Saab productie stop: de pers in Duitsland en Zwitserland over Saab

Productiepauze bij Saab
Productiepauze bij Saab

De beklimming en afdaling van Saab gaat door. Vorige week waren we optimistisch dat we in de toekomst alleen nog zouden mogen schrijven over geweldige auto's uit Zweden, deze week hebben we de soms wrede realiteit weer. Of de productiestop nu te wijten is aan ontbrekende kleine onderdelen, of dat een nieuw, groot probleem zijn beloop heeft, weten we nog niet. "Saabs lijden kent geen einde," schrijft ze Reuters, Wij zijn het erover eens, deze zin voldoet vandaag volledig aan onze stemming.

Volgende schrijft vandaag: Bij de Zweedse autofabrikant Saab zijn de bands opnieuw stil. Belangrijke componenten ontbreken momenteel voor verdere productie, zei een woordvoerster van het bedrijf. "Het is genoeg als een rubberen strip ontbreekt en de riem stopt", legde ze uit op het hoofdkantoor van het bedrijf in Trollhättan. Of de productie deze week kan worden hervat, wilde ze nog niet zeggen. Het onderhandelt momenteel met de ongeveer 800-leveranciers. Het aandeel van het Saab-moederbedrijf Spyker Cars uit Nederland daalde met ongeveer tien procent op de Amsterdamse beurs.

De belegerde Zweedse autofabrikant moest de productie in april en mei gedurende ongeveer zeven weken stopzetten omdat leveranciers belangrijke componenten als belofte voor onbetaalde facturen in de weg zaten. De 2010 verkocht door het Amerikaanse bedrijf General Motors aan het Nederlandse sportmerk Spyker, het Zweedse cultmerk, leed vanaf het begin onder grote liquiditeitsproblemen. Verschillende pogingen om dit voorjaar een Chinese partner te vinden faalden. Pas vorige maand vond Saab in de Chinese autohandelaar Pang Da een partner die wil investeren in het Zweedse bedrijf.

Pang Da maakte bekend dat het 24% -belang zou verwerven in het Nederlandse Saab-moederbedrijf Spyker Cars voor 65 miljoen euro. Daarnaast wil het Chinese bedrijf kopen voor 30 miljoen Euro Saab-auto's. Een optie om extra voertuigen ter waarde van 15 miljoen euro te kopen, werd ook ondertekend. Daarnaast willen Spyker en Pang Da een joint venture vormen voor de distributie van Saab in China.

de Confederatie, een publicatie van Bern zegt: "de belegerde Zweedse autofabrikant Saab heeft nieuwe problemen." De onthulde financiële situatie van Zweden is ook nauwkeurig geregistreerd in Zwitserland. Het volgende schrijft over Saab als volgt:

Na de tijdelijke oplossing van liquiditeitsproblemen, heeft de groep nu te maken met knelpunten in de levering van componenten. Saab moest woensdag voor de tweede opeenvolgende dag zijn banden stoppen. Al in april en in mei stonden ze zes weken stil. "Het is moeilijk om voorspellingen te doen", zei Saab-woordvoerster Gunilla Gustavs over de timing van een hervatting van de productie. Saab-eigenaar is de Nederlandse Spyker Group. Saab had alleen op 27. In mei sloegen de bands opnieuw toe nadat de Chinese autohandelaar Pangda het bedrijf naar de kant had gesprongen. Ondanks de financiële injectie van Pangda blijft Spyker vechten voor nieuw geld, zoals een lening van ongeveer 30 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). De woordvoerster van Saab beschreef de financiële situatie van de groep als "gespannen".

"Oje: Saab stopt opnieuw met produceren", schreef gisteren de Autoblog en plaatst de producent in de negatiefste van alle laden. Onder het sleutelwoord "faillissement" hebben de auteurs hun Saab-artikel ingediend en heel duidelijke woorden gevonden. Autoblog gaat door met schrijven

Saab is al weken op en neer. Gedurende vele weken werden de productiebanden bij Saab gesloten wegens gebrek aan geld. Onlangs vond een nieuwe investeerder bij de Chinese autohandelaar Pangda zijn intrede sinds de 27. Moge de productie opnieuw. Maar op dinsdag is de 7.6. De productie bij Saab moest opnieuw worden gestopt, zoals het persbureau Reuters meldt, omdat ..., ... er een gebrek is aan onderdelen voor de productie van Saab-auto's. En waarom missen delen? Omdat sommige leveranciers nog steeds wachten op betalingen van Saab! Geen geld - geen goederen! Zo lijkt het alsof iemand nog steeds bij Saab van hand tot mond leeft. "We zullen de productie op woensdag hervatten", kondigde een woordvoerder aan voor de Nederlandse Saab-eigenaar Spyker. Maar dat klinkt een beetje als fluiten in het bos.

Tekst: tom@saabblog.net

Bronnen: De federale overheid, Handelsblatt, Autoblog