Saab-nieuws: Saab onroerend goed verkocht

Saab-fabriek Trollhättan - Verkocht?
Saab-fabriek Trollhättan - Verkocht?

Update: 09: 59

Saab heeft 50,1% van zijn eigendommen in Trollhättan verkocht. De koper is het Zweedse vastgoedbedrijf Hemfosa. Saab krijgt daarvoor 255 miljoen kronen, wat iets minder is dan het oorspronkelijk geplande 300 miljoen. Crisiskorting gewoon. Hemfosa heeft de mogelijkheid om binnen 30-dagen verdere aandelen van Saab Immobilien te verwerven.

Saab huurt de woningen voor 15-jaren, maar hoeft in het eerste jaar geen huur te betalen. De goedkeuring van de EIB en de Rijkschuldadministratie is in behandeling.

Trollhattan, Zweden: Swedish Automobile NV (Swedish Automobile) kondigt deed Saab Automobile (Saab Automobile) voorwaardelijke overeenstemming hebben bereikt met betrekking tot een verkoop van 50.1% van de aandelen in Saab Automobile Property AB (Saab Property) met een transactiewaarde van SEK 255 miljoen (bereikte EUR 28 miljoen).

Een consortium van Zweedse vastgoedbeleggers, door Hemfosa Fastigheter AB (het Consortium), wil 50.1% van de aandelen in Saab Property kopen voor een totale vergoeding van SEK 255 miljoen periode. De eigenschap 483,000 m2 bouwruimte. 300 miljoen (EUR 33 miljoen) onder dezelfde voorwaarden binnen 30 dagen na sluiting.

Saab Automobile wil een huurovereenkomst afsluiten met Saab Property voor een duur van 15-jaren.

Als gezamenlijke eigenaren proberen het Consortium en Saab Automobile het pand verder te ontwikkelen, inclusief de herfinanciering van het pand op een later tijdstip. Saab Automobile wordt geadviseerd door Catella Corporate Finance.

Om Saab Automobile in staat stellen om het pand te verkopen, het Swedish National Debt Office (NDO), zijnde de borg van de EUR 400 miljoen lening van de Europese Investeringsbank (EIB), wordt verzocht om haar belofte in de aandelen van Saab Property vrijgeven , Als de NDO haar toezegging in de aandelen van Saab Property vrijgeeft, wordt de garantie van de NDO ten gunste van de EIB verminderd met EUR 120 miljoen. Als gevolg hiervan streeft Saab Automobile naar een maximum van EUR 280 miljoen onder de bestaande EIB-lening (waarvan EUR 216.9 nu is opgenomen). Een verdere EUR 63.1 miljoen blijft beschikbaar voor Saab Automobile onder de EIB-lening. Saab Automobile streeft naar definitieve goedkeuring van de EIB, de NDO en de Zweedse regering om de transactie af te ronden die zij op korte termijn verwacht.

Swedish Automobile en Saab Automobile zetten hun besprekingen met verschillende partijen voort om aanvullende kortetermijnfinanciering te verkrijgen om de productie opnieuw te starten. Er kan echter geen garantie zijn dat deze besprekingen succesvol zullen zijn.

Jens Engwall, CEO Hemfosa Fastigheter AB, zei: “We zijn erg blij met de overeenkomst met Saab Automobile. We blijven waarde toevoegen voor Saab Automobile bij de ontwikkeling van het pand. ”

Tekst: tom@saabblog.net

7 gedachten over 'Saab-nieuws: Saab onroerend goed verkocht"

 • blanco

  Hier wordt geen “typisch Duits pessimisme” verspreid, maar kritisch bekeken.
  Veel bedrijfsbeslissingen die door de internationale pers als positief werden beoordeeld (Hawtai, hervatting van de productie zonder heronderhandelde leverancierscontracten, enz.), Werden somber. Je wordt gewoon sceptischer ...

 • blanco

  De 300 miljoenen SEK's die eerder in de kamer waren, hadden als basis de verkoop van het volledige onroerend goed, niet alleen 51-percentages.
  In zoverre is het zeker niet een crisis tee, maar een veel betere oplossing voor Saab, omdat daarmee mogelijk de invoering van een VA is nog steeds mogelijk, die extra geld kan brengen in de schatkist.
  Dit is ook de afwijzing van het afval van de EIB, aangezien de veiligheid van Saab sinds gisteren aanzienlijk is verbeterd.
  Laten we afwachten - ik denk dat we meer informatie zullen krijgen.
  Het lijkt een typosch Duitse eigenschap om in eerste instantie alles negatief te willen zien - andere internationale bronnen zien het veel positiever

  • blanco

   Marcus, Marcus, lees alsjeblieft het persbericht van Saab voordat je op mijn blog schrijft. "De investeerders hebben het recht om binnen 300 dagen na afronding van de transactie extra aandelen te kopen om het bedrag te verhogen tot 33 miljoen SEK (30 miljoen EUR) tegen dezelfde voorwaarden" Het zilverwerk is verkocht, de restjes zijn slechts 45 miljoen kronen waard, dus wat "woestenij" en wat gebouwen rondom de fabriek. OK

   • blanco

    ... maar het hoeft niet zo te zijn ... want de premier zegt niet dat ze de rest voor 45 miljoen zullen krijgen, maar in plaats daarvan is er sprake van "extra aandelen om het bedrag te verhogen tot SEK 300 miljoen". Dit zegt niet hoeveel het hele resterende bedrag waard is. Dus als je naar het bericht verwijst, lees dan alleen wat erin staat. Of mijn kennis van het Engels is onvoldoende. Kan zijn.

    • blanco

     Heel eenvoudig: totaalbedrag 300 miljoen. Minder al overeengekomen voor 255 miljoen voor de 50,1% = 45 miljoen rust. 😉 Geen overtreding ...

     • blanco

      We kunnen dit spel voor altijd blijven spelen. Omdat de 300 miljoen niet als een totale waarde in deze PM worden gespecificeerd ... maar eerder het resultaat zijn van de vorige poging om het hele pand voor 300 te verkopen. Je zou grappig kunnen zeggen: 45 miljoen niet gelijk aan 49,9% als 51,1 betaald zou worden voor 255% 😉
      maar laten we dat doen.
      Zoals met veel andere beslissingen of ontwikkelingen, weet ik zeker dat we er eerder van zullen houden dan dat we zouden willen weten of het een bijdrage was om weer op het goede spoor te komen. Trouwens: bedankt voor de duidelijk altijd mooie, up-to-date info!

      • blanco

       Ja, op het eerste gezicht is het niet duidelijk. En bedankt voor de lof 🙂 Tom

Reacties zijn gesloten.