Saab-nieuws: geen nieuws is goed nieuws

Saab 9-3 Onafhankelijkheidsdag Cabriolets zijn geland
Saab 9-3 Onafhankelijkheidsdag Cabriolets zijn geland

In Trollhättan worden onderhandelingen gevoerd met 800-leveranciers. Alleen stukje bij beetje komt er iets van voor het publiek. Er is nog niets in droge handdoeken. Nog niet. Niettemin was er vandaag veel in Saab in Zweden en Duitsland.

Krijgt Saab nieuw geld?

De geruchtenmolen meldt dat mogelijk een van de nieuwe Chinese partners nieuw kapitaal levert om de laatste impuls te geven aan de start van de productie. Het zou denkbaar zijn, want bij Saab gaat men ervan uit dat het tot september kan duren, tot alle contracten met de Chinezen ferm zijn. Dit wordt ondersteund door het feit dat Pang Da al auto's besteld en betaald heeft. Als de lichten in Zweden uitgaan, zou dit geld verdwenen zijn.

De verkoop van onroerend goed

Het persbureau van Saab hoorde vandaag dat het maar een paar details zou ophangen. Laten we wachten.

Verschuldigde betalingen

Saab moet, volgens Dagens Industri, 100 miljoenen Zweedse kronen betalen aan werknemers, belastingen, socialezekerheidsbijdragen. In ieder geval waardeert de DI dit. De DI is geen Saab-vriend, dus we verwachten dat de sceptische vraag "kan betalen". Maar er zijn nog steeds wonderen in Göteborg. De DI schrijft vandaag: "Tot nu toe heeft het bedrijf maandelijks zijn verplichtingen tegenover de werknemers en de staat vervuld. Er zijn geen aanwijzingen dat dit deze maand anders zal zijn. " Oh, de DI a Saab vriend? Helemaal niet, omdat ...

Welk effect heeft het als Saab van het toneel verdwijnt?

Als de poorten bij Saab gesloten zijn, schrijft de DI vandaag, dat heeft geen grote impact in Zweden. Wisten we het, de DI kan alleen negatief zijn.

Als Saab sluit, wordt alleen 0,11% van het bruto nationaal product van Zweden beïnvloed. Het ziet er slechter uit voor de stad Trollhättan. 12% van alle werknemers is in dienst bij Saab, in de regio Västragötland is dit 0,5%.

Leveranciers accepteren niet allemaal het betalingsplan ... maar een koopje.

Het was duidelijk dat niet alle leveranciers het idee van Muller zouden waarderen. Als ik een leverancier zou zijn, zou ik dat in deze vorm ook niet accepteren. Ik zou opnieuw onderhandelen. Het goede ding is, het is eigenlijk onderhandeld. Niet alle bruggen worden afgebroken, beide kanten hebben dezelfde interesse.

Dus ook Kongsberg Automotive in Mullsjö. Het bedrijf probeert claims te verzamelen via de "Kronofogden" en is een van degenen die een duidelijk "nee" tegen het plan van Muller hebben gezegd. Kongsberg-topman Joachim Magnusson zegt: "... we zitten midden in onderhandelingen en werken er hard aan om tot een oplossing te komen". Dat klinkt niet slecht.

Het lange zicht op de dingen

Peter Hallberg van de Saab-dealervereniging heeft zijn eigen kijk op de dingen. Misschien hangt het van het perspectief af. Op de lange termijn zei Hallberg vandaag dat de vooruitzichten voor Saab goed zijn, het zijn de kortetermijnproblemen die de Saab bedreigen. De situatie van Saab staat en valt met de verkoop van het onroerend goed, dus Hallberg.

Saab in Duitsland - de Independence Day Cabriolets zijn er.

Maar er zijn ook goede dingen. De cabriolets voor Independence Day zijn in Duitsland geland en zien er absoluut goed uit. Hoe waren foto's vandaag en zeggen: heerlijk!

De Duitse prijslijsten voor Saab 9-3, 9-3x en 9-3 Cabriolet voor 2012er jaar zijn dealer - ga of daar. Vandaag hebben we de eerste nieuwe exemplaren gezien.

Tekst: tom@saabblog.net