Saab Blog: De (Saab) situatie op dit moment in Zweden?

Saab-fabriek Trollhättan
Saab-fabriek Trollhättan

Het gromt in Zweden en vooral in Trollhättan. Het is moeilijk, waarmee beginnen we? De Zweden zijn eigenlijk meer een stille, ingehouden maniak. Behalve voor Midsommar, ga je uit jezelf. Maar Midsommar is voorbij. Paul Åkerlund, burgemeester van Trollhättan, heeft vandaag heel duidelijke woorden gevonden voor Zweden. Kort gezegd, het ding stinkt hem enorm en hij ziet zichzelf, zijn gemeente en Saab achter gelaten door Stockholm.Hij roept om hulp van grote politiek in elk opzicht en ten slotte beweging in het geval van Antonov.

De miljardair uit Rusland is nog steeds actief, gaf interviews in tegenstelling tot Muller met wie hij dagelijks contact heeft. Vandaag zei hij dat hij zou worden goedgekeurd als Saab-aandeelhouder "laat het geld morgen op de bank staan". Hoe dan ook, Antonov wil blijven persen.

Precies wij de vakbondsvoorzitter van IF Metal, die ook druk wil uitoefenen en zich inzet voor Saab. Want men ziet nu in Zweden dat een faillissement en een verdwijning van het merk Saab niet zo los zit als de regering van Stockholm dat zou willen. Gisteren hebben Zweedse staalfabrieken die schrootstaal van Trollhättan hebben gevonden, ontdekt dat - upps - staal ontbreekt. En in de bloeiende staalbusiness.

De vakbond van de Unie verzamelt nu claims van zijn geschatte 500-leden en is van plan de aanvraag voor betaling uiterlijk op vrijdag aan Saab te sturen. Dan heeft Saab nog 7-dagen om te betalen. Unionleden zijn beter af dan IF Metal. Klasse verschillen in Zweden? Hoewel de werknemers die in IF Metal zijn georganiseerd, alleen geld ontvangen na een kredietcontrole, krijgen de werknemers van de Unie hun overbruggingsgeld bij de SEB Bank - zonder kredietcontrole. Gekke wereld.

Vandaag is in Trollhättan ANA Saab gescheiden van 75-medewerkers, maar dit aantal is later gerelativeerd. Het aantal werknemers dat enkele weken geleden werd beëindigd, 18, is al inbegrepen in dit bedrag. ANA heeft ongeveer 200-medewerkers in dienst op verschillende locaties in de regio.

Trollhättan is met zijn universiteit en zijn onderzoeksinstellingen gericht op de auto-industrie. In principe een paradijs voor elke autofabrikant, want de meeste innovaties komen van kleine bedrijven die gevestigd zijn in het Innovatum of in het gebied van Trollhättan. Een miniatuur Silicon Valley van autotechniek, klein maar fijn. Bovendien zal de verbinding met de rest van de wereld worden verbeterd met de nieuwe snelweg in de richting van Göteborg. Het vliegveld zou bijna klaar zijn voor de deur. Zonder Saab is dit autoparadijs echter gedoemd te mislukken.

De eerste commentatoren zullen nadenken nadat de IAC Group Sverige vandaag hun 44 miljoen kronen claimt aan de Kronofogden. Men ziet dit als een "catastrofe" en als een "dam falen", omdat nu alle andere leveranciers de Kronofogden zullen bezoeken en claims zullen indienen.

Lars Holmquist, CEO van CLEPA, ziet nu faillissement als de enige uitweg, net als de meeste pers in Zweden.

Stefan Bratzel, hoogleraar Automotive Science aan de FHDW in Bergisch Gladbach ziet goede kansen voor een insolvabele Saab Automobile AB. "Dan is de overname van Saab door de belanghebbende partijen goedkoper," zei hij.

Sterker nog, vandaag werden stemmen uit alle richtingen gehoord, met een mogelijk faillissement - maar zonder een verdwijning van Saab mee te tellen. Dat is het grote verschil met de situatie aan het einde van 2009. Toen GM Saab op het punt stond te sterven, was het merk dood voor de pers en andere autofabrikanten. Tegenwoordig ziet dat er heel anders uit.

Toegegeven, iemand heeft helaas een management dat heeft bewezen dat het bewijs niet kan rekenen op nieuwe financiële gaten zoals natuurlijke gebeurtenissen, volledig spontaan, oké. Maar u hebt ook - en dit telt echt - een zeer indrukwekkend bewijs dat u goede auto's kunt bouwen en dat ook in kleine bedrijven goede nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld. Dat maakt Saab aantrekkelijk voor investeerders.

Als we nog steeds de vraag hebben, waar komt de 120 miljoen kroon vandaan, waarom blijft de donor dan anoniem? Als het geld echt uit China komt en niet uit Rusland, dan is duidelijk vanaf welk adres het komt. Het explosieve is dit. In principe is de order of overdracht een geheime bedrijfsfinanciering. Of denk je serieus dat iemand vandaag zou hebben ontdekt dat hij nog steeds precies 582 nieuwe Saabs mist? Precies.

Maar dat was ook te zien aan de machtige NDRC, die heel, heel - vervelend zou zijn. Daarom blijft de donor in dekking. Omdat het een gevaarlijk spel is dat de afzender van het geld speelt.

Tekst: tom@saabblog.net