Saab-nieuws: SES Saab Engineering Services

Saab PhoeniX Concept - Platform ontwikkeld door Saab Engineering Services
Saab PhoeniX Concept - Platform ontwikkeld door Saab Engineering Services

Saab richtte vorig jaar een onafhankelijk ontwikkelings- en engineeringbedrijf op. Na het, goedgekozen, model van Porsche in Weisach moet ook in Trollhättan de knowhow van autoproductie toegankelijk worden gemaakt voor andere ondernemingen.

Saab Engineering Services, SES is gevestigd in het Saab Development Center in Trollhättan en biedt ontwerp, ontwikkeling en productie voor externe bedrijven. Trollhättan is een uniek aanbod in deze branche en kan de hele waardeketen van de eerste tekening tot het eindproduct bestrijken.

In het verleden GM-tijden, profiteerde de Duitse dochteronderneming uit Rüsselsheim in de eerste plaats van de Zweedse knowhow. Prototyping voor de Hessen vond plaats in Zweden, de turbo-technologie komt van Saab en de actieve hoofdsteunen die Opel toch opschept. In die tijd was prototyping een van de belangrijkste in het hele GM-bedrijf, de kosten werden meestal gedragen door Saab, de winst werd bijgeschreven op andere merken.

Saab Development Center Trollhättan
Saab Development Center Trollhättan

Het huidige, revolutionaire Phoenix-platform waarmee Saab de top van de auto-industrie ontgrendelt, de elektronische vierwielaandrijving en de nieuwe technologie voor lichtere tankconstructies, alles is ontwikkeld door SES. De huidige software-engineering voor het nieuwe IQon-multimediaplatform komt daar ook grotendeels vandaan.

SES is een juridisch onafhankelijke Saab-spin-off en heeft, zoals u kunt horen, een goede orderportefeuille en een aanzienlijk klantenbestand. SES kan de klant alles bieden, van één bron, van ontwikkeling, advies, prototypebouw tot productie. Als Saab de kans krijgt, kan SES het moederbedrijf onafhankelijker maken van de autoconstructie en een winstgevende extra pijler worden. Naast de winstgevende onderdelenhandel zou Saab dan een tweede, "mooie dochter" hebben.

Website: Saab Engineering Services

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: Saab Engineering Services, Saab Automobile AB