Saab Nieuws China: BAIC Saab 9-5 gaat aan het einde van het jaar in productie

Toestaan: BAIC C60, voorheen Saab 9-3
Toestaan: BAIC C60, voorheen Saab 9-3

Als alle tekenen wijzen op een storm in Zweden, gaat het in China gewoon door. De oude Saab 9-5 zal in ieder geval voortleven in China. BAIC heeft 4 miljard RMB geïnvesteerd in een nieuwe "High End Production" en heeft de nieuwe modellen C70 en C80 in serieproductie gebracht.

De nieuwe BAIC C70 en C80 zijn gericht op het premiumsegment en worden ook aangeboden met pure e-drive. Beide zijn gebaseerd op het goede oude Saab 9-5-platform. Aan het einde van 2009 verwierf BAIC deze platforms met versnellingsbakken en motoren voor 192 miljoen US $ van Saab.

Het geld was een bruidsschat voor Victor Muller, die een goedgevulde rekening had gevonden bij zijn overname en een kans voor Saab. Zoals we nu weten, zijn deze kansen niet goed benut en is er in plaats daarvan een andere schuldenstapel ontstaan.

In november is de productielancering van de ex-Saab 9-5 in China, met de bekende Saab-turbomotoren, met Saab Trionic in de 2.0-liter en de 2.3-literversie. Verder ontwikkeld en verbeterd door ingenieurs van BAIC. Nieuw gekleed met Italiaanse hulp. Waarschijnlijk het eerste BAIC-product dat voldoet aan Europese eisen in Hinsischt op chassis en veiligheid.

De BAIC C60 en C50, gebaseerd op het Saab 9-3-platform, volgen iets later in het jaar.

BAIC wilde Saab in maart van dit jaar volledig overnemen, maar het lukte Muller en Antonov niet. Nog een gemiste kans.

Tekst: tom@saabblog.net