Saab Crisis: de Saab-schuldeisers, Trollhättan en Leif Pagrotsky

Leif Pagrotsky
Leif Pagrotsky

Een verschrikkelijke Saab-dag komt ten einde. Er was niets uit Zweden dat ons hoop kon geven. Niets? Echt niets?

Maar een klein, symbolisch sprankje hoop op deze sombere dag, meer van een symbolische soort, kwam uit Göteborg. De naam: Leif Pagrotsky. De tegenhanger van Maud Olofsson, om zo te zeggen. Daarover later meer.

Wat biedt de toekomst in Trollhättan?

De vakbonden

Op dit moment zijn het de bonden die mobiliseren, en terecht, om de belangen van hun leden te beschermen. ALS Metal met 1.400-leden bij Saab zich klaarmaakt voor een faillissement. Het geld voor de werknemers moet oplopen tot 24: 00 klok op de rekeningen van vandaag, maar dat zal niet. Na een deadline van 7 voor de dag, zal het serieus zijn voor het management van Saab en komt alleen de doorgang naar de rechtbank in het geding.

IF Metal organiseert momenteel leningen voor leden bij Swedbank, waar Saab-medewerkers vanaf maandag gebruik van kunnen maken.

De Saab-medewerkers, die door de vakbond worden georganiseerd en dreigen hun salarissen uiterlijk maandag te betalen, worden op dezelfde manier bedreigd. Ook daar zal men zich na de deadline sterk inzetten voor de leden en een overeenkomstige aanvraag voorbereiden. De Union heeft ook het personeel van 1.400 bij Saab.

Tot dusverre is de Zweedse staat niet als crediteur betrokken. Vorige week betaalde Saab 24 miljoenen Zweedse kronen op tijd aan het belastingkantoor in Gotenburg.

De leveranciers

De leveranciers claimen nu hun vorderingen van Kronofogden, net in de afgelopen paar dagen hebben 16-bedrijven extra claims ingediend, waardoor het aantal crediteuren bij 65 is toegenomen. De Kronofogden verifieert de rechtmatigheid van de vordering en verzoekt de schuldenaar vervolgens te betalen en de niet-betaling in het vermogen van de schuldenaar uit te voeren. Het aantal zal naar verwachting toenemen op maandag, na Midsommar wanneer de geesten een beetje duidelijker zijn.

De Saab-dealer

Tot nu toe hebben we nog geen andere groep crediteuren genoemd. Er zijn Saab-dealers over de hele wereld. Alleen al in Duitsland zijn 6-cijfers niet betaald aan handelaren. 32 Duitse dealers hebben vorderingen ter waarde van 200.000 €, zoals Saab Duitsland baas Schuhmacher heeft bevestigd tegen de auto operatie online. Voor de dealers is deze dag een zwarte dag, evenals voor alle Saab-fans wereldwijd.

De inwoners van Trollhättan

Bijna niemand gelooft in een goed resultaat van de crisis. De hoop zinkt elk uur. In Trollhättan, Saab City, heeft de lokale krant een onderzoek gelanceerd met de vraag of we momenteel het einde van Saab zien.

Het einde van Saab? Stem in Trollhättan
Het einde van Saab? Stem in Trollhättan

Het antwoord is duidelijk, in de vorige crises waren de optimisten in Trollhättan thuis.

Niets goeds vandaag? Ja, er is een man van de dag voor ons.

Leif Pagrotsky

Weet je niet ? De heer Pagrotsky is lid van de Reichstag voor de Zweedse sociaaldemocraten. Zijn kiesdistrict is, ironisch genoeg, Göteborg. Tot nu toe heeft de MP in een Volvo V70 gereden. Nu heeft hij een nieuwe, zwarte Saab 9-3 gekocht. Waarom Saab, is Leif Pagrotsky een autofreak? “Nee”, zei hij, “de Saab is iets kleiner dan mijn Volvo, is een zuinige diesel en ziet er goed uit. Als we ons zorgen maken over Saab, moeten we iets doen en een Saab kopen zodat het niet erger wordt ”.

Doe iets in plaats van grote woorden. Mevrouw Olofsson zou dit als voorbeeld moeten nemen. En laten we de man uit Gothenburg als een voorbeeld nemen. De situatie is serieus. Bitter Ernst. Maar Saab is nog niet verloren.

Tekst: tom@saabblog.net

2 gedachten over 'Saab Crisis: de Saab-schuldeisers, Trollhättan en Leif Pagrotsky"

  • blanco

    Maar wie leest de plaatselijke krant, zo niet de mensen in Trollhättan? Droevige dag vandaag 🙁

  • blanco

    De stemming is op internet en iedereen kan stemmen, niet alleen de mensen uit Trollhättan.

Reacties zijn gesloten.