Saab-crisis in Zweden: de frustratie van vanmorgen

Saab City Trollhättan, de crisis is er.
Saab City Trollhättan, de crisis is er.

Morgen is Midsommar in Zweden. Wie kent de Zweden, kent de betekenis van dit festival. Het hele land viert feest, iedereen is in een noodtoestand. In Trollhättan zal de alcohol morgen in stromen stromen, maar niet uit blijdschap. De rapporten van Zweden over Saab, die we kort hebben gecontroleerd, zijn overal negatief.

Sommigen hopen op de Victor Muller-bonus, zoals de voorzitter van de FKG-leveranciersvereniging, Christer Palm. Hij hoopt dat Muller het oversized konijn op het laatste moment uit zijn hoed zal trekken en alle problemen zullen verdwijnen. Vooral in Zweden hebben veel mensen een negatieve mening over Muller. Maar dat zou vandaag niet het onderwerp moeten zijn.

ALS Metal, de vakbond Saab tot nu toe zeer goedbedoeld is geweest, dreigt de automaker failliet te gaan, tenzij het geld binnen 7 dagen stroomt. De stad Trollhättan bereidt zich voor om de Saab-medewerkers te helpen, die niet goed zijn in geld. Paul Åkerlund, burgemeester van de stad, is nog steeds een beetje optimistisch dat alles ten goede kan keren.

Svenake Berglie, CEO van FKG en CEO van Christer Palm, ziet nu hoe slecht de financiële situatie is. Hij zegt echter dat de verkoop van onroerend goed nu is voltooid en dat er nu geld moet vloeien. Zou de 300 miljoenen helpen? Nee, omdat Saab alleen 100 miljoenen hoeft te betalen voor lonen, salarissen en belastingen. Het resterende bedrag is te klein om een ​​productie te starten of iets redelijks te doen.

Nu is het aan de Chinezen. Van daaruit is nog steeds geen herkenbare reactie. En als je ze nuchter bekijkt, hebben ze twee opties. U kunt nu geld sturen en de situatie oplossen. Dat is optie nummer één. Of ze wachten rustig af, laten het bedrijf failliet of wederopbouw. Neem dan voor weinig geld over wat u wilt - zonder het huidige beheer. Het is riskant, maar het is een optie.

Vandaag zou het fotoreportage over de Saab 9-3 "Independence Day Cabriolet" op dit punt moeten verschijnen. In plaats daarvan melden we een diepe crisis die veel vragen oproept. Is Saab aan het einde? Nee, het is het management dat we een paar dagen geleden schreven, maakt de laatste ronde.

Ik ga nu brunchen met goede (Saab) vrienden. Dan zullen we verder zien.

Tekst: tom@saabblog.net

Een gedachte over "Saab-crisis in Zweden: de frustratie van vanmorgen"

  • Hier meldt de radio al dat Saab kapot is

Reacties zijn gesloten.