ik denk dat het vertrouwen, zelfs in Duitsland, sterker is dan dat de Zweden het zien.

Blijf in dit opzicht op Saabing!

Tekst / vertaling: tom@saabblog.net

Bron / afbeelding: TTELA

5-gedachten ook "Saab Zweden: Waarom heeft Saab de crisis overleefd - of niet."

 • Het vertrouwen van de klant in het merk SAAB hangt niet alleen af ​​van de gebeurtenissen in Zweden, maar ook - en ik denk - vooral van de aanwezigheid van lokale dealers. En hier kun je heel andere resultaten bereiken. De bottom line is er zeker nog potentieel om het vertrouwen te versterken, ik weet niet zeker of:
  a) de handelaren zijn zich daar niet helemaal van bewust
  of
  b) ze zijn zo zelf geschud dat het gewoon te moeilijk is om vertrouwen over te brengen

  PS: Klinkt natuurlijk een beetje, maar het zou niet zo bedoeld moeten worden!

 • Een goede samenvatting van het huidige tussenniveau, denk ik. De negatieve punten 1, 3 en 4 (eigenlijk ook 5) zijn allemaal gebaseerd op vertrouwen (dat gedeeltelijk moet worden teruggewonnen). Naar mijn mening heeft Saab echter in het verleden fouten gemaakt in de constructie. Ik hoop dat ze er van hebben geleerd.

 • Als SAAB-dealer van tweedehands auto's ben ik al zo mijn gedachten over hoe het gaat. Net als eerder kunt u alle SAAB-convertibles goed verkopen. Bij de aanschaf van stationwagons en limousines moet je heel voorzichtig zijn, de vraag is erg sterk gedaald. Maar dat is grotendeels te wijten aan de vele motorschade aan de 3.0 Diesel en de 2.3. Ik ken klanten die 9 5 3.0 Diesel binnen twee jaar hebben gekocht. Euro: 30.000, - !! verloren omdat geen dealer deze auto terugneemt. Ook de vertegenwoordiger. Gevoeligheid voor 9-3 Diesel heeft veel klanten boos gemaakt en hen naar andere merken gedreven. Toch zal ik SAAB blijven verkopen, maar zal ik mijn aandeel in Volvo-voertuigen vergroten.
  Groet
  Falk of Vegesack, Brunswick

 • @ FalkvV: dergelijke opmerkingen over het privébedrijf omdat reclame hier niet thuishoort, hebben dan plezier met de Volvo.

 • Het zijn de dealers die potentiële klanten afschrikken. Ik ken twee SAAB-centra. In beide kun je duidelijk zien dat het geloof in het merk bijna niet meer vohanden is. SAAB kan alleen de curve krijgen als de 93er zo snel mogelijk technisch wordt vernieuwd. De 5 Meter Monster 95 is geen alternatief voor mij en slechts een overgangsmodel. Ik sta ook heel open voor een SAAB SUV, maar graag met moderne diesel. Ik kreeg mijn tweede 2010-combo voor 93. Ik houd het tot 2014. Als er nog SAAB is, maar geen echt alternatief voor de huidige 93er, dan koop ik bij de Kunkurrenz

Reacties zijn gesloten.