Saab-nieuws Trollhättan: Productiestop "minstens" een week

Donkere wolken boven Trollhättan
Donkere wolken boven Trollhättan

De wolken boven Trollhättan worden steeds donkerder en bedreigender. Wat begon als een korte productiepauze, zou kunnen uitgroeien tot een lange productiestop. Gevaar dreigt van de leveranciers uit Zweden. Dit is nieuw, want tot nu toe zijn de leveranciers ter plaatse altijd verrassend coöperatief geweest.

Maar nu, volgens de lokale pers, ben je zichtbaar overstuur en worden de harde omstandigheden voor een nieuwe bevalling. Dus men vermoedt dat een langere productie-onderbreking dreigt.

Begrijpelijk, omdat niet alleen Saab een aantal inspanningen moest doen om de productie opnieuw op te starten, en de leveranciers werden haastig gevraagd de productie na zeven weken opnieuw te starten. En op maandag werd aangekondigd dat ze vanaf volgende week volledige capaciteit wilden hebben. Dan stopt de productie op dinsdag.

Marcus Nyman, de CEO van IAC Group Sverige, had op vrijdag een praatje met het management van Saab in Trollhättan. Hij is tevreden met de informatie, vertelde hij de lokale pers, maar hij vraagt ​​om bevestiging van de EIB dat hij wil zien.

Hij pleit voor opheldering in het geval van Antonov, vindt het gedrag van de EIB absoluut onaanvaardbaar en wil uiteindelijk de financieringsvraag hebben. Hij zegt dat het ergste de "non-respons van de EIB" is, verwijzend naar het langdurige stilzwijgen vanuit Luxemburg. Al met al is Nyman, "zegt hij," positiever "dan aan het begin van de week, maar hij wil garanties zien.

De IAC Goup is een van de "belangrijkste leveranciers", zonder welke niets zal gaan. Begrijpelijk dat na het niet goed verlopen opnieuw opstarten, u nu garanties wilt zien voordat u weer aan Saab levert.

Svenåke Berglie, president van Fordons Komponentgruppen, denkt dat het helemaal niet goed is. Hij zegt: "blijkbaar hadden zij (Saab) niet genoeg liquiditeit om de productie te starten". Hij benadrukt de urgentie van het veiligstellen van langetermijnfinanciering, omdat "dat dan niet zou zijn gebeurd".

Op maandag is in Zweden geen feestdag (?). Het personeel moet verschijnen voor trainingsdoeleinden in de fabriek. De lokale pers heeft ook gemeld dat een nieuwe financieringsmogelijkheid uit het Middenrijk mogelijk is. Cirkels geven dit dagen aan.

Tekst: tom@saabblog.net