Saab Blog: De (Saab) situatie op dit moment in Zweden?

Saab-fabriek Trollhättan
Saab-fabriek Trollhättan

Het gromt in Zweden en vooral in Trollhättan. Het is moeilijk, waarmee beginnen we? De Zweden zijn eigenlijk meer een stille, ingehouden maniak. Behalve voor Midsommar, ga je uit jezelf. Maar Midsommar is voorbij. Paul Åkerlund, burgemeester van Trollhättan, heeft vandaag heel duidelijke woorden gevonden voor Zweden. Kort gezegd, het ding stinkt hem enorm en hij ziet zichzelf, zijn gemeente en Saab achter gelaten door Stockholm.Hij roept om hulp van grote politiek in elk opzicht en ten slotte beweging in het geval van Antonov.

De miljardair uit Rusland is nog steeds actief, in tegenstelling tot Muller, met wie hij dagelijks contact heeft, gaf hij interviews. Vandaag zei hij dat hij zou worden goedgekeurd als een Saab-aandeelhouder "morgen het geld op de rekening". Antonov wil in ieder geval druk blijven uitoefenen.

Net als de vakbondsvoorzitter van IF Metal, die hem ook onder druk wil zetten en zich inzet voor Saab. Omdat je nu in Zweden kunt zien dat faillissement en het verdwijnen van het merk Saab niet zo eenvoudig is als de regering van Stockholm zou willen. Gisteren merkte de Zweedse staalfabriek die schrootstaal van Trollhättan ontving op dat - upps - staal ontbrak. En in de bloeiende staalindustrie.

De vakbond verzamelt nu de claims van haar naar schatting 500 leden en wil het betalingsverzoek uiterlijk op vrijdag Saab verzenden. Dan heeft Saab 7 dagen om te betalen. Vakbondsleden zijn beter af dan IF Metal. Klasse verschillen in Zweden? Terwijl de werknemers die in IF Metal zijn georganiseerd alleen geld ontvangen na een kredietcontrole, ontvangen de werknemers van Union bij SEB Bank hun overbruggingstoelage - zonder kredietcontrole. Gekke wereld.

Vandaag is in Trollhättan ANA Saab gescheiden van 75-medewerkers, maar dit aantal is later gerelativeerd. Het aantal werknemers dat enkele weken geleden werd beëindigd, 18, is al inbegrepen in dit bedrag. ANA heeft ongeveer 200-medewerkers in dienst op verschillende locaties in de regio.

Trollhättan is met zijn universiteit en zijn onderzoeksinstellingen gericht op de auto-industrie. In principe een paradijs voor elke autofabrikant, want de meeste innovaties komen van kleine bedrijven die gevestigd zijn in het Innovatum of in het gebied van Trollhättan. Een miniatuur Silicon Valley van autotechniek, klein maar fijn. Bovendien zal de verbinding met de rest van de wereld worden verbeterd met de nieuwe snelweg in de richting van Göteborg. Het vliegveld zou bijna klaar zijn voor de deur. Zonder Saab is dit autoparadijs echter gedoemd te mislukken.

De eerste commentatoren worden attent nadat de IAC Group Sverige vandaag hun kroonclaim van 44 miljoen aan Kronofogden heeft doorgegeven. Dit wordt gezien als een "catastrofe" en een "dambreak", omdat nu alle andere leveranciers de Kronofogden zullen bezoeken en claims zullen indienen.

Lars Holmquist, CEO van CLEPA, ziet nu faillissement als de enige uitweg, net als de meeste pers in Zweden.

Stefan Bratzel, hoogleraar autowetenschappen aan de FHDW in Bergisch Gladbach, ziet goede kansen voor een insolvente Saab Automobile AB. 'Dan zal de overname van Saab door de geïnteresseerde partijen goedkoper zijn', zei hij.

Over het algemeen waren er vandaag vanuit alle richtingen stemmen te horen dat het faillissement op handen was - maar niet dat Saab zal verdwijnen. Dat is het grote verschil met de situatie eind 2009. Toen GM Saab naar het graf wilde brengen, was het merk dood voor de pers en andere autofabrikanten, maar nu ziet het er heel anders uit.

Toegegeven, iemand heeft helaas een management dat heeft bewezen dat het bewijs niet kan rekenen op nieuwe financiële gaten zoals natuurlijke gebeurtenissen, volledig spontaan, oké. Maar u hebt ook - en dit telt echt - een zeer indrukwekkend bewijs dat u goede auto's kunt bouwen en dat ook in kleine bedrijven goede nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld. Dat maakt Saab aantrekkelijk voor investeerders.

Hebben we nog de vraag, waar komt de kroon van 120 miljoen vandaan, waarom blijft de donateur anoniem? Als het geld echt uit China komt en niet van vrienden in Rusland, dan is duidelijk van welk adres het komt. Het explosieve is dit. In principe is de order, of overdracht, geheime bedrijfsfinanciering. Of geloof je echt dat iemand vandaag zou hebben ontdekt dat ze nog steeds precies 582 nieuwe Saabs missen? Alleen maar.

Maar de machtige NDRC zou het ook zo kunnen zien, wat dan heel, heel - wel - vervelend zou zijn. Daarom blijft de donor onder dekking. Omdat het een gevaarlijk spel is dat de afzender van het geld speelt.

Tekst: tom@saabblog.net