Saab-situatie: Saab-kater of wat?

We wachten hier op: Hardloopbands in Trollhättan
We wachten hier op: Hardloopbands in Trollhättan

In de laatste GM-jaren was het moeilijk om Saab-fan te zijn. De boonfiches van Detroit hebben het Zweedse bedrijf gered en hebben ons uitgeprobeerd om het plezier van het merk te nemen. Wie een Saab wilde kopen was tegenovergestelde vrienden in verklaring.

Nu bouwt Saab weer goede auto's, de producten zijn consistent, wat er in de pijplijn zit, ziet er goed uit. Maar nu zijn er de banden. Een dodelijke situatie.

En blijf heel juli stilstaan. Het zilverwerk van Saab werd vandaag verkocht, onderwaarde zoals we denken. Een kortzichtige beslissing die de toekomst van de Trollhättan-site ernstig in gevaar brengt. Bovendien, vooral vervelend, lost de verkoop geen enkel probleem op.

Een Zweedse krant berekende dat de opbrengst voldoende zou zijn voor het salaris van de volgende twee maanden. Dus juli en augustus zijn beveiligd, tijd genoeg voor de werknemers om een ​​nieuwe werkgever te zoeken.

Helaas is de Saab-communicatie opnieuw een van de redenen voor de hele ellende. Je sprak maanden geleden al van een "ochtendkou" dan verrassend de hele productie vertraagde. Tot gisteren wilden ze vasthouden aan een productiestart in juli, hoewel de 'bush drums' al anders konden horen.

Nu ontdek je plotseling de zomervakantie van de leveranciers, een probleem dat IF Metal vorige week heeft herkend.

Heeft het management van Saab geleerd van de crises? Nee, u stuitert regelmatig op klanten en dealers. Ook vandaag was er een slag voor allen die op de verklaringen vertrouwden. De fans verdienen dat niet, we zijn loyale klanten, sommigen wachten al sinds januari op de bestelde auto's.

Je bent geduldig, maar hoeveel langer?

Zoals de leveranciers. "Dagens Nyheter" vandaag gepubliceerd door leveranciers die in januari voor het laatst geld van Trollhättan ontvingen. Hoe lang zou dit moeten duren?

Maandag zijn contracten getekend met nieuwe partners uit China. Deze zijn nu juridisch bindend aan boord. De Chinezen zijn - als we de zaak nuchter bekijken - het enige rietje dat een hernieuwde productie kan garanderen.

Zal de productie in augustus zijn? Als er een financiële inbreng vanuit China is, dan ja. Als het uitblijft, blijven we staande banden zien.

Moet iemand zijn bestelling nu annuleren? Sommige lezers hebben vandaag woede geuit met e-mails naar onze blog. Ik begrijp dat, maar ik ben geen Saab. Ik ben ook niet Victor Muller, die elke dag het merk uit wil dagen. Daarom zou ik die vraag één keer beantwoorden.

Zou ik een nieuwe Saab bestellen? Ik denk van wel. Ben ik een beetje gek? Waarschijnlijk wel.

Tekst: tom@saabblog.net

4-gedachten ook "Saab-situatie: Saab-kater of wat?"

 • Mag de schrijver even op adem komen? Clear! Maar dat moet niet ongecompenseerd blijven.
  Wie zou Victor Muller helemaal hebben vertrouwd om deze uiteenlopende vooruitzichten voor Saab op te bouwen? Hij vecht als een leeuw voor Saab. Je moet je altijd voorstellen dat dit gaat over miljoenen zware onderhandelingen - en dit op een breed front met verschillende bedrijven op verschillende plaatsen.
  Hier moet wat respect worden gehandhaafd. En - misschien zelfs gekeken naar de oude lievelingen beschreven als zo loyaal dat met terugwerkende kracht eenvoudig gegaan zijn in deze situatie. Overigens denk ik niet dat Victor Muller de productie ook zelf benadert.
  Het is zeker communicatief bij Saab iets verkeerd, maar het artikel geeft het geheel door. Hoe dan ook, bedankt, de blog is geweldig en houdt mijn interesse in Saab. En zoals ik al zei, mag de initiatiefnemer ook wat lucht uitblazen? Clear!

  • Ook commentaar hierboven mag niet ongecommentarieerd blijven.

   De Saab-situatie is eigenlijk pure kater. Tapes hebben wekenlang stilgestaan, geld is schaars, leveranciers staan ​​met lege handen, veel rechtszaken worden aangespannen, klanten rennen weg en Muller transformeert van redder in cashproever. Hier in de Zweedse pers heeft het nieuws van de onheilspellende bonussen zijn reputatie zeer gekwetst. Daarnaast de sluitsystemen van de persafdeling, kortom, alles loopt fout in de verkeerde richting.

   In dit opzicht is de blog van Tom niet over de Tema, hij ontmoet de kern.
   Op één punt na: GM heeft Saab niet gered, integendeel, vele miljarden gepompt, gemoderniseerd fabrieks- en laatst verlaten platform en gereedschappen.
   (excuseer mijn slechte Duits)

 • Ik denk dat Tom vandaag gewoon een slecht humeur heeft gehad. 😉 Zoals sommige anderen ook. Dat is begrijpelijk, je kijkt naar de situatie in Zweden.

  Groet Leif

 • Nog twee uitspraken over vandaag:

  Wanneer het water tot aan je nek is,
  dan moet je je hoofd niet ophangen.

  Handdoeken gooien -
  de favoriete sport van de pessimisten.

  Lang leve Saab

  Groet

Reacties zijn gesloten.