Saab Nieuws China: BAIC Saab 9-3-prototype draait zijn ronde

BAIC T60, gebaseerd op Saab 9-3
BAIC T60, gebaseerd op Saab 9-3

De Saab 9-3-gebaseerde BAIC T60 (of C60) maakt zijn rondjes rond Beijing. Volgend jaar op de Beijing Auto Show, zal de T60 in de uiteindelijke productieversie zijn. In 2. Kwartaal 2012 is de seriebegin in de volledig nieuwe fabriek, waar vanaf november 2011 ook op de Saab 9-5 gebaseerd op C70 en C80 om van de lijn te rennen.

BAIC T60, gebaseerd op Saab 9-3
BAIC T60, gebaseerd op Saab 9-3

Saab zal geen geld verdienen aan de nieuwe BAIC-modellen, de hele technologie is 2009 verkocht aan de Chinezen. Oorspronkelijk moesten de ingenieurs van Saab worden betrokken bij de ontwikkeling en voorbereiding van massaproductie, maar zij hebben er nog nooit van gehoord.

De eerste show car, de BAIC 2010 in China toonde gebaseerd op de Saab 9-5 de autoshows, werden in de wereld gebracht met verloskunde uit Zweden.

BAIC Showcar 2010, gebaseerd op Saab 9-5
BAIC Showcar 2010, gebaseerd op Saab 9-5

Hoeveel potentieel de oude 9-5 op dat moment nog had, kan hier worden geraden.

C60 of T60 zullen ook puur elektrisch rijden, puur elektrisch aangedreven prototype De Saab 9-3 is uit het gezicht gesneden en werd in mei in China gespot.

Misschien is er de huidige Saab-knowhow in de BAIC-ontwikkeling. Alleen de ingenieurs in Trolhättan weten of Saab Engineering Service (SES) betrokken is bij productontwikkeling, de klantenlijst is vertrouwelijk. Het zou mogelijk zijn.

Tekst: tom@saabblog.net