Saab-nieuws: Antonov wil Saab van de EIB 'bevrijden'.

Vladimir Antonov
Vladimir Antonov

De EIB-lening voor Saab is onderhevig aan vele voorwaarden en bemoeilijkt de autofabrikant uit Trollhättan massaal tot elke ondernemersvrijheid. Momenteel staat de verkoop van onroerend goed bij de EIB ter goedkeuring in Luxemburg.

De toetreding van de Russische investeerder Antonov zit al maanden op de balie van de EIB en lijkt te mislukken. Antonov lanceerde vorige week een 'charmoffensief' in Zweden, waardoor vakbonden en verschillende politici en verenigingen in de positie kwamen.

Saab, of Antonov, onderhandelt momenteel met verschillende Europese banken om de lening van de EIB volledig terug te betalen, waardoor Saab-onderpand wordt bevrijd. Dit werd vandaag aangekondigd door het persbureau TT. Het gaat om een ​​som van 2 miljard kronen of om 220 miljoen €. Trollhättan zou veel flexibeler zijn zonder deze lening, ook met betrekking tot investeerders uit China.

Tekst: tom@saabblog.net