Saab-crisis: wat we deze (Saab) week zouden kunnen verwachten

Saab City Trollhättan, de crisis is er.
Saab City Trollhättan, de crisis is er.

De afgelopen week was behoorlijk dramatisch voor ons Saab-fans, het nieuwe kon nog dramatischer zijn. De nieuwe week zal tenminste interessant zijn, dit is het spul van legendes later. Wat er komt, hebben we de belangrijkste feiten en het schema samengesteld. Voordat we in detail treden, is de kans dat Saab de acute crisis overleeft groter dan dat Saab verdwijnt. Omdat de interesse in de Zweedse autofabrikant aan vele kanten groot is.

Lonen voor leden van de vakbond.

Op maandag zijn de lonen verschuldigd voor werknemers van Saab die zijn georganiseerd in de vakbond. Net als bij de lonen voor de leden van IF Metal zal er ook geen geld zijn voor de werknemers van de Union. De Unie geeft Saab vervolgens een 7-deadline voor de dag en begeeft zich vervolgens naar de rechtbank in Vänersborg.

ALS Metaalunie

IF Metal heeft Saab deze deadline al gesteld, die donderdag om middernacht afloopt. We kennen de brief van de vakbond niet, donderdag middernacht is de datum die zou overeenkomen met cao's en deadlines. Vermoedelijk op vrijdag zal IF Metal faillissement aanvragen voor Saab om haar leden te beschermen. Met de opening van de procedure treedt de staatsloongarantie voor de werknemers in werking, vergelijkbaar met het Duitse "insolventiegeld".

Hemfosa onroerend goed bedrijf

De contracten tussen Saab en Hemfosa staan. Maar niet meer. Tot op heden heeft de EIB het onroerend goed nog niet vrijgegeven. In de huidige situatie is het moeilijk voorstelbaar dat de EIB snel zal instemmen. Om de opening van de insolventieprocedure te voorkomen, hebben de salarissen moeten worden betaald, zijn behandeld het onroerend goed deal en het geld stroomde uit het aan de accounts.

Het witte konijn

Komt er een wit konijn uit de hoed van Victor Muller? Hmm, alles is mogelijk, de Muller is altijd goed voor een verrassing. Het moet echter een heel groot konijn zijn, omdat het op dit moment in elke hoek brandt. Het zijn niet alleen salarissen en leveranciers, maar aan het einde van het kwartaal zijn de statige EIB-rentetarieven verschuldigd.

Weet je nog wat? Verwachte EIB-rente, geschat iets boven 5.0 miljoen euro per kwartaal en gelijktijdige vrijgave van onderpand?

Misschien springt een van de Chinezen erin als een redder, misschien komt geld uit verschillende Amerikaanse bronnen. Maar dat zou het speculatieve deel zijn.

Herstructurering?

Saab zou volgende week een proces kunnen starten dat zal resulteren in een "herstructurering". Voor Saab is dit naar onze mening waarschijnlijk de beste van alle opties, omdat herstructurering meer kansen biedt dan risico's.

Kortom, het bedrijf zou - onder bescherming van de rechtbank - de kans krijgen om binnen een redelijke termijn een nieuwe en solide eigenaar te vinden.

Saab dealerondersteuning
Saab dealerondersteuning

De Saab-dealer

Onze oprechte zorgen steeds weer opnieuw zijn onze Saab-dealers. De vakbond en de gemeenschap zorgen voor Saab-medewerkers in Trollhättan. Saab-dealers hebben geen parachute en geen net met dubbele bodem. zij onze steun nodig hebben.

Als ieder van ons nu zijn dealer ondersteunt met een inspectie of een olieverversing, dan genereren we miljoenen werkplaatsverkopen en helpen we onze dealers door de moeilijke tijden heen.

Omdat - we zijn niet alleen - we zijn met velen.

Saabblog.net had vorige maand bijna 50.000-bezoekers. Waar het aantal bezoekers niet erg betekenisvol is. De ene kijkt driemaal per dag voorbij, de andere slechts één keer per week. Veel betekenisvoller is het aantal IP-adressen, dus de computer bezoekt ons blog. Er is meestal ten minste één gebruiker achter elk IP-adres, vaak zelfs meerdere in bedrijfsnetwerken.

Vorige maand konden we meer te weten komen over de 7.000 IP-adressen, deze maand hebben we al 10.000. Ten minste 10.000-mensen met interesse in Saab, die waarschijnlijk ook Saab besturen. Niet slecht, naar mijn mening meer dan geweldig, voor een merk dat nauwelijks auto's in Duitsland verkoopt.

Als een van ons in onze werkplaats 250,00 uitgeeft aan 300,00 €, genereren we inkomsten van 2,5 naar 3.0 miljoen €. Een service-omzet voor onze Saab-dealer die helpt tijdens de moeilijke tijden.

Zeker, misschien heeft niet iedereen op dit moment 300,00 € over, het is vakantie en gezinsvakanties zijn duur. Wie kan, hij zou het moeten doen. Als we in onze dealers investeren, beveiligen we ook de toekomst van ons merk.

Bedankt voor de lof!

De afgelopen dagen hebben we veel goedkeuring gekregen voor ons werk via e-mail en reacties op de blog. Daarvoor hartelijk dank aan alle Saab-vrienden. Het lijkt erop dat we veel dingen goed doen, ook al hadden we het ons niet helemaal voorgesteld met de blog. Eigenlijk wilden we een Duits platform en ondersteuning voor Saab zijn na de "wedergeboorte". Laten we het nu hebben over onderwerpen die we niet leuk vinden.

Er zullen betere tijden zijn voor Saab. Daar geloven wij in. Omdat het nog niet voorbij is.

Tekst: tom@saabblog.net