Saab Nieuws: Saab wordt Chinees, de toekomst, Vladimir Antonov

De ondertekening in het Memorandum of Understanding is nog niet droog en de goedkeuring van de betrokken overheden en overheidsdiensten is evenmin beschikbaar. Maar één ding is al duidelijk, Saab wordt Chinees en de kansen op een succesvolle transactie zijn vandaag snel gestegen.

Met de Youngman Group komt de broodnodige industriële partner bij Saab, na de superautohandelaar Pang Da. Voor Zweden is de overgang van Saab naar Chinese handen een keerpunt. Nadat het land volledig afscheid heeft genomen van de ooit zo krachtige scheepswerf-industrie, is nu de beurt aan de voertuigbouw. Volvo behoort tot Geely, Scania is onder invloed van VW en ook Saab zal in de toekomst worden bestuurd vanuit het Middenrijk. Het voormalige sterke industriële hart van Zweden, dat het land rijk heeft gemaakt, blijft uithollen.

Je hebt geen "kristallen bol" nodig om de toekomst van de autofabrikant uit Trollhättan te zien. Om van Saab een veelbelovende automaker te maken, zijn de komende jaren investeringen nodig van ruim € 245 miljoen. Bij elke toekomstige kapitaalverhoging door de financieel sterke Chinese partner zal het aandeel Europese medeaandeelhouders verder afnemen.

Als deze plannen van kracht worden, is het voortbestaan ​​van Saab beveiligd. Saab kan worden ontwikkeld tot een sterk merk. In hoeverre de nieuwe eigenaren het Scandinavische en Europese erfgoed van het merk zullen respecteren en koesteren, zal de toekomst zijn.

De Russische investeringsbankier Vladimir Antonov ziet geen toekomst voor zichzelf bij Saab, die dit als eerste reactie liet communiceren via zijn Zweedse woordvoerder Carlström. Hij is verheugd "dat het risico van een Saab-faillissement is afgewend door sterke Chinese partners", maar ziet voor zichzelf geen ingang meer.

Antonov en dus ook Muller, of vice versa - omdat Antonov de financier is achter Muller, verliezen invloed bij Saab. De Saab-investering op korte termijn zal voor Antonov en Muller zijn beloond na de intrede van de Chinezen en de verkoop van het onroerend goed, dat van grote waarde is. Daar kunnen we zeker van zijn.

Is Saab nu op de veilige wal? Nee, nog niet. Youngman is een relatief kleine fabrikant die zijn geld verdient met bussen. In hoeverre de Chinese NDRC zal instemmen met de zakelijke relatie is in de sterren. Het kan heel snel gaan, maar kan lang duren.

Wanneer begint de productie opnieuw? Dat is ook moeilijk te beoordelen. De officiële instanties spreken over een start in de volgende week. Dit is denkbaar een snelle financiering vooraf door de Chinese partners. Het is onwaarschijnlijk dat het zelf wordt hersteld. Als alternatief bedreigt Trollhättan een wekenlange onderbreking.

Maar één ding is vandaag al zeker. Saab wordt een Chinees bedrijf als Saab op lange termijn overleeft. De toekomst - waar deze Saab ook naartoe leidt - is vandaag begonnen.

Tekst: tom@saabblog.net