Saab poll: Saab afbeelding en Chinese inzending

Is China schadelijk voor het Saab-imago? Met wat verbindt u China? Is er gewoon goedkope elektronica uit het Middenrijk en onuitsprekelijk plastic speelgoed, of is er meer. En hoe beïnvloedt het Trollhättan wanneer er bestuursleden uit het Verre Oosten beslissingsbevoegdheid hebben.

We hebben onze lezers laten stemmen. Op het moment van de stemming, maar was nog niet duidelijk dat een tweede Chinese investeerder, de Youngman Group, is klaar en de Chinese zal daarom het voortouw nemen in Trollhattan. Dit is het resultaat:

De Saab-gemeenschap verwelkomt met een grote meerderheid de toetreding van een Chinese investeerder, wat nogmaals bewijst hoe kosmopolitisch de Saab-fans in het algemeen zijn. Om in werkelijkheid te blijven, hebben we anders geen andere keus dan de Chinese donoren. Zonder China zou Saab waarschijnlijk snel geschiedenis zijn, maar het merk krijgt de kans om te bewijzen wat het kan zijn.

Als de Chinezen zijn zoals we hopen, zullen ze de wortels en het culturele erfgoed van Saab respecteren. Het merk zou een nieuwe bloei kunnen krijgen en het onwaardige spel dat momenteel in Zweden is, zou eindelijk ten einde zijn.

Tot dusverre in Gotenburg bij Volvo draait bijna alles rond met de Chinese eigenaren. Een nieuwe fabriek wordt gebouwd in China, de financiering is beveiligd. De Volvo S60, tot nu toe alleen als een geïmporteerd product in China wordt uitgevoerd, zo lijkt het, binnenkort van Chinese tapes. Interessant genoeg niet in een Geely-fabriek, maar in Geely, rivaal en oude Volvo-partner Chang.

Alleen als het gaat om de technische ontwerprichting, hoor je, zijn er eerste scheuren in de harmonie in Göteborg. De Chinezen houden van "bling bling" en de grote show, daarom is Audi zo succesvol in China. In hoeverre deze visie verenigbaar is met Scandinavische ideeën, is de spannende vraag.

China is niet langer alleen maar de goedkope werkbank van de westerse wereld. De low-tech industrieën zijn al lang overgegaan naar andere landen die nog goedkoper zijn en de arbeidsomstandigheden nog zorgwekkender zijn. Goedkoop textiel is meestal niet meer uit China, maar uit andere, minder ontwikkelde buurlanden.

China maakt hightech en waardevollere producten, dat is wat de overheid wil. In veel delen van de elektrische en computerindustrie hebben de Chinezen al het roer overgenomen. Er is een inhaalmarathon in de software-industrie en er worden inspanningen geleverd om de achterstand in te lopen met concurrenten in Europa en India. Elk jaar studeren duizenden jonge en goed opgeleide ingenieurs af aan Chinese universiteiten.

De deviezenreserves van het land zijn enorm en de kansen in China zijn enorm. Saab kan van deze kansen profiteren. We mogen niet vergeten dat er met alle vreugde ook de dubieuze sites in China zijn. De Volksrepubliek is een totalitaire staat, de sociale onbalans en daarmee de explosieve factor in het sociale weefsel enorm.

In China wordt een Saab-productie verhoogd wanneer de toetreding van Pang Da en Youngman wordt goedgekeurd. Chinese Saab blijven in China, omdat je het zeker weet. Een tweede, alleen bedoeld voor de Chinese markt, moet Zweedse productie-ervaring en waarschijnlijk niet helemaal up-to-date Saab-technologie gebruiken voor een goed prijsaanbod.

De intrede van de Chinezen is een nieuwe fase in het leven van Saab. Niet meer, niet minder. Saab was ooit Zweeds, daarna heeft het merk de Amerikaanse eigenaren overleefd, nu hebben we een Nederlands intermezzo.

Eigenaren komen, eigenaars gaan.

Saab en Trollhattan voor altijd.

Tekst: tom@saabblog.net