Saab-crisis: geen EIB-geld meer voor Saab

Het gaat door, meedogenloos. Helaas. Svenska Dagbladet rapporteert vanavond geen goed nieuws uit Luxemburg. Bij de EIB vroeg Saab nog een deel van de toegezegde lening weken geleden.

Het gaat om 30 miljoen of 260 miljoen kronen.

Districten in de buurt van de EIB melden nu dat ze niet zullen worden uitbetaald. Volgens haar statuten is de EIB verplicht om ontwikkelingsfondsen alleen aan "economisch gezonde" bedrijven te betalen. Als Saab weer beter wordt, ben je klaar om te betalen.

De weigering van de EIB kan het "einde" zijn aan het wankele budget van Müller. Eigenlijk zou met het geld van de verkoop van onroerend goed, plus EIB-krediet, de productie moeten worden gestart. De onroerendgoedsector is ook afhankelijk van de EIB. Als dit het onderpand niet vrijgeeft, barst de verkoop.

Nee, geen goede dag vandaag, echt niet.

Tekst: tom@saabblog.net

Een gedachte ook "Saab-crisis: geen EIB-geld meer voor Saab"

  • Geen goede dag voor Saab?

    Je kunt het ook anders zien. Zouden we nu niet helderziend moeten zijn? Lange tijd dacht ik dat Muller slechts een speler was die perfect kon bluffen. Maar kwam na de eerste stop van de productie (alleen een hoest of iets dergelijks) en na de tweede stop (slechts voor een paar dagen) niet uit dat het bedrog jegens de leveranciers al langer de grens van fraude kon overschrijden? Het debacle werd nog duidelijker door de Muller-voorstellen aan de leveranciers: ellendige omstandigheden die ze bijna klaar waren om te accepteren. Kan het me niet voorstellen met welk (gelukkig overschat) chantagepotentieel hier al heel lang poker speelt? In welke druk moet de eerste leverancier bijvoorbeeld destijds geweest zijn, die dapper zei "tot hier en niet verder" en dus de eerste stop van de productie veroorzaakte. Of denk aan de grote Chinese autodealer die van tevoren zoveel auto's heeft betaald. Dit impliceert niet de veronderstelling dat deze handelaar niet alleen zichzelf bedroog, maar zich ook in een afpersingssituatie moest voelen (of je schiet of je bent alles kwijt). Daarom zie ik de Zweedse regering en de EIB, die vaak zwaar worden opgejaagd in deze blog, in zo'n slecht daglicht. Integendeel. Zij hebben hun houding bovenal duidelijk dat zij niet geneigd om gechanteerd worden door erop te wijzen Muller dat Saab voor hen heeft (wat cryptisch waar geen grote betekenis moet zijn gemaakt, maar kan niet opstaan ​​Mullers speculatie, maar laat ruimte over voor anderen, betere oplossingen). Je zou willen bijna politiek dwalen en voeg toe: hoe kunnen we de Duitsers hielden dergelijk gedrag ten aanzien van Griekenland en de euro, zouden we hebben hoeveel miljarden Duitse geld dus beroofd van een bodemloze put.

    Mullers enige en blijvende verdienste zal zijn dat hij de wereld heeft laten zien welke geweldige auto's Saab-ingenieurs, ontwerpers en bouwers kunnen bouwen. Naar mijn mening is dat alles.

    Anders heeft hij alleen de goede naam beschadigd. Het zijn immers niet alleen de leveranciers van goede koopwaar die volgens alle eerdere bevindingen zich bedrogen voelen. Het zijn ook de handelaren die goede investeringen doen en hun claims niet langer kunnen afdwingen. En alleen de klanten die een auto hebben ontvangen voor hun goede geld, waarin ze achteraf zeggen: kijk, voor deze fijne geventileerde stoelen, het glazen schuifdak en de head-up display van mijn mooie nieuwe Aero hebben de leveranciers tot nu toe niets of bijna niets. Zeker, geen schuld van uw eigen en toch geen prettig gevoel.

    Nee, Muller heeft de geest van Saab beschadigd. Omdat tot deze geest kwaliteit en eerlijkheid behoort.

Reacties zijn gesloten.