Saab-nieuws: Saab in Zweden, wat er vandaag nog over was.

Saab-fabriek Trollhättan
Saab-fabriek Trollhättan

De dag was goed voor Saab, zonder twijfel. De basis van de Saab is nu veel sterker. De perspectieven op middellange en lange termijn zijn goed, zo goed als ze zijn geweest voor een lange tijd. Toch, om het in de woorden van Victor Muller te zeggen, we zijn nog niet in de veilige haven.

Een kleine zwarte wolk bedekte vandaag korte tijd de zon. Jonas Fröberg, ik heb hem meerdere keren geciteerd, de auteur van "Kampen om Saab", is altijd zeer objectief als het gaat om het bedrijf in Trollhättan. Bij twijfel is hij meestal pro Saab, zijn columns zijn altijd informatief om te lezen. Er is weinig bekend over de ontmoeting van de NDRC-commissie met regeringsfunctionarissen op donderdag in Stockholm. Fröberg schrijft vandaag dat hij na de bijeenkomst "negatieve signalen" heeft ontvangen. Klinkt in eerste instantie niet goed.

Maar zouden - en dit is een legitieme tegenvraag - vertegenwoordigers van Pang Da en Youngman vandaag contracten met Saab ondertekenen als de goodwill uit Beijing niet zeker was? Waarschijnlijk niet.

Volvo, de andere autofabrikant uit Zweden, is nog steeds op zoek naar bekwame ingenieurs. Vandaag is er via het "Svenska Dagbladet" weer een bericht naar de Saab-medewerkers gestuurd. In het geval van een Saab K…………. men is van harte welkom in Göteborg. Blijkbaar zijn de Saab-medewerkers nog steeds erg loyaal en willen ze niet naar Göteborg verhuizen.

Victor Muller lijkt nog steeds bezig met het verzamelen van geld. Ik herinner me goed af, maar Saab heeft 13 miljoen € uit een opdracht vorige week, 25 miljoen € van Gemini en krijgt nu (misschien) weer ongeveer 29 miljoen van het onroerend goed deal. Zijn samen = te weinig. Victor Muller wilt door partners van China naar voren vast te maken aan de productie en de liquiditeit weer goed 300 miljoen kronen als contant geld.

De Zweedse nationale schuldadministratie bereidt een brief voor aan de regering, maar heeft dat nog niet gedaan vandaag, zei woordvoerder Unni Jerndal. Morgen echter gaat de brief met de aanbeveling naar de administratie, die dan hopelijk snel beslist per Saab.

Waar wij bijzonder blij van worden. Saabblog.net heeft een advertentiepartner aan boord. Omdat zelfs een blog op de een of andere manier moet worden gefinancierd. We zijn blij om Falk von Vegesack met zijn autodealer "der Saab" uit Braunschweig als supporter te verwelkomen.

Tekst: tom@saabblog.net