Saabweek: Saab 9-5, productie, beleid, Saab-dealer

Saab is aan het doen wat. En er is iets aan de hand met modelonderhoud en constante optimalisaties. Ongeacht welke acute problemen zich momenteel voordoen, Saab verfijnt en verbetert voortdurend zijn assortiment. Geef op? Nooit. Dit is Saab Spirit.

Saab 9-5 met minder uitstoot, chassis verbeterd.

Voor het nieuwe modeljaar is de standaarduitrusting van de 9-5-serie verbeterd, technisch gezien is er nog meer afwerking dan voorheen. De CO2-emissies van alle motoren van het huidige Saab 9-5-assortiment, inclusief de nieuwe 9-5 SportCombis, nemen met gemiddeld 4.7% af en het gemiddelde verbruik neemt analoog af.

Saab heeft veel werk gestoken in de fine-tuning. Zoals al aangekondigd, is de chassisafstelling verbeterd, veren en dempers zullen beter worden aangepast aan de wegen die typisch zijn voor het land, zegt Saab. Er zijn uitgebreide testritten gemaakt voor de belangrijke Engelse markt, er is inmiddels een typisch Britse stem voor de Saab 9-5. Het is niet bekend in hoeverre Duitsland specifieke, alleen "Duitse" verbeteringen in chassistechnologie ervaart.

Met het nieuwe modeljaar is er een nieuw, verbeterd interieurdesign met meer opties in de "geborsteld metaal"Of"zwarte parelafwerking“Op de middenconsole en deuren. De Aero Trim krijgt "gaas metaal“Voor instrumenten en deuren. We hebben het nieuwe ontwerp nog niet gezien, informatie erover is schaars.

Leuk dat Saab continu verbeteringen aan de serie toevoegt, het zou nog beter zijn als de klanten eindelijk nieuwe Saab zouden krijgen. Omdat iemand wacht en steeds ongeduldiger wordt.

Saab productie stop

Als je een paar meter verder kijkt, ontdek je een heel andere wereld. In Trollhattan bij Saab staan ​​de transportbanden binnenkort voor de 11e week stil, terwijl het in Torslanda bij Volvo Trucks zoemt. Maar Trollhättan is ook booming. Bij Volvo-leverancier MAPE, voorheen Finnveden Powertrain in Trollhättan, wordt op vrijwillige basis eindeloos overgewerkt. Met uitzondering van de "Midsommar"-viering, zal de productie tot de kerst tot het uiterste gaan. En zelfs na Kerstmis gaan ze niet dicht, in de twee weken van de gebruikelijke bedrijfsvakanties draait er een tweeploegendienst zodat er bij Volvo meer vrachtwagens van de lopende band rollen. De MAPE-medewerkers zijn er trots op, aangezien de fabriek in 2008 bijna op de rand stond en niemand nieuwe vrachtwagens wilde kopen.

In Trollhättan wordt de zomervakantie met twee weken ingekort en de lokale, Saab-vriendelijke pers meldde een mopperend personeelsbestand. Moet men dat begrijpen? Want momenteel ligt de productie stil en is er geen betrouwbaar nieuws voor een nieuwe start. Sommige informatie spreekt van een start van de productie na het Zweedse "Midsommar", maar meer is er niet bekend. Hoe de acute problemen tegen die tijd zijn opgelost, is de interessante vraag voor de komende week.

Misschien komt er binnenkort hulp uit de politiek. Omdat onze Zweedse favoriete politicus, Maud Olofsson ontslag nam gisteren als partijleider. In ons Saab-specifieke geval een vrij goede ontwikkeling.

Hulp van Stockholm voor Saab?

Maud Olofsson
Maud Olofsson

Maud Olofsson was en is een politicus die niet veel voor Saab deed. Het wordt als zwak beschouwd in Zweden. Of Olofsson Minister van Industrie blijft of niet, is nog steeds onzeker, afhankelijk van de nieuwe partijleider. Als Olofsson was verdwenen uit het politieke toneel, zouden we niet huilen over haar tranen, zou er weer hoop zijn.

Op donderdag tijdens de Motor Show in Göteborg waren stemmen luidruchtige steun voor Saab. Omdat enerzijds de Zweedse regering het initiatief van Saab en Volvo voor elektromobiliteit verwelkomt, anderzijds leren beide bedrijven er geen financiering voor. Sprekers die denken aan de toekomst van Zweden zouden een intensieve Saab-promotie verwelkomen.

Hoewel Saab een kleine fabrikant is, maar innovatief en de elektromobiliteit bijna gereed is voor serieproductie, is de E-Saab-vloot looptt, ook een kleine serieproductie.

Hoe dan ook, financiering zoals in andere Europese landen zou welkom zijn, omdat het voor dealers erg krap wordt. De verkooppartners verkopen nog steeds nieuwe Saab, soms onder de moeilijkste omstandigheden, en zonder de steun van de fabrikant. Maar gedurende 10 weken is er geen nieuwe Saab van de productielijn gerold, afgezien van de bescheiden 700 geproduceerde stuks.

De Saab-dealer

Typerend voor de huidige situatie is dat sommige dealers nu de noodrem in de acute situatie trekken. Tynan's Saab in Colorado is dealer van de Nissan, Kia en ook verkocht in zijn eigen Saab-gebouw. In oktober vierde 2010 zijn grote heropening van de Saab-vertegenwoordiging, met vertrouwen in de herstart en de eigenaar Spyker.

Sean Tynan, Tynan's Saab
Sean Tynan, Tynan's Saab

Sean Tynan dacht dat Saab gered zou worden, zeer gemotiveerd, geïnvesteerd, nieuwe Saab 9-5 besteld en gevierd met klanten. Na de ups en downs van productie zijn nu de zenuwen blootgelegd. Het snoer is nu getrokken.

In Fort Collins zal starten vanuit 01.07. alleen service, maar geen garantie en geen verkoop aangeboden.

Net als de Saab-dealer in Colorado, zullen er veel collega's over de hele wereld zijn. De meeste van onze dealers zijn familiebedrijven die met grote toewijding de Saab-vlag hooghouden. Door de crisis van de fabrikant staat het hele bestaan ​​op het spel.

Voor velen gaat het om de economische overleving. Men observeert wat er gaande is in Trollhättan en hoopt het allerbeste. Als u uw dealer in de nabije toekomst wilt behouden, moet u zijn Saab daar voor onderhoud in deze situatie geven. Omdat het gebruik van de werkplaats beslist over het voortbestaan ​​van de ondernemingen.

We zitten allemaal in dezelfde (Saab) boot, dus steun alstublieft uw dealers. Fijn weekend!

Tekst: tom@saabblog.net